Για «σύμπραξη», κατά την έκφρασή του, γιατρών του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα και εργαζομένων στο δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα κάνει λόγο ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος, ο οποίος ισχυρίζεται ότι στόχος είναι η καταδολίευση των εργοδοτών μέσα από την εξασφάλιση και προσκόμιση αναληθών πιστοποιητικών ασθενείας.

Ο Δήμος Πάφου, υποστηρίζει σε ανακοίνωσή του ο κ. Φαίδωνος, κατέχει στοιχεία συγκεκριμένων ιατρών που «κατά συρροή χορηγούν πιστοποιητικά ασθενείας, τα οποία εργαζόμενοι χρησιμοποιούν για να εξασφαλίζουν άδειες απουσίας από την εργασία τους με φαινομενικά νόμιμο τρόπο».

Ο κ. Φαίδωνος επικαλείται ως παράδειγμα περίπτωση εργαζόμενου στο Δήμο Πάφου, η οποία «εξόφθαλμα καταδεικνύει τη σκόπιμη σύμπραξη ιατρού του δημοσίου με ασυνείδητο εργαζόμενο ώστε να καταδολιεύσουν τον εργοδότη με αναληθή στοιχεία», όπως ισχυρίζεται.

Ο Δήμαρχος Πάφου αναφέρεται σε φαινόμενο το οποίο, όπως υποστηρίζει, παρατηρείται σε όλο το εύρος της δημόσιας υπηρεσίας. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό αποτελεί διαχρονικά «κοινό μυστικό», που οφείλει να απασχολήσει σοβαρά τις αρμόδιες κρατικές και τοπικές αρχές, οι οποίες πρέπει να εξεύρουν τους ενδεδειγμένους και νόμιμους τρόπους ελέγχου ώστε «να τερματιστεί επιτέλους η απαράδεκτη αυτή κατάσταση».

Ο κ. Φαίδωνος θέτει επίσης το ερώτημα «γιατί κάποιοι εργαζόμενοι στο δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα ασθενούν για πολύ μακρύτερο χρονικό διάστημα από τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα».

Δεν κατέστη δυνατό, μέχρι στιγμής, να υπάρξει σχόλιο από τον ΠΙΣ, με τον οποίο επικοινώνησε το ΚΥΠΕ.