Ο ένας για τη xώρα και οι άλλοι δύο για το κόμμα τους

Του Κωνσταντίνου Ζαχαρίου

Πλούσια η χθεσινή μέρα και άκρως ενδεικτική για το πώς βλέπουν τις επικείμενες προεδρικές εκλογές οι τρεις βασικοί υποψήφιοι.

Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης παρουσίασε ένα ολοκληρωμένο πλάνο διακυβέρνησης για τα θέματα της οικονομίας με συγκεκριμένες και καλά σχεδιασμένες και κοστολογημένες δράσεις, οι οποίες δίνουν απαντήσεις στα προβλήματα, τις ανησυχίες και τις προσδοκίες της κοινωνίας και της οικονομίας. Παρουσίασε συγκεκριμένο πλάνο για την επανασύσταση του Συνεργατισμού, το πρόβλημα της πρόσβασης σε πηγές χρηματοδότησης το οποίο αντιμετωπίζουν χιλιάδες μικρομεσαίοι, τα υψηλά επιτόκια, τις καταχρηστικές ρήτρες, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Παρουσίασε επίσης πρόταση για οικονομία φιλόξενη στο επιχειρείν, πράσινη, βιώσιμη, ευημερούσα, με διασφαλισμένα τα δικαιώματα των εργαζομένων και πρόταση για την πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής, η οποία θεωρείται από το 78% των επιχειρηματιών ως το πιο σοβαρό πρόβλημα για το κυπριακό επιχειρείν, ενώ παράλληλα αποτέλεσε πηγή διασυρμού της χώρας στα χρόνια της διακυβέρνησης του ΔΗΣΥ. Επιπρόσθετα, παρουσίασε πρόγραμμα για τη δημιουργία Υφυπουργείου Πράσινης Μετάβασης και Αειφορίας, το οποίο θα συγκεντρώσει όλες τις υπηρεσίες και τους τομείς οι οποίοι είναι συναφείς με τα ζητήματα περιβάλλοντος, υποδεικνύοντας παράλληλα ότι: «Η οικονομική μεγέθυνση δεν είναι ανάπτυξη αν δεν είναι αειφόρος και είναι καθήκον της ηγεσίας του κράτους να το εμπεδώσει στην κοινωνία και την οικονομία μέσα από ξεκάθαρες πράξεις και κατευθύνσεις, που να μην επιδέχονται αμφισβήτηση ή να αφήνουν υπόνοιες πως μπορούμε να αποκλίνουμε από αυτό το στόχο».

Από την άλλη πλευρά, οι Αβέρωφ Νεοφύτου και Νίκος Χριστοδουλίδης συνέχισαν τη μεταξύ τους κόντρα για το ποιος είναι πιο συνεγερμικος από τον άλλο. Μετά τη δήλωση του Νίκου Χριστοδουλίδη στην εφημερίδα «Καθημερινή» ότι ο ΔΗΣΥ πρέπει να είναι παρών στη νέα κυβέρνηση και ότι ήδη βρίσκεται σε συζητήσεις με στελέχη του ΔΗΣΥ για να το εξασφαλιστεί αυτό σε περίπτωση εκλογής του, ο Αβέρωφ Νεοφύτου παρουσίασε δήλωση υποστήριξης της υποψηφιότητάς του, την οποία υπογράφουν σχεδόν όλα τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου καθώς και οι αξιωματούχοι του ΔΗΣΥ (βουλευτές και ευρωβουλευτές), με εξαίρεση τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Υπουργό Γεωργίας Κώστα Καδή. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι και οι δύο παραδέχθηκαν ότι ο στόχος τους είναι η παραμονή του ΔΗΣΥ στην εξουσία. «Σε ένα μόνο έχει δίκαιο ο Ν. Χριστοδουλίδης. Ότι ο ΔΗΣΥ πρέπει να βρίσκεται στη διακυβέρνηση», αναφέρεται χαρακτηριστικά στη δήλωση των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου καθώς των αξιωματούχων του ΔΗΣΥ, οι οποίοι επιβεβαιώνουν ότι οι Αβέρωφ Νεοφύτου και Νίκος Χριστοδουλίδης στην πραγματικότητα είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος και έχουν τον ίδιο στόχο.

Δηλαδή ο Ανδρέας Μαυρογιάννης παρουσίασε το πρόγραμμά του για μια καλύτερη Κύπρο, ενώ οι Αβέρωφ Νεοφύτου και Νίκος Χριστοδουλίδης παρουσίασαν το πρόγραμμά τους για τον ΔΗΣΥ. Και ο καθένας μπορεί να κάνει την επιλογή του, ανάλογα με το κατά πόσο θέτει ως προτεραιότητα το καλό της χώρας ή τα συμφέροντα του ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.