Ο δρόμος για κράτος πρόνοιας χωρίς αποκλεισμούς

Του Κωνσταντίνου Ζαχαρίου

 

 

Πριν δεκαπέντε μέρες η κυβέρνηση έβγαλε διάταγμα – φιρμάνι καταδικάζοντας χιλιάδες νέους σε μισθούς πείνας και συνθήκες σκλαβιάς. Έβγαλε φιρμάνι για καθορισμό του κατώτατου μισθού στα 940 ευρώ μεικτά (αφήνοντας μάλιστα τη δυνατότητα στους εργοδότες να καθορίσουν αυτοί πόσες ώρες και Κυριακές και αργίες θα πρέπει να εργάζεται ένας εργαζόμενος για να πάρει έστω αυτό το μισθό), παρά το γεγονός ότι όλες οι μελέτες οι οποίες έγιναν για το θέμα (περιλαμβανομένης αυτής της Κομισιόν) κατέδειξαν ότι το ποσό πρέπει να είναι τουλάχιστον πάνω από 1.000 ευρώ, καθώς σε διαφορετική περίπτωση καταδικάζονται εργαζόμενοι και ιδιαίτερα οι νέοι και οι γυναίκες.

Παρά ταύτα, το βράδυ της Τρίτης πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στο Προεδρικό με τίτλο: «Κράτος Πρόνοιας – Κοινωνία Χωρίς Αποκλεισμούς», στην οποία ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πούλησε ξανά υποσχέσεις για το μέλλον. Δηλαδή οι ίδιοι οι οποίοι καταδίκασαν χιλιάδες νέους σε μισθούς πείνας και συνθήκες σκλαβιάς, έρχονται τώρα και πουλούν στους νέους υποσχέσεις για δήθεν κράτος πρόνοιας και κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς κάπου κάποτε στο μέλλον.

Οι ίδιοι οι οποίοι έκλεισαν τα δημόσια νηπιαγωγεία και εκπόνησαν σχέδιο επιδότησης των ιδιωτικών σχολείων, θέτοντας ως στόχο να καλυφθεί μάξιμουμ το 50% των δικαιούχων, έρχονται τώρα και πουλούν στους νέους γονείς υποσχέσεις για δήθεν κράτος πρόνοιας και κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς κάπου κάποτε στο μέλλον.

Οι ίδιοι οι οποίοι διέλυσαν την κοινωνική πολιτική και τους τσουβάλιασαν όλους στο ΕΕΕ –και τους ΑμεΑ και τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους ευάλωτους και όλους– με αποτέλεσμα να καταδικαστούν χιλιάδες πολίτες στη φτώχεια και την εξαθλίωση, έρχονται τώρα και πουλούν υποσχέσεις για δήθεν κράτος πρόνοιας και κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς κάπου κάποτε στο μέλλον. Και αυτό την ώρα που τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας δείχνουν ότι περισσότεροι από 150 χιλιάδες βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού.

Οι ίδιοι οι οποίοι εισήγαγαν στην κοινωνία την άλλοτε άγνωστη στους περισσότερους διαδικασία των πλειστηριασμών και των εκποιήσεων, έρχονται τώρα και πουλούν υποσχέσεις για δήθεν κράτος πρόνοιας και κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς κάπου κάποτε στο μέλλον.

Οι ίδιοι οι οποίοι διέλυσαν τη στεγαστική πολιτική, με αποτέλεσμα τα νεαρά ζευγάρια να αδυνατούν να αγοράσουν ή έστω να ενοικιάσουν μια κατοικία, ενώ παράλληλα εξανάγκασαν φοιτητές να τερματίσουν τις σπουδές τους λόγω της ακρίβειας και των υψηλών ενοικίων, έρχονται τώρα και πουλούν υποσχέσεις για δήθεν κράτος πρόνοιας και κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς κάπου κάποτε στο μέλλον.

Οι ίδιοι οι οποίοι διέλυσαν τις εργασιακές σχέσεις, με αποτέλεσμα το ποσοστό κάλυψης των εργαζομένων από συλλογικές συμβάσεις να έχει μειωθεί κάτω από το 50%, την ώρα που η Κομισιόν θέτει ως όριο το 80%, έρχονται τώρα και πουλούν υποσχέσεις για δήθεν κράτος πρόνοιας και κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς κάπου κάποτε στο μέλλον.

Μπορούμε να γράφουμε για ώρες για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης του ΔΗΣΥ.

Η ουσία είναι ότι μόνο ένας τρόπος υπάρχει για να δημιουργηθεί ξανά κράτος πρόνοιας και κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς: Να αλλάξει η διακυβέρνηση του τόπου. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την εκλογή του Ανδρέα Μαυρογιάννη.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy