Ο Δημήτρης Χριστόφιας έφυγε από τη ζωή αφήνοντας το στίγμα του στην κυπριακή πολιτική σκηνή από την δεκαετία του 1980.

Και επειδή τα γραπτά μένουν στην ιστορία, ο «Δ» ανέτρεξε στο αρχείο της εφημερίδας «Χ» ανασύροντας μνήμες από την πολιτική σταδιοδρομία του.

Ήταν 23 Απριλίου του 1988 όταν ο Δημήτρης Χριστόφιας αναλάμβανε να ηγηθεί του ΑΚΕΛ διαδεχόμενος τον αποβιώσαντα Εζεκία Παπαιωάννου. Ο Δημήτρης Χριστόφιας είχε εκλεγεί με μυστική ψηφοφορία από την Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ ως νέος Γενικός Γραμματέας, αφού έλαβε 63 ψήφους έναντι 11 ψήφων του ανθυποψηφίου του, Παύλου Δίγκλη.

Στις πρώτες του δηλώσεις με την εκλογή του στη θέση του ΓΓ του ΑΚΕΛ, ο Δημήτρης Χριστόφιας έστελλε μήνυμα συσπείρωσης και ενότητας τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι θα απογοητευτούν όσοι αδημονούν να δουν το κόμμα διασπασμένο.

Η Ενότητα-Μονολιθικότητα κύρια μέριμνα της κομματικής καθοδήγησης , τόνιζε στην ομιλία του στην ολομέλεια της ΚΕ ΑΚΕΛ ο νέος τότε ΓΓ του κόμματος της Αριστεράς.

Συνεργασία υπό τον Γ. Ιακώβου

Το 1998 η Κύπρος περνούσε ήδη την πρώτη πενταετία της διακυβέρνησης Γλαύκου Κληρίδη. Το ΑΚΕΛ είχε υποστηρίξει τότε, σε συνεργασία με την ηγεσία του ΔΗΚΟ, την υποψηφιότητα Γιώργου Ιακώβου ο οποίος εξήλθε πρώτος κατά τον πρώτο γύρο χάνοντας την προεδρία στη δεύτερη Κυριακή από το Γλαύκο Κληρίδη.

Η νίκη με Τάσσο Παπαδόπουλο

Το 2003, ΑΚΕΛ ΔΗΚΟ και Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ στηρίζουν την υποψηφιότητα Τάσσου Παπαδόπουλου. Στελέχη του ΑΚΕΛ συμμετείχαν για πρώτο φορά σε Υπουργικά Αξιώματα.

Σε συνέντευξη που έδινε 09 Φεβρουαρίου του 2003 στη «Χ», ο Δ Χριστόφιας τόνιζε ότι η Προεδρία Τάσσου Παπαδόπουλου με τις δυνάμεις της Αλλαγής θα σημάνει νέα εποχή δημιουργώντας συνθήκες ενότητας στο εσωτερικό μέτωπο.

Κώστας Α. Κωνσταντίνου