Ο εταιρικός φόρος στο μικροσκόπιο των G7 και της ΕΕ

Την περασµένη βδοµάδα, οι ευρωβουλευτές συζήτησαν µε την Επιτροπή και το Συµβούλιο την επικείµενη Σύνοδο G7 και τα θέµατα της ατζέντας της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-ΗΠΑ στις 11 Ιουνίου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε και η συµφωνία στην οποία κατέληξαν οι χώρες των G7 σχετικά µε έναν παγκόσµιο ελάχιστο συντελεστή φορολογίας εταιρειών, ύψους 15%. Αρκετοί µίλησαν για µια «ιστορική στιγµή» στην προσπάθεια καταπολέµησης του φαινοµένου των φορολογικών παραδείσων. Άλλοι επέκριναν την ΕΕ για έλλειψη φιλοδοξίας, ζητώντας υψηλότερο φορολογικό συντελεστή. Ορισµένοι προειδοποίησαν ότι η «συµφωνία απέχει πολύ από το να επιτευχθεί» και ότι δεν έχει ακόµη διαπιστωθεί εάν όλες οι χώρες της ΕΕ θα την αποδεχθούν.

Στο ίδιο µήκος κύµατος φαίνεται να κινείται και η συµφωνία που επιτεύχθηκε µεταξύ των ευρωπαϊκών θεσµών σχετικά µε τη διαφάνεια της φορολογίας εταιρειών. Η συµφωνία έχει πολύ περιορισµένο γεωγραφικό πεδίο και δεν περιλαµβάνει σηµαντικούς φορολογικούς παραδείσους. Η συµφωνία, την οποία τα κράτη-µέλη καθυστέρησαν για χρόνια, απαιτεί από πολυεθνικές και τις θυγατρικές τους µε ετήσια έσοδα άνω των 750 εκατοµµυρίων ευρώ, τη δηµοσιοποίηση του ποσού των φόρων που πληρώνουν σε κάθε κράτος-µέλος.

Η συµφωνία δίνει επίσης στις πολυεθνικές µια πενταετή περίοδο εξαίρεσης, τη λεγόµενη ρήτρα διασφάλισης, για να τους βοηθήσει να κρύψουν ευαίσθητες πληροφορίες -βασική απαίτηση των λόµπι που εκπροσωπούν τις µεγάλες επιχειρήσεις.

Μια πρόσφατη έρευνα της Οµάδας της Αριστεράς (GUE-NGL) ανέδειξε ότι π.χ. η Amazon πληρώνει ελάχιστα ή καθόλου φόρο στην Ευρώπη µέσω των θυγατρικών της στο Λουξεµβούργο, οι οποίες καταγράφουν, πλασµατικά, τεράστιες απώλειες λειτουργίας. Κάθε χρόνο, η ΕΕ χάνει έως και 1 τρισεκατοµµύριο ευρώ λόγω φοροαποφυγής.

Ενώ η συµφωνία θα βοηθήσει να αποκαλυφθεί η έκταση της φοροαποφυγής στην Ευρώπη, ανοίγει την πόρτα για εταιρείες να προσαρµόσουν και να µετατοπίσουν τις τακτικές τους σε άλλες χώρες, σύµφωνα µε τη συµπρόεδρο της Οµάδας της Αριστεράς (GUE-NGL), Manon Aubry. Σε παρέµβαση της ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η συµφωνία που επιτεύχθηκε είναι πολύ απογοητευτική καθώς αφήνει εκτός πάνω από το 80% των κρατών στον κόσµο, συµπεριλαµβανοµένων των µεγάλων φορολογικών παραδείσων όπως οι Μπαχάµες, η Ελβετία και τα Νησιά Καϊµάν. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εγκατέλειψε ορισµένες από τις βασικές προϋποθέσεις που έθετε, κάτω από την πίεση των εταιρικών λόµπι και του Συµβουλίου. Ενώ η φοροαποφυγή κοστίζει δισεκατοµµύρια ευρώ στα κράτη-µέλη της ΕΕ κάθε χρόνο, η Ευρωπαϊκή Ένωση απέδειξε για άλλη µια φορά την αδυναµία της να αντιµετωπίσει σοβαρά το ζήτηµα. Όπως πάντα, η ΕΕ συνεχίζει να υπερασπίζεται τα συµφέροντα των παγκόσµιων εταιρειών έναντι των πολιτών της».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy