Ο ετσιθελισμός οδηγεί σε νέα απεργία στο λιμάνι Λ/σού

Οι ετσιθελικές και αντεργατικές συμπεριφορές που επιμένουν να εφαρμόζουν οι ιδιώτες διαχειριστές στο λιμάνι της Λεμεσού ανοίγουν για μια ακόμα φορά τον ασκό του Αιόλου, οδηγώντας τους εργαζομένους στην απεργία που είναι η μόνη διέξοδος που τους έχει απομείνει για να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους.

Κάνοντας λόγο για ενορχηστρωμένες ενέργειες των εργοδοτών, η συντεχνία των λιμενεργατών ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ-ΠΕΟ ανακοίνωσε χθες απεργία διαρκείας από την ερχόμενη Κυριακή. Κι αυτό, εξαιτίας του γεγονότος ότι η DP WORLD Limassol αποφάσισε ότι από την 1η Δεκεμβρίου θα πραγματοποιεί τις εργασίες των λιμενεργατών στο μόλο με δικό της προσωπικό, αγνοώντας την έκκληση του Υπουργείου Μεταφορών για εντατικές διαβουλεύσεις για επίλυση της συγκεκριμένης διαφοράς, σε αντίθεση με τους λιμενεργάτες που απάντησαν θετικά.

«Να είναι σίγουροι πως οι λιμενεργάτες δεν θα παραμείνουν άπραγοι όταν θα κλέβουν τις εργασίες τους», αναφέρει χαρακτηριστικά η συντεχνία, επισημαίνοντας ότι οι λιμενεργάτες πληρώνονται με την ημέρα νοουμένου ότι θα υπάρχει εργασία για να εργαστούν, ενώ όταν δεν καλούνται για εργασία δεν πληρώνονται ούτε ένα ευρώ, οπότε «με βάση αυτά τα δεδομένα η διεκδίκηση των εργασιών τους στο μόλο που τις πραγματοποιούν για δεκαετίες, παραμένει ως είχε».

Από την άλλη, στιγματίζεται η απόφαση των εργοδοτών «να εκβιάζουν και να απειλούν με αποφάσεις του Συμβουλίου Λιμενεργασίας που παίρνονται με πλειοψηφία». Αναφέρεται, δε ως πρόσφατο παράδειγμα την «προσπάθειά τους να επανέλθουν για συζήτηση οι Κανονισμοί της Πειθαρχικής Επιτροπής που εγκρίθηκαν ομόφωνα πριν μερικούς μήνες και τώρα θεωρούν πως έχοντας την πλειοψηφία στο Συμβούλιο Λιμενεργασίας μπορούν κάθε μήνα να διαφοροποιούν τις όποιες αποφάσεις για να συνάδουν με τα συμφέροντά τους».

Τονίζοντας ότι αν οι εργοδότες δεν τερματίσουν άμεσα αυτή την πολεμική στάση τους, η ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ-ΠΕΟ υποδεικνύει την υποχρέωση του Υπουργείου Μεταφορών να αναλάβει τις ευθύνες του και να τερματίσει τις αντεργατικές πολιτικές που ακολουθούνται από τους εργοδότες στους λιμενικούς χώρους.

Χρήστος Χαραλάμπους