Συναντήσεις

Ο Χάιντς-Ούβε Χάους επιστρέφει και έχει πολλά να πει και να κάνει

Ο Γερμανός σκηνοθέτης  Χάιντς-Ούβε Χάους έχει αναπτύξει μια μεστή συνεργασία με τον ΘΟΚ, το Κυπριακό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου, καθώς και τους/τις ηθοποιούς, σκηνογράφους και σκηνοθέτες της Κύπρου. Το 2005 του απονεμήθη το Βραβείο Θεάτρου ΘΟΚ για τη σκηνοθεσία του στο έργο «Έξω από την πόρτα» (ΘΟΚ, 2003-2004). Ο Χάιντς-Ούβε Χάους από το 1997 είναι Καθηγητής της Υποκριτικής Μεθοδολογίας της Δραματουργίας και της Θεωρίας του Θεάτρου στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Delaware των ΗΠΑ.

 

Η σχέση του με την Κύπρο γενικά, τον κόσμο του θεάτρου και το θεατρόφιλο κοινό ειδικά, πάει χρόνια πίσω. Τότε που τα έργα του Μπρεχτ, ήταν μία όαση στην έρημο -όχι μόνο κατ’ ανάγκη πολιτιστική –  που μάστιζε τον τόπο μας, αμέσως μετά τα δραματικά γεγονότα του 1974. «Ο Καυκασιανός Κύκλος με την κιμωλία», «Μάνα Κουράγιο», έργα εμβληματικά. Και όπως έλεγε ο θεατράνθρωπος Βλαδίμηρος Καυκαρίδης για την αισθητική κατανόηση του θεάτρου και της σκηνοθετικής κατεύθυνσης  του σκηνοθέτη :««Η Μπρεχτική  διαδικασία του πειραματισμού και της ανάλυσης όχι μόνο προσέφερε απελευθερωτικές επιλογές, αλλά επανατοποθέτησε την τέχνη του θεάτρου στα πρότυπα ενός χώρου κοινωνικοπολιτιστικής αλλαγής». Ήταν το 1977, που ο Χάους έκανε εργαστήρια στην Παιδαγωγική Ακαδημία.

Μια σχέση, λοιπόν, που γέννησε φιλίες δυνατές που αντέχουν στο χρόνο. Και  τους θυμάται όλους ο Χάιντς-Ούβε Χάους. Και τους μνημονεύει όλους στη συνάντηση του με δημοσιογράφους την περασμένη Δευτέρα. Με μια αναπόληση στο καθοριστικό έτος του 1975, όταν κλήθηκε να σκηνοθετήσει τον Καυκασιανό Κύκλο με την Κιμωλία, επεσήμανε ότι και τότε αλλά και σήμερα πιστεύει ότι ο Μπρεχτ είναι ένα εργαλείο για διαπολιτισμικές ανακαλύψεις. Ο Γιώργος Κοτσώνης, ανέφερε ως παράδειγμα, είχε την ικανότητα και το ταλέντο να συνθέσει μουσική που να έλκεται από την κοσμοθεωρία του Μπρεχτ, προσθέτοντας και εμβολιάζοντάς την με ρεμπέτικα και μουσική που μιλούσε κατ’ ευθείαν στο κοινό και στο πλαίσιο μέσα στο οποίο το κοινό κινείται.

Ο σκηνοθέτης σκέφτεται μία συνεργασία στην Κύπρο: Να κάνει αίτηση για παράσταση στο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος στην Κύπρο. «Προσβλέπω σε μια τέτοια συνεργασία», λέει με ενθουσιασμό.

Τι τον έφερε, αυτή τη φορά στο νησί μας; Η παράσταση Πέρσες του Αισχύλου που ανεβάζει τον ερχόμενο Νοέμβριο στη Γερμανία, ένα μικρό θέατρο στο Bremerhaven, το piccolo teatro Haventheater. Και λέει για τους Πέρσες: «Η συνηθισμένη αντίληψη στη Γερμανία είναι ότι οι Πέρσες είναι ένα αντιπολεμικό έργο, αλλά πέρα από αυτό, ο Αισχύλος θέλησε να κάνει τους Έλληνες να κατανοήσουν τι σημαίνει η νίκη. Θέλησα στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας να χρησιμοποιήσω την εμπειρία, τους φίλους και την αγάπη μου για την Κύπρο. Ο Μιχάλης Χριστοδουλίδης έγραψε μουσική για τον Χαραλάμπους και έθεσε ψηλά πρότυπα για τη σύνθεση μουσικής για αρχαίο Ελληνικό δράμα. Ο Νεόφυτος Νεοφύτου με ακολουθεί και εργάζεται μαζί μου σε κάθε μου προσπάθεια από το 1975. Αυτή τη φορά θα ακουστεί επί σκηνής μαγνητοφωνημένη η φωνή του να εκφέρει στα αρχαία ελληνικά τα λόγια του φαντάσματος του Δαρείου. Η κίνηση και ο ήχος του λόγου θα μιλήσουν στο κοινό.

Στην Κύπρο τον έφερε, ακόμα, η νέα έκδοση του που βρίσκεται σε εξέλιξη, με τον Κώστα Χατζηγεωργίου. Η έκδοση που αφορά στις παραστάσεις που σκηνοθέτησε ο Haus στην Κύπρο και στην Ελλάδα ακολουθεί την έκδοση Heinz-Uwe Haus and Brecht in America: Directing and Training Experiences, η οποία μόλις έχει κυκλοφορήσει από το Cambridge Scholars Publishing. Δεν θα μπορούσα να μην διατηρήσω ζωντανό και το υλικό που αφορά στην Κύπρο και Ελλάδα, επεσήμανε, έχω ακόμη όλες τις αφίσες, υπάρχει τόσο πλούσιο υλικό που πρέπει να κυκλοφορήσει και να φθάσει το ευρύτερο κοινό. «Το 1975, για παράδειγμα, το θέατρο ήταν το επίκεντρο της πολιτιστικής αλλά και ευρύτερα κοινωνικο-πολιτικής ζωής. Ο Ανδρέας Χριστοφίδης, για παράδειγμα, μετέδιδε στην τηλεόραση τις θεατρικές παραστάσεις για να φθάνουν το ευρύτερο κοινό».

Μαρία Φράγκου

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy