O Αβέρωφ σε συνέδρια ατζέντηδων διαβατηρίων – Πρώτο τραπέζι στη Henley & Partners

Πρώτο τραπέζι ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ στη Henley & Partners, η οποία μαζί με την εταιρεία του γαμπρού του Δημήτρη Συλλούρη εμπλέκονται στην πολιτογράφηση του Μαλαισιανού καταζητούμενου Τζο Λόου


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | Huawei 

Στοιχεία τα οποία εμπλέκουν και τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, στην υπόθεση των «χρυσών» διαβατηρίων, εντόπισε και αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα μας.

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου -όπως και ο τέως Πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης- φέρεται να συμμετείχε ως ομιλητής σε συνέδρια τα οποία διοργάνωσε η «Henley & Partners», η οποία είναι μία από τις κορυφαίες εταιρείες παροχής υπηρεσιών ανά το παγκόσμιο και η οποία συμμετείχε δυναμικά στο Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα. Συγκεκριμένα, κατά την περίοδο 2013-2019 η εταιρεία υπέβαλε 33 αιτήσεις, ενώ σε πολλές άλλες περιπτώσεις συνεργάστηκε με τη «FidesCorp», η οποία συνδέεται με τον γαμπρό του τέως Προέδρου της Βουλής, Δ. Συλλούρη και η οποία επίσης είναι από τους μεγαλύτερους παίκτες αφού υπέβαλε 118 αιτήσεις. Η πιο γνωστή περίπτωση στην οποία φέρονται να συνεργάστηκαν οι δύο εταιρείες είναι η πολιτογράφηση του Μαλαισιανού καταζητούμενου Τζο Λόου.E74369B891C4B4951598D8191653Fc54 A 1

Η συμμετοχή του Αβ. Νεοφύτου στην υπόθεση των «χρυσών» διαβατηρίων επιβεβαιώνεται από τη φωτογραφία η οποία τον παρουσιάζει ως ομιλητή σε συνέδριο της «Henley & Partners» -η οποία είναι στο ίδιο πρότυπο με τη φωτογραφία του Δ. Συλλούρη, ο οποίος φέρεται να παρουσιαζόταν ως σύμβουλος του Προέδρου Αναστασιάδη- αλλά και από μια φωτογραφία την οποία ανέβασε σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης (LinkedIn) υψηλόβαθμό στέλεχος της εταιρείας. Η φωτογραφία δείχνει τον Αβ. Νεοφύτου στο πάνελ του συνεδρίου, στο οποίο παρακάθεται επίσης ο πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων (CIPA), Μιχάλης Μιχαήλ.

772526E039386043Db567E6Af1E76B7F A 1

Σημειώνεται ότι το όνομα της «Henley & Partners» έχει εμπλακεί στην υπόθεση της πολιτογράφησης του Μαλαισιανού καταζητούμενου Τζο Λόου, ο οποίος πήρε «χρυσό» διαβατήριο το 2015 και για τον οποίο έστειλε επιστολή ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος. Παρά ταύτα, η εταιρεία διέψευσε ότι ήταν πελάτης της, υποστηρίζοντας ότι την προσέγγισε, αλλά τον απέρριψε. Επισημαίνεται επίσης ότι η εφημερίδα «Πολίτης» αποκάλυψε στοιχεία τα οποία δείχνουν ότι η Henley Estates έχει εμπλακεί στην αγοραπωλησία της έπαυλης στην Αγία Νάπα, αλλά η Henley & Partners υποστήριξε ότι η μεταφορά των χρημάτων δεν συνδέεται με τον Τζο Λόου.

Η σπόντα του Χάσικου

Σημειώνεται ότι ο πρώην Υπουργός Εσωτερικών, Σωκράτης Χάσικος, στην κατάθεση του ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής είπε ότι την εποχή της φρενίτιδας των «χρυσών» διαβατηρίων πραγματοποιήθηκαν συνέδρια, στα οποία συμμετείχαν «πολιτικά πρόσωπα». Οι υποψίες στράφηκαν αμέσως στον Δ. Συλλούρη, ο οποίος συμμετείχε σε συνέδριο το οποίο διοργάνωσε η «Henley & Partners», δηλώνοντας σύμβουλος του Προέδρου Αναστασιάδη. Παρά ταύτα, φαίνεται ότι η σπόντα του Σ. Χάσικου αφορούσε και άλλα πρόσωπα, περιλαμβανομένου του προέδρου του ΔΗΣΥ, Αβ. Νεοφύτου.

Cc4Bb72682F839Fdef767E9C776Ca831 A 1

Ερευνητική: «Μάχη πωλήσεων με την ανοχή της κυβέρνησης»

Επισημαίνεται ότι στο πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής περιλαμβάνεται ειδική αναφορά στα συνέδρια, τα οποία πραγματοποιήθηκαν στο εξωτερικό́ από ατζέντηδες των «χρυσών» διαβατηρίων. Αναφέρεται μάλιστα ότι στα υπό αναφορά συνέδρια «συμμετείχαν πάροχοι υπηρεσιών, πολιτικά πρόσωπα όπως αρχηγοί κομμάτων, βουλευτές, αξιωματούχοι του κράτους όπως ο Πρόεδρος της Βουλής, ο δήμαρχος της Αγίας Νάπας, εκπρόσωποι του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων και άλλοι ενδιαφερόμενοι». Επίσης, αναφέρεται ότι «ο σκοπός των συνεδρίων αυτών δεν ήταν η δημιουργία επενδύσεων και υποδομών, αλλά η παρουσίαση “της ευκαιρίας”, του αντιτίμου που έπρεπε να καταβάλει κάποιο άτομο υψηλής εισοδηματικής στάθμης (high net worth individual), προκειμένου να αποκτήσει την πολιτογράφηση που επιθυμούσε».

125F9B028E132543C9D5D24D49403726 A 1

Σημειώνεται ότι τα υπό αναφορά συνέδρια έκαψαν την Κύπρο, αφού αποτέλεσαν ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία, τα οποία επικαλέστηκαν πολλοί θεσμοί, περιλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προκειμένου να κατηγορήσουν την Κύπρο για πώληση διαβατηρίων.

Ενδεικτικό είναι το ακόλουθο απόσπασμα από το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής: «Η πολιτογράφηση, σύμφωνα με τους ομιλητές σε αυτά τα συνέδρια, είναι ένα αγαθό το οποίο είναι προς πώληση. Ειδικά σε περιπτώσεις κατά τις οποίες τα εν λόγω άτομα είναι υπό διερεύνηση για διάφορα αδικήματα και προσπαθούν να αποφύγουν τη σύλληψη ή να τεθούν ενώπιον της δικαιοσύνης, η εν λόγω βιομηχανία διευκολύνει τα άτομα με υψηλή εισοδηματική στάθμη, για αποφυγή των ευθυνών τους».

301800C258047Ebbc0F064Bc76Ec77E7 A 1

Σημειώνεται ότι το συμπέρασμα της Ερευνητικής Επιτροπής είναι ότι: «Η διεθνής βιομηχανία των πολιτογραφήσεων μέσω επενδύσεων είναι μία βιομηχανία αξίας πολλών δισεκατομμυρίων. Με αυτό ως δεδομένο, οι Πάροχοι Υπηρεσιών επιδόθηκαν σε μια μάχη πωλήσεων, με την ανοχή ενδεχομένως της εκάστοτε κυβέρνησης».

 

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.

Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | Huawei