Ο διασυρμός καλά κρατεί – «Δημοφιλής» και για κορονο-βίζες η Κύπρος

Κύπρος και   Μαυροβούνιο κρατούν τα σκήπτρα στις νέες αιτήσεις - Οι νέες αιτήσεις έχουν αυξηθεί κατά 75%

Η Κύπρος παραμένει δημοφιλής στους πλούσιους που θέλουν να αποκτήσουν το διαβατήριό της, ακόμα και για να ταξιδέψουν εν μέσω πανδημίας…

Ο διασυρμός της Κύπρου με τα χρυσά διαβατήρια καλά κρατεί. To CNNTravel παρουσιάζει το Μαυροβούνιο και την Κύπρο ως τους πιο δημοφιλείς τόπους που παραχωρούν διαβατήρια σε πλούσιους που θέλουν να έχουν εναλλακτική υπηκοότητα για την… ασφάλεια του πλούτου, της ευημερίας και της υγείας τους.

«Ο κόσμος θέλει την ασφαλιστική κάλυψη μιας εναλλακτικής υπηκοότητας, που του παρέχει ένα Plan B», σχολιάζει ο Dominic Volek της Henley & Partners. Υπό τον τίτλο «Κορονο… βίζες: Πώς η ελίτ περνά από ‘‘κλειστά’’ σύνορα εν μέσω πανδημίας», το CNNTravel γράφει ότι όταν πρόκειται για συγκεκριμένα προγράμματα υπηκοότητας, το Μαυροβούνιο και η Κύπρος είναι τα πιο δημοφιλή, με τις νέες αιτήσεις να έχουν αυξηθεί κατά 142% και 75% αντίστοιχα, στο πρώτο τέταρτο του 2020, ενώ η Μάλτα διατηρεί ένα σταθερό και συνεχές ενδιαφέρον.

«Πολλοί πλούσιοι ενδιαφέρονται για την Κύπρο και τη Μάλτα, επειδή δίνει στον αιτούντα και την οικογένειά του απεριόριστη πρόσβαση και ελευθερία στην Ευρωπαϊκή Ένωση», εξηγεί ο Volek. «Δεν έχουν μόνο μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων, αλλά επίσης καλύτερη εκπαίδευση και υγειονομική περίθαλψη (συγκριτικά με την πατρίδα τους)».

Τα τελευταία πέντε με δέκα χρόνια, τα βασικά κίνητρα των συμμετεχόντων του CIP -που συνήθως έχουν περιουσία από 2 μέχρι και άνω των 50 εκατ. δολαρίων- είναι η ελευθερία κινήσεων, φορολογικές ελαφρύνσεις αλλά και διαφορετικός τρόπος ζωής, όπως καλύτερη εκπαίδευση ή πολιτικές ελευθερίες, γράφει το CNNTravel και προσθέτει: «Όμως με τον COVID-19 να μεταμορφώνει δραματικά το 2020, ορισμένες ελίτ οικογένειες εξετάζουν επίσης την υγειονομική περίθαλψη, τις αντιδράσεις στην πανδημία και τους πιθανούς ασφαλείς προορισμούς για να διασφαλίσουν ότι έχουν ένα εφεδρικό σχέδιο για το μέλλον»