Ο Ερσίν Τατάρ είναι γιος του πρώτου Γενικού Ελεγκτή της Κυπριακής Δημοκρατίας  

Ο Ερσίν Τατάς έλαβε από την "πρόεδρο" του "ανωτάτου εκλογικού συμβουλίου", Ναρίν Σιεφίκ το επίσημο τελικο εκλογικό αποτελέσμτα της 18ης Οκτωβρίου 2020 και αναμένεται την Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου να διαδεχθεί τον Μουσταφά Ακιντζί στη θέση του ηγέτη της τ/κ κοινότητας.

 

 

 

Του Μιχάλη Μιχαήλ 

 

Από την περασμένη Κυριακή 18 Οκτωβρίου στο τιμόνι του λεγόμενου κράτους των κατεχομένων βρίσκεται ο Ερσίν Τατάρ, ο οποίος θεωρείται ως ένας από τους σκληρούς της εθνικιστικής πτέρυγας της τ/κυπριακής κοινότητας.

Άλλωστε ο ίδιος είχε αποδεχθεί τον τίτλο του εθνικιστή σε συνέντευξή του σε τ/κυπριακό μέσο ενημέρωσης μετά την ανάδειξή του στο ύπατο «αξίωμα» των κατεχομένων.

Αλλά και διεθνώς είναι αναγνωρισμένο πως ο Ερσίν Τατάρ ανήκει στην εθνικιστική πτέρυγα και είναι συνεχιστής της γραμμής του Ραούφ Ντενκτάς σε ό,τι αφορά τη λύση του Κυπριακού.

Ως υποστηρικτής της λύσης δύο κρατών, ο Ερσίν Τατάρ χαρακτηρίστηκε από τη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung ως «Ο έμπιστος του Eρντογάν νικά» και γνωστός σκληροπυρηνικός και ότι αναμένεται σκλήρυνση της στάσης της επίσημης τ/κυπριακής πλευράς στο Κυπριακό.

 

Ανήκε στην πλούσια ελίτ της τ/κυπριακής κοινότητας 

 

Ο Ερσίν Τατάρ είναι Λευκωσιάτης. Γεννήθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου του 1960 και η οικογένειά του ανήκε στην πλούσια ελίτ της τ/κυπριακής κοινότητας.

Ο πατέρας του, ο 90χρονος σήμερα Ρουστέμ Τατάρ, ήταν ο πρώτος Γενικός Ελεγκτής της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο οποίος αποχώρησε από τη θέση του μετά τα γεγονότα του 1963 και έκτοτε είχε άριστες σχέσεις με εθνικιστικούς κύκλους. Το όνομά του είχε εμπλακεί σε υπόθεση διαφθοράς, η οποία απασχόλησε την περίοδο εκείνη την κυπριακή κοινή γνώμη.

 

 Στην Αγγλική Σχολή μεταξύ 1971-1974

 

Μετά την αποφοίτησή του από το Δημοτικό Σχολείο Köşklüçiftlik, σπούδασε στην Αγγλική Σχολή μεταξύ 1971-1974. Οι σπουδές του διακόπηκαν με την εισβολή του 1974 και η οικογένειά του τον έστειλε στο Λονδίνο όπου μπήκε ως οικότροφος στο Forest School για να ολοκληρώσει τις γυμνασιακές του σπουδές το 1979.

Στη συνέχεια εισήχθη στο πανεπιστήμιο του Cambridge, όπου σπούδασε Οικονομικά και αποφοίτησε το 1982.

 

Παρέμεινε στη Μ. Βρετανία και εργάστηκε για πρώτη φορά στην έδρα του Price Waterhouse μεταξύ 1982-86, όπου έλαβε και τον τίτλο του χρηματοοικονομικού συμβούλου και της λογιστικής κατάρτισης.

 

Διευθυντής Οικονομικών στην εταιρεία

 PollyPeck που ανήκε στον Asil Nadir

 

Αργότερα, μεταξύ 1986-1990, εργάστηκε ως διευθυντής Οικονομικών στην εταιρεία PollyPeck που ανήκε στον Asil Nadir. Στην Τουρκία το 1990 ασχολήθηκε με την εισαγωγή των σπάνιων έργων για την τηλεόραση και στη συνέχεια, κατά την ίδρυση του καναλιού Cine5, εργάστηκε στην Άγκυρα, μεταξύ 1991-92, ως διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης στο FMC-Nurol Savunma Sanayi A.Ş.

