13 κόμματα του ΕΛΚ υπέγραψαν την αποβολή του εκτός από τον ΔΗΣΥ

 

Επιστολή προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), Ντόναλντ Τουσκ, έστειλαν 13 επικεφαλής κομμάτων της ευρωπαϊκής δεξιάς, ζητώντας την αποβολή του κόμματος «Φιντέζ», στο οποίο ηγείται ο ακροδεξιός Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν. Ωστόσο στην επιστολή που είδε το φως της δημοσιότητας, δεν έχει υπογράψει ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου.

Το γεγονός αυτό αφήνει ερωτηματικά κατά πόσον το κόμμα της κυπριακής δεξιάς στηρίζει τις πράξεις Όρμπαν. Την επιστολή έχει υπογράψει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης και άλλα 12 κόμματα από 10 χώρες.

Τις προηγούμενες μέρες ο Ούγγρος Πρωθυπουργός επέβαλε μέτρα που προκαλούν ανατριχίλα, με πρόσχημα την πανδημία του κορονοϊού.

Με 137 ψήφους υπέρ και 53 κατά, το Κοινοβούλιο της χώρας επί της ουσίας αυτοκαταργήθηκε καθώς ενέκρινε επίμαχο νομοσχέδιο με το οποίο επιτρέπει στον Όρμπαν να παρατείνει επ’ αόριστον την κατάσταση έκτακτης ανάγκης χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του Κοινοβουλίου. Στο πλαίσιο του έκτακτου καθεστώτος, η κυβέρνηση θα μπορεί να αναστέλλει την ισχύ των νόμων μέσω διαταγμάτων και να εισάγει έκτακτα μέτρα μέσω κυβερνητικών εγκυκλίων, υπό το πρόσχημα της διασφάλισης της υγείας, της προσωπικής και υλικής ασφάλειας των πολιτών, αλλά και της οικονομίας.

Παράλληλα, ο νόμος προβλέπει την επιβολή λογοκρισίας, με ποινή φυλάκισης έως και πέντε χρόνια για τη μετάδοση «ψευδών ειδήσεων» όσον αφορά τον ιό ή τα κυβερνητικά μέτρα. Τον έλεγχο των ειδήσεων θα αναλάβει ειδική επιτροπή που θα συσταθεί από την κυβέρνηση.