Ο ΔΗΣΥ υποστηρίζει τη συμφωνία CETA που θα επιφέρει 200.00 χαμένες θέσεις εργασίας στην ΕΕΤην επικύρωση της αμφιλεγόμενης συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης – Καναδά, γνωστής και ως CETA, συζήτησε σήμερα η Επιτροπή Εξωτερικών της Βουλής, ενόψει της ανάγκης επικύρωσης της από το Κοινοβούλιο.

Η συμφωνία, η οποία εκκρεμεί για εφαρμογή εδώ και πέραν των πέντε χρόνων, έχει ήδη επικυρωθεί από 14 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Περιληπτικά, η συμφωνία, σύμφωνα με στοιχεία, πανεπιστημιακής έρευνας, θα επιφέρει μεταξύ άλλων 230.000 χαμένες θέσεις εργασίας έως το 2023, οι 200.000 στις χώρες της ΕΕ, αύξηση του κέρδους των επιχειρήσεων από 0,66% έως και 1,76% και την ίδια ώρα, συμπίεση των μισθών των εργαζομένων σε ποσό από 316 – 331 ευρώ στην ΕΕ.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαϊδης, σημείωσε ότι στην Κύπρο, αγροτικές και περιβαλλοντικές οργανώσεις εκφράζουν έντονη αντίθεση για τη συμφωνία.

Το ΑΚΕΛ, είπε, είναι κατά της συμφωνίας και θα ενισχύσει τις επιχειρήσεις αλλά θα ζημιώσει τους εργαζόμενους τους αγρότες και το περιβάλλον.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης σημείωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μέλος της ΕΕ και δε μπορεί να λειτουργεί αλά καρτ.
Ο ΔΗΣΥ κατανοεί πλήρως τις αντίθετες απόψεις αλλά η Κύπρος έχει να κερδίσει πολλά από τη συμφωνία, υποστήριξε.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γιώργος Λιλλήκας, σημείωσε ότι η η συμφωνία προκάλεσε πολλές αντιδράσεις στην ΕΕ και οι συντεχνίες θεωρούν ότι οδηγεί σε απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων αλλά ενισχύει την βιομηχανία των υπηρεσιών.
Η Κύπρος, είπε, ελάχιστες εμπορικές σχέσεις έχει με τον Καναδά και μπορεί να προκύψουν θετικά στον τομέα των υπηρεσιών.
Σημείωσε ότι οι διαβουλεύσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας με τους επηρεαζόμενους στη χώρα, έπρεπε να προηγηθούν της επίτευξης της συμφωνίας, ώστε οι όποιες επιφυλάξεις να μεταφερθούν κατά τη συζήτηση του θέματος μεταξύ Βρυξελλών και Οττάβα πριν την επίτευξη συμφωνίας.