Ο διεθνής Τύπος για την έξοδο της Ελλάδας από τα Μνημόνια

Eκτενή ρεπορτάζ και πρωτοσέλιδα αφιερώνει ο διεθνής Τύπος στην επίσημη έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια, αναδεικνύοντας την 20ή Αυγούστου ως ένα ορόσημο για την ελληνική οικονομία, αλλά επισημαίνοντας παράλληλα τις σφοδρές επιπτώσεις της 9ετούς κρίσης για την χώρα.

Συγκεκριμένα, το Reuters, σε ρεπορτάζ του με τίτλο «Η Ελλάδα έτοιμη να βγει από το μνημόνιο, αντιμετωπίζει ακόμη δύσκολες προκλήσεις», σημειώνει ότι η χώρα βγαίνει από το τρίτο μνημόνιό της ελπίζοντας ότι θα είναι σε θέση να δανείζεται ξανά στις διεθνείς αγορές μετά από μία σχεδόν 9ετή κρίση χρέους που συρρίκνωσε την οικονομία της κατά ένα τέταρτο και την ανάγκασε να επιβάλλει επώδυνα μέτρα λιτότητας.

«Καθώς η Αθήνα βλέπει τώρα την επάνοδο στην ομαλότητα και την ανάκτηση της οικονομικής κυριαρχίας της, τα σημάδια παραμένουν – οι τράπεζες είναι φορτωμένες με πολύ μεγάλα χαρτοφυλάκια “κόκκινων” δανείων και το ελληνικό δημόσιο χρέος εξακολουθεί να είναι το υψηλότερο στην Ευρωζώνη, στο 180% του ΑΕΠ», σημειώνει το δημοσίευμα του Reuters, προσθέτοντας ότι παρ’ όλα αυτά «η οικονομία, που συρρικνώθηκε κατά 26% στα χρόνια της κρίσης, έχει αρχίσει να αναπτύσσεται, ο τουρισμός εκτινάσσεται και η ανεργία μειώνεται σταδιακά».

To ΒΒC, σε άρθρο του με τίτλο «Η Ελλάδα βγαίνει από το πρόγραμμα οικονομικής διάσωσης της Ευρωζώνης» επισημαίνει ότι η χώρα ολοκλήρωσε επιτυχώς ένα «από τα μεγαλύτερα προγράμματα διάσωσης στην παγκόσμια οικονομική ιστορία», το οποίο ωστόσο «θα χρειαστεί δεκαετίες για να αποπληρώσει».

«Οι βαθιά αντι-δημοφιλείς περικοπές στις δημόσιες δαπάνες –οι οποίες αποτελούσαν όρο για το πρόγραμμα– είναι προγραμματισμένο να συνεχιστούν. Αλλά για πρώτη φορά μέσα σε εννέα χρόνια, η Ελλάδα μπορεί να δανείζεται σε τιμές αγορών», σημειώνει το δημοσίευμα του BBC.

Παράλληλα, το BBC αναφέρεται στις δηλώσεις του Ευρωπαίου Επιτρόπου Πιέρ Μοσκοβισί για τη λήξη του ελληνικού προγράμματος στήριξης, ο οποίος υποστήριξε ότι «από σήμερα η Ελλάδα θα αντιμετωπίζεται όπως οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρώπης», επισημαίνοντας, παράλληλα, ότι η ανάκαμψη της Ελλάδας «δεν είναι ένα τετελεσμένο γεγονός, αλλά μια διαδικασία».

H εφημερίδα Guardian, στο ιδιαίτερα κριτικό άρθρο του οικονομικού αναλυτή της, Λάρι Έλλιοτ, με τίτλο «Η οικονομική διάσωση της Ελλάδας επιτέλους τελειώνει, αλλά ήταν μια αποτυχία», αμφισβητεί ότι το τέλος των μνημονίων αποτελεί ένα «σπουδαίο success story» για τη χώρα. «Η Ελλάδα υπήρξε μια κολοσσιαία αποτυχία. Είναι μια ιστορία ανικανότητας, δοξασιών, αχρείαστων καθυστερήσεων και πριμοδότησης των συμφερόντων των τραπεζών έναντι των αναγκών των ανθρώπων. Και θα υπάρξουν μακροπρόθεσμες συνέπειες», υποστηρίζει το συγκεκριμένο δημοσίευμα του Guardian.

