Του Χρήστου Χαραλάμπους

Μελετώντας κάποιος το περιεχόμενο του Αναπτυξιακού Προϋπολογισμού του Δήμου Λεμεσού για το 2018 δεν μπορεί παρά να επισημάνει το γεγονός ότι κάποια σημαντικά έργα που περιλαμβάνονται σε αυτόν, σχεδιάστηκαν επί δημαρχίας Ανδρέα Χρίστου και με διαφορετική σύνθεση του Δημοτικού Συμβουλίου. Και θα ήταν ήδη υλοποιημένα αυτά τα έργα (όπως και άλλα πολλά), αν δεν μεσολαβούσε η οικονομική κρίση που, σε συνδυασμό και με τη δραματική μείωση της κρατικής χορηγίας, «έκοψε» τα πόδια όλων σχεδόν των δήμων που αναγκάστηκαν να παγώσουν σχέδια και προγραμματισμούς και να θέσουν κάποιες άλλες προτεραιότητες.

Ένα τέτοιο έργο που αν και ώριμο δεν υλοποιήθηκε μέχρι σήμερα, είναι και το Αθλητικό Κέντρο στην Αγία Φύλα όπως και η αναβάθμιση των αποθηκών ΓΕΒΟ που αποτελούν πλέον τμήμα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης καθώς και κάποια οδικά και άλλα μικρότερης εμβέλειας, αλλά εξίσου σημαντικά έργα.

Από την άλλη δεν μπορεί κανένας να μην πιστώσει στον Ανδρέα Χρίστου την πρωτοβουλία που ανέπτυξε χαράσσοντας το δρόμο για την πολύ σημαντική συνεργασία με την Αγία Πετρούπολη. Μια πρωτοβουλία βασισμένη στις προσωπικές σχέσεις του Ανδρέα Χρίστου με κρατικούς αξιωματούχους και άλλες προσωπικότητες της Αγίας Πετρούπολης (και γενικότερα της Ρωσίας), που εξελίχθηκε σε υπόθεση του δήμου ο οποίος (και πάλι με πρωτοβουλίες και ενέργειες του Ανδρέα Χρίστου) ενέπλεξε και το ΤΕΠΑΚ όπως και άλλους φορείς της πόλης, πετυχαίνοντας μέσα από μια σειρά στοχευμένων πολιτιστικών, πανεπιστημιακών και άλλων ανταλλαγών και βέβαια με την υπογραφή σχετικών πρωτοκόλλων και συμφωνιών να προκύψουν σημαντικά οφέλη για τη Λεμεσό.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την προοπτική της δημιουργίας ενός παραρτήματος του Μουσείου Ερμιτάζ στη Λεμεσό (τέτοια παραρτήματα λειτουργούν εδώ και αρκετά χρόνια σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις όπως το Άμστερνταμ και το Λονδίνο), ο Ανδρέας Χρίστου είχε αρχίσει τις σχετικές διεργασίες από 2011 και σε κάποιες από τις επισκέψεις του στην Αγία Πετρούπολη συζήτησε το θέμα με εκπροσώπους της τοπικής κυβέρνησης.

Για κάποιους που είναι σε θέση να γνωρίζουν, το ζήτημα είχε προχωρήσει και απέμεναν κάποιες διαβουλεύσεις με την κεντρική κυβέρνηση της Ρωσίας, αφού το μουσείο αποτελεί ομοσπονδιακό θέμα.