Την περίοδο 1992-2001 εργάστηκε ως γενικός συντονιστής στο Show TV στην Κωνσταντινούπολη. Το 1996 ίδρυσε τον Kanal T, το πρώτο ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι στα κατεχόμενα και έγινε πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου.

Παράλληλα, στη δεκαετία του 1990 ξεκίνησε δημοσιεύσεις στο περιοδικό Kıbrıslı.

Στη δεκαετία του 2000 αρθρογραφούσε σε εβδομαδιαία βάση στην εφημερίδα Halkın Sesi.

Επίσης εργάστηκε στην οικογενειακή εταιρεία Tatar & Co Independent External Audit.

 

Το όνομα του Ερσίν Τατάρ αναμείχθηκε

στο σκάνδαλο με τον Ασίλ Ναδίρ

Ο Ναδίρ ο οποίος βρισκόταν στη θέση του 36ου πιο πλούσιου στη Βρετανία με βάση τον κατάλογο των Sunday Times, κατηγορήθηκε για κλοπή από την εταιρεία τουλάχιστον 150 εκατ. στερλινών. Η υπόθεση αυτή απασχόλησε για πολλά χρόνια τη βρετανική δικαιοσύνη και το όνομα του Τατάρ, ως ταμία του Ομίλου Polly Peck, είχε απασχολήσει τον βρετανικό Τύπο μεταξύ άλλων και για προσπάθεια καταστροφής εγγράφων για να μην πέσουν στα χέρια των Αρχών που ερευνούσαν τα οικονομικά εγκλήματα στην εταιρεία. Τα συγκεκριμένα σχισμένα έγγραφα επανακολλήθηκαν και χρησιμοποιήθηκαν ως στοιχεία της δικογραφίας.

Το 2012 το BBC περιέγραφε τον Τατάρ ως το δεξί χέρι του Ναντίρ.

 

Εμπλοκή στην πολιτική και στο ΚΕΕ

Ο Ερσίν Τατάρ μπήκε στην πολιτική με το UBP (Κόμμα Εθνικής Ενότητας) το 2003. Εκλέχθηκε «βουλευτής» της Λευκωσίας από το UBP στις πρώτες γενικές εκλογές της 19ης Απριλίου 2009, ενώ αναδείχθηκε και στη θέση του Γενικού Γραμματέα του κόμματος.

Λίγες μέρες αργότερα (4 Μαΐου 2009) διορίστηκε «Υπουργός» Οικονομικών στην «κυβέρνηση» του Ντερβίς Έρογλου, πόστο που διατήρησε και επί «κυβέρνησης» Ιρσέν Κιουτσούκ, ο οποίος διαδέχθηκε τον Έρογλου.

Η συμμετοχή του στις «κυβερνήσεις» έκλεισε τον πρώτο της κύκλο το 2013, όταν άλλαξε η «κυβέρνηση».

 

Στη συνέχεια διεκδίκησε την προεδρία του Κ.Ε.Ε. και εξελέγη ως επικεφαλής του κόμματος στις 31 Οκτωβρίου 2018. Λίγο αργότερα συμμετέχει στη νέα «κυβέρνηση» της συμμαχίας του UBP (Κ.Ε.Ε.) με το Κόμμα του Λαού (ΗΡ) του Κουντρέτ Οζερσάι.

Η συνεργασία αυτή διαλύθηκε λίγες μέρες πριν από τις «προεδρικές εκλογές» των κατεχομένων. Τόσο ο Ε. Τατάρ όσο και ο Κ. Οζερσάι διεκδικούσαν την «προεδρία».

Το θέμα το οποίο διέλυσε τη συνεργασία ήταν η συμφωνία του Ερσίν Τατάρ με την τουρκική κυβέρνηση για άνοιγμα τμήματος του παραλιακού μετώπου της Αμμοχώστου, ενέργεια για την οποία ο Κ. Οζερσάι τον κατηγόρησε ότι ενήργησε μόνος του χωρίς να ενημερώσει τα υπόλοιπα μέλη της «κυβέρνησης».

 

 

Πηγές:

www.hurriyet.com

https://www.sozcu.com.tr

https://www.ethnos.gr

 

 

Οι ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy. Ακολουθήστε μας και στο Google News