«Όταν η Ελλάδα έλαβε για πρώτη φορά βοήθεια το 2010, το σχέδιο ήταν να έχει πρόσβαση στις χρηματοπιστωτικές αγορές εντός δύο ετών. Έχει λάβει δύο επιπλέον πακέτα διάσωσης και χρειάστηκαν έξι χρόνια για να συμβεί αυτό», υποστηρίζει ο οικονομικός αναλυτής του Guardian, προσθέτοντας ότι «παρά τα πακέτα διάσωσης η ελληνική οικονομία έχει τεράστιο έδαφος για να καλύψει, καθώς έχασε το 1/3 του ΑΕΠ της κατά τα χρόνια της κρίσης».

Η γαλλική εφημερίδα Monde, στο άρθρο της που αφιερώνεται στην Ελλάδα, σημειώνει ότι η Ελλάδα «βγαίνει από το πρόγραμμα εποπτείας, αλλά παραμένει υπό “ενισχυμένη παρακολούθηση”». Όπως αναφέρεται στο συγκεκριμένο δημοσίευμα, η «Ελλάδα έλαβε συνολικά 260 δισ. ευρώ υπό την προϋπόθεση ότι θα εφαρμόσει μια πολιτική δραστικής λιτότητας». Η κρίση οδήγησε την Ελλάδα «στην απώλεια του ενός τετάρτου του πλούτου της, στην άνοδο της ανεργίας και στην μείωση κατά περίπου 40% των μισθών και των συντάξεων, ενώ το μέγεθος του χρέους αντιπροσωπεύει σήμερα το 180% του ΑΕΠ, που αποτελεί το πιο βαρύ ποσοστό σε όλη τη ζώνη του Ευρώ», αναφέρει η Monde, υποστηρίζοντας, ωστόσο, ότι «ορισμένες ακτίνες φωτός προβάλλουν ανάμεσα από τα σύννεφα, καθώς η οικονομική δραστηριότητα είναι σε φάση ανάκαμψης, με έναν ετήσιο ρυθμό της τάξης του 2,3%, ο τουρισμός είναι σε πλήρη ανάπτυξη, ενώ η ανεργία παρουσιάζει μια μικρή πτώση».

Η γαλλική εφημερίδα Libération, σε άρθρο της με τίτλο «Μετά την ύφεση, η “κατάθλιψη”», υποστηρίζει ότι «οι Έλληνες παραμένουν απαισιόδοξοι ως προς την κατάστασή τους. «Οι ελάχιστες συντάξεις, η φυγή των νέων, η εξαιρετικά μειωμένη παραγωγικότητα αποτελούν σταθερά ανησυχητικούς κοινωνικούς δείκτες», αναφέρει η Libération, χαρακτηρίζοντας ως ιδιαίτερα σοβαρό πλήγμα για την ελληνική κοινωνία τη συνεχιζόμενη μετανάστευση νέων επιστημόνων στο εξωτερικό. «Το διαρκές άγχος για το μέλλον, ένα αίσθημα υποτίμησης της αξίας τους και η αίσθηση ότι η έξοδος από τη χώρα είναι η μοναδική επιλογή» δημιουργεί ένα μαζικό κύμα μετανάστευσης της ελληνικής νεολαίας προς το εξωτερικό, σημειώνει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα της εφημερίδας.

Τέλος, η ισπανική εφημερίδα El País, στο άρθρο της με τίτλο «Η Ελλάδα ελευθερώνεται από το πρόγραμμα οικονομικής διάσωσης, αλλά παραμένει δέσμια του χρέους», σημειώνει ότι «η Αθήνα ανακτά την κυριαρχία της οικονομικής της πολιτικής, επιβαρυμένη όμως από ένα “χρέος-μαμούθ” που φτάνει το 180 % του ΑΕΠ». Όπως επισημαίνει το συγκεκριμένο δημοσίευμα, «θα εξακολουθήσει να υπάρχει παρακολούθηση, αλλά λιγότερο στενή». «Σχεδόν κανείς δεν βγήκε ανέπαφος από την κρίση: περικοπές συντάξεων, αυξήσεις του ΦΠΑ, πάγωμα μισθών ή προσαρμογές στο σύστημα Υγείας, αποτελούν μέρος ενός απολογισμού ζημιών που οδήγησαν στην απώλεια του 25% του ΑΕΠ της χώρας από την αρχή της κρίσης και που άφησαν περίπου το 1/3 του πληθυσμού στα όρια της φτώχειας – το μεγαλύτερο ποσοστό στην ΕΕ, μετά τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία σύμφωνα με τη Eurostat», επισημαίνει η El País.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy