Ο δικός μας άνθρωπος στη δική μας πόλη

Του Πάμπου Χρυσοστόμου


 

Καθόταν στην κερκίδα παρακολουθώντας την αγαπημένη ομάδα και φώναζε με πάθος για την άδικη μεταχείριση. Με πάθος για το δίκαιο. Σε αντικατοχική εκδήλωση καταδίκης των μαύρων επετείων του ’74, στο άκουσμα των στίχων «τραγουδάω για την πόλη που ’χω μέσα στην καρδιά» αντιλήφθηκα τον γιατρό να δακρύζει. -Γιατρέ κλαις; -Για την πόλη μας όλοι βουρκώνουμε, μου λέει σιωπηλά.

Αυτός είναι ο γιατρός Σίμος Ιωάννου. Με πάθος και αγωνιστικότητα εφήβου. Με ψυχή μικρού παιδιού και με απέραντη αγάπη για την πόλη μας και τους ανθρώπους της. Ο γιατρός Σίμος Ιωάννου δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Σπλάχνο των φτωχογειτονιών του Αη Λουκά. Παιδί των λαϊκών συνοικιών της Αμμοχώστου. Αριστος μαθητής στο Γυμνάσιο Αμμοχώστου. Παλικάρι στις Ακράδες της Καρπασίας στη στρατιωτική θητεία παρά τον ξυλοδαρμό και την απομόνωση τις μέρες του πραξικοπήματος λόγω φρονημάτων. Μαχητής στην πρώτη γραμμή στις μάχες κατά του εισβολέα. Υπόδειγμα φοιτητή στην Ουγγαρία. Πιστός στον όρκο του Ιπποκράτη. Πέραν της έγνοιας για την οικογένεια, την καθημερινότητα του ιατρείου, προέχει η ανάγκη για τον συνάνθρωπο, η αγάπη για τον αθλητισμό, η προσφορά για την πόλη που μας γέννησε. Με ανιδιοτέλεια και ήθος συμμετέχει ενεργά στις προσπάθειες για αξιοπρεπή διαβίωση των προσφύγων στους συνοικισμούς, με τη δράση του μέσα από τις τάξεις της Αριστεράς στα διοικητικά της Νέας Σαλαμίνας, προσφέροντας αφιλοκερδώς τις ιατρικές του υπηρεσίες για δεκαετίες. Στο Δημοτικό Συμβούλιο Αμμοχώστου για 20 χρόνια ως δημοτικός σύμβουλος και ως αντιδήμαρχος την τελευταία πενταετία. Η Αμμόχωστος, όσο ποτέ άλλοτε, χρειάζεται ανθρώπους-πρότυπα, ανθρώπους σταθερούς σε αρχές, θέσεις και απόψεις. Ανθρώπους που έρχονται για να δώσουν και όχι για να πάρουν, ανθρώπους που δεν βλέπουν την όποια θέση ως βήμα στο επόμενο στάδιο της καριέρας τους, αλλά ως βήμα προσφοράς και υπηρεσίας. Ενας τέτοιος άνθρωπος είναι ο Σίμος Ιωάννου. Ενας τέτοιος άνθρωπος χρειάζεται στο τιμόνι της δημαρχίας της Αμμοχώστου. Ηρθε η ώρα λοιπόν ο Δήμος Αμμοχώστου να επιστρέψει στις αυθεντικές λαϊκές καταβολές του. Με τον Δρ Σίμο Ιωάννου στο πηδάλιο της δημαρχίας: Συνεχιστή του μεγάλου Αδάμαντος του ’43 και ’46, του Πούγιουρου της Ανεξαρτησίας και της Ανάπτυξης του Καζαμία, Σκορδή της Προσφυγιάς. Στον τελικό πετόσφαιρας με φιναλίστ τις δύο ομάδες της πόλης μας, Ανόρθωση και Σαλαμίνα, ρωτήθηκε ο γιατρός για την έκβαση του τελικού. «Οποια ομάδα και να κερδίσει, η Αμμόχωστος είναι νικήτρια».

Στις 18 του Δεκέμβρη ξανά νικήτρια θα είναι η Αμμόχωστος, εκλέγοντας τον γιατρό Σίμο Ιωάννου στη θέση του δημάρχου. Με έναν και μοναδικό κοινό στόχο και όραμα, τη λευτεριά και την επιστροφή, για να ξαναμυρίσουν λεμονανθοί στις γειτονιές της πόλης, για να ξαναβαπτίσουμε στα καταγάλανα νερά της, για να ξαναγεμίσει κόσμο η οδός Δημοκρατίας και η Δημοτική Αγορά, για να ξαναξεκινήσει η ζωή μας από κει που την αφήσαμε. Με τον γιατρό Σίμο Ιωάννου να παραλαμβάνει πίσω την πόλη μας εκ μέρους των νόμιμων κατοίκων της, θα είναι γλυκύτερη η ώρα της επιστροφής, θα είναι πιο στέρεη η ανοικοδόμηση.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.