Ο επικεφαλής της Wagner Group προστίθεται στη λίστα κυρώσεων της ΕΕ για την προσάρτηση της Κριμαίας

Το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρόσθεσε τα ονόματα του επικεφαλής του Wagner Group και ακόμα ενός επιχειρηματία στον κατάλογο των περιοριστικών μέτρων για την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, σύμφωνα με ανακοίνωση την Πέμπτη.

Όπως αναφέρεται, το Συμβούλιο υιοθέτησε περιοριστικά μέτρα στο υπάρχον καθεστώς κυρώσεων για ακόμα δύο άτομα για τον ρόλο τους στην υπόσκαψη ή στην απειλή υπόσκαψης της εδαφικής ακεραιότητας, της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας, και για το ότι επωφελήθηκαν από Ρώσους λήπτες αποφάσεων που φέρουν ευθύνη για την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας και την αποσταθεροποίηση της ανατολικής Ουκρανίας.

Ο πρώτος είναι ο Ουκρανός πολίτης Serhiy Vitaliyovich Kurchenko, ο οποίος μεταξύ άλλων πήρε τον έλεγχο αρκετών μεταλλουργικών, χημικών και ενεργειακών εργοστασίων στις αποσχισθείσες περιοχές με στήριξη φιλορώσων αυτονομιστών. Ταυτόχρονα, ο κ. Kurchenko ενίσχυσε την ανεξάρτητη παροχή ενέργειας στην χερσόνησο της Κριμαίας, ενώ είναι ο ιδιοκτήτης του μεγαλύτερου χώρου φύλαξης πετρελαίου στην Χερσόνησο της Κριμαίας.

Ο δεύτερος είναι ο Ρώσος πολίτης Yevgeniy Viktorovich Prigozhin, ο οποίος έχει στενές σχέσεις με τον Πρόεδρο Πούτιν και το Ρωσικό Υπουργείο Άμυνας. Είναι ο ιδρυτής και ο ανεπίσημος επικεφαλής της Wagner Group, η οποία είναι στρατιωτική οντότητα με βάση τη Ρωσία, και θεωρείται υπεύθυνος για την ανάπτυξη μισθοφόρων της ομάδας στην Ουκρανία.

Ορισμένες από τις εταιρείες του επωφελήθηκαν από μεγάλες δημόσιες συμβάσεις με το Ρωσικό Υπουργείο Άμυνας μετά την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία και την κατοχή της ανατολικής Ουκρανίας από αυτονομιστές υποστηριζόμενους από τη Ρωσία.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.