Ο ελέφαντας στο δωμάτιο

Της Νίκης Κουλέρμου

 

«Υπάρχει διασύνδεση των πολιτογραφήσεων μελών της οικογένειας του Σαουδάραβα και της φιλοξενίας που σας πρόσφερε για το ταξίδι σας στις Σεϊχέλλες;» ερωτήθηκε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και δεν ήταν ερώτηση-παγίδα, αφού ο ερωτών πρόεδρος της Ερευνητικής Επιτροπής προειδοποίησε ταυτόχρονα ότι μπορεί να μην απαντήσει αν υπάρχει ενδεχόμενο ποινικής δίωξης…

Για τον Πρόεδρο η ερώτηση ήταν… παντεσπάνι αφού του έδωσε την ευκαιρία να απαντήσει ότι «ουδέποτε υπήρξε δικηγόρος του Σαουδάραβα» και ότι αντί του ελαχίστου ποσού που έπρεπε να επενδυθεί για τη συλλογική επένδυση των €15 εκατ. επενδύθηκαν €20 εκατ. Παρέπεμψε στην έκθεση του Γεν. Ελεγκτή, αλλά και της κας Καλογήρου και κάλεσε την ίδια -ως η ίδια να ανακρινόταν εκείνη την ώρα- να πει αν κακώς δόθηκαν τα διαβατήρια ή αν διαπιστώθηκε η διάπραξη ποινικά κολάσιμων πράξεων. Και η κα Καλογήρου φυσικά απάντησε. Για να καταλήξει ότι «η 2η γυναίκα (σύζυγος) του Σαουδάραβα δεν δικαιούτο πολιτογράφησης εφόσον στην Κύπρο δεν υπάρχει νομοθεσία που να καλύπτει τις δεύτερες συζύγους…» Κι εκεί ο Πρόεδρος ανέφερε ότι το 2015 το πρώτο οικογενειακό ταξίδι στις Σεϊχέλλες έγινε «ιδίοις εξόδοις». Το 2018, παραδέχθηκε ο Πρόεδρος, ταξίδεψε δωρεάν με το τζετ του Σαουδάραβα από τις προσφορές του οποίου «ωφελήθηκε» η Δημοκρατία 966 χιλ. ευρώ, σχεδόν ένα εκατομμύριο.

Κατά τα άλλα ο Πρόεδρος δήλωσε ενώπιον της Επιτροπής ότι τον δεσμεύει ο Κώδικας Δεοντολογίας που μοίρασε στα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου. Τι αναφέρει αυτός ο Κώδικας; Αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «θα πρέπει να μην αποδέχονται προσκλήσεις για προσωπική φιλοξενία από ξένες κυβερνήσεις ή νομικά και φυσικά πρόσωπα των οποίων η δραστηριότητα σχετίζεται με το χαρτοφυλάκιό τους, να δηλώνουν κάθε δώρο που δέχονται, αν η αξία του υπερβαίνει τα 150 ευρώ, και να παραιτηθούν από θέσεις που ενδεχομένως να κατέχουν ακόμα και σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς».


Πού κατέληξε αυτός ο Κώδικας, αν δεσμεύει τον Πρόεδρο;

«Αν ο Σαουδάραβας έπαιρνε κυπριακή υπηκοότητα όχι γιατί επένδυσε, αλλά εκ των υστέρων λόγω φιλίας μαζί μου, τότε θα εθεωρούμουν δωρολήπτης», απεφάνθη ο Πρόεδρος και τώρα καλείται όλη η κοινωνία να αποδείξει ότι δεν υπάρχει ελέφαντας στο δωμάτιο… Ότι δηλαδή το δωρεάν ταξίδι (το 2018) του Προέδρου και της οικογένειάς του δεν ήταν απόρροια της παραχώρησης των πολιτογραφήσεων.

Η Ερευνητική Επιτροπή ας βγάλει το πόρισμά της. Ο κόσμος έχει βγάλει το δικό του πόρισμα από όλη αυτή την ιστορία. Κοινός παρονομαστής είναι η κατάργηση του Προγράμματος και η παραδοχή της κυβέρνησης ότι το παιχνίδι έχει τελειώσει… Κοινή παραδοχή είναι ότι έχει πληγεί το κύρος και η αξιοπιστία της Κύπρου και αυτό είναι το τίμημα. Αν θα χρειαστεί να πληρώσουμε επιπλέον αποζημιώσεις για τις παραβάσεις έναντι του ενωσιακού δικαίου, τότε θα αποδειχθεί και το πόσο επιζήμιες ή όχι ήταν οι πράξεις της κυβέρνησης και του Προέδρου για το λαό μας. Θα αποδειχθεί αν οι πολιτογραφήσεις ήταν όντως ένα πλιάτσικο από το οποίο κέρδισαν μερικοί ημέτεροι και μεγαλοδικηγόροι και όλοι οι άλλοι, έρποντες και λείχοντες, προσπαθούν να επιβιώσουν εν μέσω κρίσης. Πριν χρειαστεί να πληρώσει πιθανόν και αποζημιώσεις ο φορολογούμενος, το σίγουρο είναι ότι θα κληθεί στην κάλπη. Ας τιμωρήσει εκείνους που τον ξεγέλασαν!

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.