Ο Banksy λέει στους κλέφτες καταστημάτων να κλέψουν από την Guess – «Όπως έκλεψαν αυτοί το έργο μου…»

Ο ανώνυμος και αντισυμβατικός καλλιτέχνης γκράφιτι Banksy δημοσίευσε ένα ασυνήθιστο αίτημα τις προάλλες, ζητώντας από τυχόν πιθανούς κλέφτες καταστημάτων μεταξύ των θαυμαστών του να επισκεφθούν το κατάστημα της Guess στη Regent Street, στο Λονδίνο και να «εξυπηρετηθούν».

Ο Banksy έγραψε το μήνυμα υπέρ της κλοπής στο Instagram με αφορμή ορισμένα από τα εμβληματικά σχέδιά του που χρησιμοποιήθηκαν σε μια συλλογή ρούχων της Guess. Η συλλογή περιλαμβάνει μπλουζάκια και σακάκια με τυπωμένο το «Thug for Life Bunny» του Banksy που εμφανίζεται μπροστά από τη διάσημη εικόνα του καλλιτέχνη με έναν διαδηλωτή να πετάει ένα μπουκέτο λουλούδια αντί για μολότοφ ή κάποιο αιχμηρό αντικείμενο. Στο Instagram, ο Banksy έγραψε: «Ο Banksy είναι ένας καλλιτέχνης που έχει κάνει ένα μεγάλο λάθος: Προσοχή σε όλους τους κλέφτες καταστημάτων. Παρακαλώ πηγαίνετε στο κατάστημα της Guess στην Regents Street. Βοηθήθηκαν από το έργο τέχνης μου χωρίς να ρωτήσουν, πώς μπορεί, λοιπόν, να θεωρηθεί λάθος να κάνετε το ίδιο στα ρούχα τους;».

 

 

Τελικά είναι νόμιμη ή όχι η συλλογή;

Δεν είναι σαφές πόσο σοβαρή είναι πραγματικά η ανάρτηση του Bansky ή αν η εταιρία συμβουλεύτηκε προσωπικά τον καλλιτέχνη σχετικά με τη σειρά ρούχων προτού αρχίσει την παραγωγή της, αλλά η «αντιγραμμένη» συλλογή της Guess είναι σε συνεργασία με την εταιρεία Brandalised, η οποία φέρεται να έχει άδεια εμπορικής εκμετάλλευσης και χρήσης του έργου τέχνης του Banksy σε προϊόντα.

Μιλώντας τον περασμένο μήνα για τη συλλογή, ο επικεφαλής δημιουργικός διευθυντής της Guess, Πολ Μαρσιάνο, δήλωσε: «Το γκράφιτι του Banksy έχει μια πρωτοφανή επιρροή που αντηχεί σε όλη την ποπ κουλτούρα. Αυτή η νέα capsule συλλογή με την Brandalised είναι ένας τρόπος για τη μόδα να δείξει την ευγνωμοσύνη της στον άνθρωπο αυτό».

 

Το κόλπο του κόλπου

Αν και ο Banksy έχει συμμετάσχει σε κάποια διαφημιστικά κόλπα που έχουν προκαλέσει αίσθηση στην εποχή του (για παράδειγμα, κανόνισε ένα από τα έργα του να καταστρέφεται αυτόματα μετά την πώλησή του σε δημόσια θέα), η έκκλησή του να κλέψει από το Guess φαίνεται ότι μπορεί να ήταν ένα γνήσιο ξέσπασμα ενόχλησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Πρόσφατα, ο Banksy φαίνεται να έχει ασχοληθεί με τη δημιουργία πολιτικά φορτισμένης τέχνης στην Ουκρανία, με αρκετές τοιχογραφίες ζωγραφισμένες με το χαρακτηριστικό του στυλ να εμφανίζονται στην πόλη Μποροντιάνκα, πάνω σε κατεστραμμένους τοίχους που έχουν διαλυθεί από ρωσικούς βομβαρδισμούς.

Ο Banksy δημοσίευσε ένα από τα έργα στο Instagram, το οποίο απεικονίζει μια γυμνάστρια να κάνει ρόδα ανάμεσα στα ερείπια. Ένα άλλο έργο στο Μποροντιάνκα, για το οποίο δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί ότι είναι έργο του Banksy, φαίνεται να δείχνει τον Βλαντιμίρ Πούτιν να ηττάται σε αγώνα τζούντο από ένα παιδί.

Ανώνυμος για πάντα

Αν και ο Banksy έχει παραμείνει ανώνυμος, η τέχνη του είναι γνωστή για το γεγονός ότι είναι ανατρεπτική, πολιτικά φορτισμένη και περιέχει αντι-καθεστωτικά συναισθήματα. Πολλά από τα σχόλια κάτω από την καταγγελία για τα πνευματικά δικαιώματα του Banksy έδειχναν υποστήριξη από πιστούς θαυμαστές, οι οποίοι φάνηκαν εξοργισμένοι για λογαριασμό του καλλιτέχνη.

Ενώ ορισμένοι σχολιαστές υποψιάστηκαν ότι η ανάρτηση του Banksy στο Instagram που επέκρινε την Guess μπορεί να ήταν μέρος μιας «καμπάνιας guerilla marketing» (κάτι που θα ταίριαζε με την ανορθόδοξη προσέγγιση του καλλιτέχνη), το κατάστημα Guess που ονομάστηκε και ντροπιάστηκε δεν φάνηκε να είναι μέσα στο κόλπο.

Σε απάντηση στην ανάρτηση του Banksy στο Instagram, η Guess έκλεισε προσωρινά το κατάστημα της Regent Street για το κοινό, κάλυψε τη βιτρίνα με θέμα τον Banksy και τοποθέτησε ακόμη και ασφάλεια έξω από αυτό.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy