Ο διεθνής συνασπισμός υπό τις ΗΠΑ αρχίζει την τελευταία φάση της επιχείρησής του εναντίον του ΙΚ

Ο αντιτζιχαντιστικός συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ανακοίνωσε την Τρίτη ότι άρχισε η τελική φάση της στρατιωτικής επιχείρησης εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) στην ανατολική Συρία.


“Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ΣΔΔ) εξαπέλυσαν τη 10η Σεπτεμβρίου μια χερσαία επίθεση στο πλαίσιο της τρίτης φάσης της επιχείρησης Roundup”, ανέφερε ο διεθνής συνασπισμός, επιβεβαιώνοντας έτσι την ανακοίνωση που έκαναν οι ΣΔΔ μία ημέρα νωρίτερα.

Οι ΣΔΔ, μια συμμαχία ένοπλων οργανώσεων στην οποία κυριαρχούν οι Κούρδοι, και υποστηρίζεται από την Ουάσινγκτον, ωφελούνται από την υποστήριξη της αεροπορίας και του πυροβολικού του συνασπισμού, διευκρινίστηκε στην ανακοίνωσή του.

Η επιχείρηση Roundup, ονομασία που παραπέμπει μεταξύ άλλων σ` ένα γνωστό ζιζανιοκτόνο, άρχισε την 1η Μαΐου, με σκοπό να εκδιωχθούν οι τζιχαντιστές του ΙΚ από τις τελευταίες περιοχές που κατείχαν ακόμη στην κοιλάδα του Ευφράτη. Η πρώτη φάση είχε αποτέλεσμα να εκδιωχθούν από τη Μπαγούζ (βορειοανατολική Συρία) τη 15η Μαίου. Η δεύτερη φάση είχε αποτέλεσμα να εκδιωχθούν από τη Ντασίσα την 20ή Ιουλίου. Αξιωματικοί του αμερικανικού στρατού θεωρούν ότι αυτή η τρίτη φάση θα είναι και η τελευταία.

Οι ΣΔΔ διεξάγουν εδώ και μήνες μια επιχείρηση για να αποσπάσουν περιοχές που κατείχε το ΙΚ στην επαρχία Ντέιρ Εζόρ, προελαύνοντας έναντι των τζιχαντιστών, αναγκάζοντάς τους να υποχωρήσουν και περιορίζοντάς τους στη Χατζίν, κοντά στα σύνορα Συρίας-Ιράκ.


Αξιωματικός των ΣΔΔ δήλωσε τη Δευτέρα στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η τελική επίθεση εναντίον της Χατζίν, στην όχθη του Ευφράτη ποταμού, έχει πλέον αρχίσει, διευκρινίζοντας πως 15 τζιχαντιστές σκοτώθηκαν.

Ο συνασπισμός ενδέχεται να ξετρυπώσει σε αυτή την περιοχή σημαντικούς ηγέτες του ΙΚ, ίσως ακόμη και τον ίδιο τον επικεφαλής του, τον αυτοανακηρυγμένο “χαλίφη” Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, ο οποίος διαφεύγει πάντα. Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο αυτό από δημοσιογράφους, ο Yπουργός Aμυνας των ΗΠΑ Τζιμ Μάτις απάντησε με συγκρατημένο τρόπο.

“Δεν θα με εξέπληττε αν ορισμένοι από τους ηγέτες του ΙΚ βρίσκονται εκεί κάτω, όχι”, δήλωσε. “Oμως δεν πρόκειται να αναφερθώ σε λεπτομέρειες γι` αυτό προς το παρόν”, πρόσθεσε. Ο συνασπισμός επανέλαβε ότι δεν έχει πρόθεση να αποχωρήσει από τη Συρία μετά την αποπεράτωση της επιχείρησης. “Θα συνεχίσουμε τον συντονισμό μας με τις ΣΔΔ και άλλους εταίρους μας για να προωθήσουμε την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα και να εγγυηθούμε ότι το ΙΚ έχει ηττηθεί οριστικά”, είπε ο διοικητής των αμερικανικών στρατευμάτων που επιχειρούν στο πλαίσιο του συνασπισμού, ο στρατηγός Πάτρικ Ρόμπερτσον.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.