Ο χρόνος τελειώνει – Τελικές τοποθετήσεις από τα κόµµατα για τη µεταρρύθµιση της Τ.A

  • Σε εκκρεµότητα παραµένουν σηµαντικά ζητήµατα, όπως τα δηµοψηφίσµατα και η τελική κατάληξη των συνενώσεων. Επίσης, φαίνεται ότι θα τεθούν αρκετές τροπολογίες για τον αριθµό των δήµων αλλά και κάποιες που αµφισβητούν εκ βάθρων τη µεταρρύθµιση υπό τη σηµερινή της µορφή. Τα πάντα βρίσκονται υπό την αίρεση της Ολοµέλειας, αφού η αυριανή συνεδρία της Επιτροπής θα είναι και η τελευταία για το θέµα.

Του Γιάννη Κακαρή

Κορυφώνονται οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις µεταξύ των κοµµάτων αλλά και οι εσωκοµµατικές διαδικασίες για τη µεταρρύθµιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αφού στην αυριανή συνεδρία της κοινοβουλευτικής επιτροπής θα ολοκληρωθεί η συζήτηση και τα κόµµατα θα καταθέσουν τις δικές τους τροπολογίες.

Από τα περίπου 77 θέµατα που βρίσκονταν ανοιχτά ενώπιον της Επιτροπής, πλέον εκκρεµούν περίπου 4-5. Σηµαντικό είναι το γεγονός ότι έχει συµφωνηθεί πως οι τροπολογίες των κοµµάτων θα κατατεθούν στην αυριανή συνεδρία, ώστε να συζητηθούν και να µην προκύψουν εκπλήξεις ενώπιον της Ολοµέλειας που θα λάβει τις οριστικές αποφάσεις.

Οι πιο βασικές εκκρεµότητες είναι τα δηµοψηφίσµατα και η τελική µορφή των συνενώσεων. Υπενθυµίζεται ότι η Επιτροπή προς το παρόν διατηρεί τη θέση για διεξαγωγή τοπικών δηµοψηφισµάτων, αφού υπέρ τάχθηκαν ΑΚΕΛ, Ε∆ΕΚ, Οικολόγοι και ΕΛΑΜ. Ενάντια έχει τοποθετηθεί ο ∆ΗΣΥ και η ∆ΗΠΑ, ενώ το ∆ΗΚΟ δεν έχει λάβει οριστική απόφαση. Επίσης αποφασίστηκε ότι ο αριθµός των δήµων θα είναι 20 αντί 17 που ήταν στην κυβερνητική πρόταση.

Αποφασίζει σήµερα το ∆ΗΚΟ για τα δηµοψηφίσµατα

Το ∆ΗΚΟ θα συνέλθει σήµερα το απόγευµα σε κοινή συνεδρία της κοινοβουλευτικής του οµάδας και της Γραµµατείας του κόµµατος για να λάβει αποφάσεις. Σε αυτή τη συνεδρία αναµένεται να καταλήξει τελεσίδικα και στη θέση του για τα τοπικά δηµοψηφίσµατα. Η απόφασή του θα κρίνει και το ισοζύγιο δυνάµεων.

Αναµένεται επίσης να καταθέσει τροπολογία για να µην ενταχθούν οι σχολικές εφορείες στους δήµους.

Για τους επαρχιακούς οργανισµούς θέση του ∆ΗΚΟ είναι ότι οι πρόεδροι πρέπει να εκλέγονται από τους πολίτες και ότι στη σύνθεσή τους πρέπει να υπάρχουν 3 τεχνοκράτες, 4 εκπρόσωποι των δήµων και 3 εκπρόσωποι των κοινοτήτων, µειώνοντας τον αριθµό των µελών του ∆ιοικητικού Συµβουλίου στους 11.

Σε ό,τι αφορά το δικαίωµα του εκλέγεσθαι, θα θέσει το ζήτηµα όπως δηµόσιοι υπάλληλοι να δικαιούνται να καταθέσουν υποψηφιότητα για τα όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εφόσον κατοικούν στην ύπαιθρο.

Βόµβα στα θεµέλια της µεταρρύθµισης

Σηµαντικότερη από τις τροπολογίες που αναµένεται να καταθέσει η Ε∆ΕΚ είναι να µην υπάρχουν δηµοτικά διαµερίσµατα και έτσι οι δηµοτικοί σύµβουλοι να εκλέγονται από το σύνολο των κατοίκων ενός δήµου. Επίσης, πρότασή της είναι να διατηρηθούν οι αντιδήµαρχοι (ανάλογοι µε τον αριθµό των συνενωµένων οντοτήτων), αλλά να εκλέγονται από τα µέλη του ∆ηµοτικού Συµβουλίου. Θα µπορεί, δηλαδή, κάποιος να προέρχεται από µια περιοχή και να είναι αντιδήµαρχος µιας άλλης περιοχής του δήµου.

Μια άλλη τροπολογία θα είναι όπως κάθε κοινότητα έχει το δικαίωµα να αποφασίσει αν θα ενταχθεί η υδατοπροµήθειά της στον Επαρχιακό Οργανισµό, αλλά να διασφαλιστεί ότι θα υπάρχει µια ενιαία παγκύπρια τιµολογιακή πολιτική για το νερό.

Σε ό,τι αφορά τα δηµοψηφίσµατα, η θέση της Ε∆ΕΚ παραµένει υπέρ των τοπικών, αλλά είναι υπέρ της δηµιουργίας όσο το δυνατόν λιγότερων δήµων. Εποµένως, ενδέχεται να καταθέσει τροπολογία σε ό,τι αφορά τη σύσταση των δήµων, κάτι για το οποίο δεν έχει ακόµη αποφασίσει οριστικά.

Τροπολογίες αναµένεται να κατατεθούν και για τον αριθµό των δήµων και επί συγκεκριµένων συνενώσεων. Ο ∆ΗΣΥ αναµένεται να καταθέσει τροπολογία για 17 δήµους και η ∆ΗΠΑ για 14, αντί των 20 που αποφάσισε η Επιτροπή. Επίσης, το ΕΛΑΜ αναµένεται να καταθέσει τροπολογία για δηµιουργία µόνο ενός δήµου στην επαρχία Αµµοχώστου. Το ΑΚΕΛ θα καταθέσει τροπολογία για συνένωση της Αγλαντζιάς µε το Γέρι και τα Λατσιά, δηµιουργώντας τον ∆ήµο Αθαλάσσας.

Η θέση του υπουργείου για εκκρεµούσες ή νέες προτάσεις

Μετά από αίτηµα της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών για να τοποθετηθεί το υπουργείο σε µια σειρά ζητηµάτων που εκκρεµούν, το ΥΠΕΣ κατέθεσε προχθές τις απόψεις του.

Ο Υπουργός Εσωτερικών διαφωνεί µε τη δηµιουργία πρόσθετων δηµοτικών διαµερισµάτων και, συγκεκριµένα, για τη µετατροπή της Αγίας Φύλας σε δηµοτικό διαµέρισµα. Όπως αναφέρει, για να γίνει αυτό εφικτό πρέπει πρώτα να αφαιρεθεί από τον ∆ήµο Λεµεσό και να ανηρυχθεί ως ξεχωριστός δήµος και ακολούθως να ενταχθεί ως δηµοτικό διαµέρισµα στον ∆ήµο Λεµεσού. Παλαιότερα το ΑΚΕΛ έβαλε τον προβληµατισµό για δηµιουργία δηµοτικών διαµερισμάτων στο Καϊµακλί, την Παλλουριώτισσα και το Ζακάκι, θέµατα που επαναφέρουν το ∆ΗΚΟ και η ∆ΗΠΑ.

Ο υπουργός παίρνει θέση και για κοινότητες που ζητούν να ενταχθούν σε δήµους.

Συγκεκριµένα:

Για το αίτηµα της Ξυλοφάγου, η οποία ανήκει στην επαρχία Λάρνακας, να ενταχθεί στον νέο ∆ήµο Αγίας Νάπας, ο οποίος ανήκει στην επαρχία Αµµοχώστου, εκτιµά ότι δεν µπορεί να ικανοποιηθεί, καθώς σε αυτή την περίπτωση πρέπει να αλλάξουν τα διοικητικά όρια των επαρχιών και να γίνουν αλλαγές στον εκλογικό κατάλογο.

Αρνητική είναι και η θέση του για να παραµείνει ο Παχύαµµος στην επαρχία Λευκωσίας αλλά να ενταχθεί σε σύµπλεγµα κοινοτήτων της επαρχίας Πάφου. Όπως αναφέρει, θα υπάρξουν προβλήµατα αναφορικά µε τη διαχείριση κονδυλίων, αφού για το ίδιο σύµπλεγµα θα εµπλέκονται δύο διαφορετικές Επαρχιακές ∆ιοικήσεις.

Για δε το αίτηµα της Πύλας να ενωθεί µε τη Λάρνακα, ο Υπουργός εσωτερικών ενηµέρωσε ότι ένεκα της πολιτικής ιδιαιτερότητας που έχει η Πύλα, το αίτηµα εξετάζεται από κοινού µε το Υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Υπουργός Εσωτερικών διαφωνεί και µε την πρόταση για δηµιουργία Υπηρεσίας Εσωτερικού Ελέγχου στα συµπλέγµατα κοινοτήτων (32 συνολικά), καθώς, όπως αναφέρει, το µέγεθος των υπηρεσιών και των δραστηριοτήτων δεν δικαιολογεί κάτι τέτοιο.

Ο υπουργός έκανε αποδεκτή την εισήγηση της Ένωσης Κοινοτήτων όπως κοινότητες που δεν διαθέτουν Κοινοτικά Συµβούλια και δεν περιλήφθηκαν σε συµπλέγµατα κοινοτήτων να ενταχθούν σε κοινοτικά συµπλέγµατα ή δήµους χωρίς εκπροσώπηση. ∆ηλαδή ο Άγιος Σωζόµενος θα προστεθεί στον ∆ήµο Λατσιών – Γερίου. Στο ∆ήµο ∆ροµολαξιάς – Μενεού θα ενταχθεί η κοινότητα Σοφτάδες και στο ∆ήµο Αθηένου θα προστεθούν οι κοινότητες Πετροφάνι και Κόσιη. Υπάρχουν και άλλες ανάλογες περιπτώσεις που θα ενταχθούν σε συµπλέγµατα κοινοτήτων.

Αντίθετος ο ΥΠΕΣ µε τη δηµιουργία 20 νέων δήµων

Ο υπουργός επαναλαµβάνει τη θέση της κυβέρνησης για δηµιουργία 17 δήµων και αντιτίθεται στην απόφαση της Επιτροπής για δηµιουργία 20. Αναφορικά µε τρεις περιπτώσεις συνενώσεων, µάλιστα, ο υπουργός απαντά τα ακόλουθα:

1) Για την επαρχία Αµµοχώστου επαναλαµβάνει τη θέση του ότι οι ∆ήµοι Αγίας Νάπας, Παραλιµνίου, Σωτήρας και ∆ερύνειας πρέπει να δηµιουργήσουν ένα δήµο και οι κοινότητες να δηµιουργήσουν ένα δεύτερο αγροτικό δήµο.

2) Σε ό,τι αφορά τον νέο ∆ήµο ∆ροµολαξιάς – Μενεού, στον οποίο προβλεπόταν η ένταξη των κοινοτήτων Κιτίου, Περβολιών και Τερσεφάνου, σηµειώνει ότι «χωρίς την ένταξη των κοινοτήτων Κιτίου και Τερσεφάνου (σ.σ. οι οποίες διαφωνούν) και µε την προσθήκη µόνο της κοινότητας Περβολιών, ο νέος ∆ήµος ∆ροµολαξιάς – Μενεού δεν θα συγκεντρώνει τις απαραίτητες προϋποθέσεις οικονοµικής βιωσιµότητας». Αντίθετα, αν συνενωθούν όλοι µαζί, τότε θα υπάρχει εξοικονόµηση €300 χιλιάδων, µε πληθυσµό που θα φτάνει τους 15.249, πληθυσµιακή πυκνότητα 147,4 κάτοικων ανά τετραγωνικό χιλιόµετρο και 1.306 επαγγελµατικά υποστατικά.

3) Ο ∆ήµος ∆υτικής Λεµεσού, σύµφωνα µε το σχεδιασµό, περιλαµβάνει τον ∆ήµο Ύψωνα, την Επισκοπή, το Τραχώνι, το Ακρωτήρι, την Ερήµη, το Καντού, τον Ασώµατο, τη Σωτήρα και το Κολόσσι. Ωστόσο η Επισκοπή, το Κολόσσι και το Ακρωτήρι διαφωνούν µε τη συµπερίληψή τους.

Με τη µη συµπερίληψη όµως των τριών αυτών κοινοτήτων ο πληθυσµός θα µειωθεί από 28.828 σε 1.4.624 κατοίκους, αν και η πληθυσµιακή πυκνότητα θα αυξηθεί από 211,6 σε 214,7 κατοίκους ανά τετραγωνικό χλµ. Ο αριθµός των επαγγελµατικών υποστατικών θα µειωθεί από 1.945 σε 1.265.

Σε µια τέτοια περίπτωση, το ΥΠΕΣ θεωρεί ότι οι κοινότητες που διαφωνούν θα πρέπει να ενταχθούν σε συµπλέγµατα κοινοτήτων και ο ∆ήµος Ύψωνα θα πρέπει να ενωθεί µε τα Πάνω και Κάτω Πολεµίδια. Όσον αφορά τις υπόλοιπες κοινότητες που θέλουν να ενωθούν µε τον Ύψωνα, σύµφωνα µε το υπουργείο «δεν µπορεί να εξετασθεί» κάτι τέτοιο, διότι δεν αποτελεί ενιαία και αδιάσπαστη γεωγραφική ενότητα.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy