Ο Δήμαρχος Δερύνειας καλεί τον Υπουργό Μεταφορών να επιχορηγήσει συντήρηση του Μεσαιωνικού Μνημείου

Έκκληση στον Υπουργό Μεταφορών να προχωρήσει στην επιχορήγηση συντήρησης του Μεσαιωνικού Μνημείου στον Δήμο Δερύνειας, απευθύνει ο Δήμαρχος Αντρος Καραγιάννης.

Σε επιστολή του στον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Εργων Γιάννη Καρούσο και κοινοποίηση στη Διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων, ο Δήμαρχος Δερύνειας αναφέρεται στο θέμα της συντήρησης του Μεσαιωνικού Μνημείου στον Δήμο και στην κήρυξη του Υδραγωγείου (Λαγουμιού) της Εκκλησίας Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης ως Αρχαίο Μνημείο» και τον καλεί όπως επισπεύσει «τις διαδικασίες συντήρησης και ανάδειξης του».

Στην επιστολή του ο Δήμαρχος Δερύνειας αναφέρεται σε δηλώσεις του Γιάννη Καρούσου, που έγιναν την Τρίτη 5 Απριλίου, κατά την διάρκεια εκδήλωσης της ΟΕΒ Αμμοχώστου, που πραγματοποιήθηκε στη μαρίνα Αγίας Νάπας, σύμφωνα με τις οποίες είχε αναφέρει πως «το Υπουργείο Μεταφορών σε συνεννόηση με τις Τοπικές Αρχές, θα επιχορηγεί το 100% του κόστους συντήρησης Αρχαίων Μνημείων».

Ο κι. Καραγιάννης καλεί τον Υπουργό Μεταφορών όπως προχωρήσει «στην επιχορήγηση των εργασιών συντήρησης και ανάδειξης του Μεσαιωνικού Μνημείου, το οποίο θα συμβάλει στην τουριστική αναβάθμιση της ενδοχώρας αλλά και γνωριμίας, τόσο των μαθητών όσο και των επισκεπτών με τη Μεσαιωνική Ιστορία της Κύπρου».

Ο Δήμαρχος Δερύνειας σημειώνει ακόμα στην επιστολή του ότι η έκκληση του στον κ. Καρούσο για επιχορήγηση του έργου, στηρίζεται στο γεγονός ότι «το συγκεκριμένο Μεσαιωνικό Μνημείο έχει κηρυχθεί ως Αρχαίο Μνημείο και στην ανάγκη ανάδειξης της ιστορίας της Κύπρου και της σχέσης της Μεσαιωνικής Κύπρου με το νερό».

Σημειώνεται ότι «στην αυλή της εκκλησίας Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στη Δερύνεια υπάρχει πηγάδι που είναι αφετηρία μιας υπόγειας σήραγγας μήκους 350 μέτρων. Πρόκειται για ένα έργο που εκπονήθηκε κατά την εποχή της Φραγκοκρατίας – Ενετοκρατίας με στόχο τη μεταφορά νερού, διαμέσου ενός πέτρινου αυλακιού προς δύο Μεσαιωνικούς Οικισμούς Κουμανταντάς και Λαϊνάς, οι οποίοι βρίσκονται στην κατεχόμενη περιοχή του Δήμου Δερύνειας».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy