Toυ Δημήτρη Χριστόφια, τέως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας

Η επέτειος του Πολυτεχνείου δεν είναι απλώς μια επέτειος τιμής, ένα μνημόσυνο. Θεωρώ ότι είναι καλά να ενδιατρίψουμε στις ρίζες που γέννησαν το νεοναζισμό, στις ρίζες που γέννησαν τη χούντα στην Αθήνα, τον Σαλαζάρ στην Πορτογαλία, τον Φράνκο στην Ισπανία, τον Πινοτσέτ στη Χιλή και τόσους άλλους φασίστες δικτάτορες. Είναι καλό και ωφέλιμο να ενδιατρίψουμε λίγο στις ρίζες του φαινομένου φασισμός. Και οι ρίζες δεν είναι άλλες από πολιτικο-κοινωνικο-οικονομικές.

Οι ρίζες είναι βαθιά στο σύστημα το καπιταλιστικό. Γεννιούνται μαζί με το καπιταλιστικό σύστημα. Οταν ο καπιταλισμός διέρχεται κρίση, όταν ο καπιταλισμός δεν μπορεί να λειτουργήσει με βάση την αστική δημοκρατία, δυστυχώς καταφεύγει στις φασιστικές δικτατορίες. Αυτό μας διδάσκει η Ιστορία. Η Ιστορία του σημερινού κόσμου.

Ο φασισμός γεννήθηκε στη Γερμανία, ως μια έκφραση του ρεβανσισμού, γιατί ηττήθηκε η Γερμανία στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και υπέγραψε ταπεινωτική συνθήκη, εμφανίστηκε και πρωτοκέρδισε την εξουσία στην Ιταλία, και γι’ αυτό πολλοί πολιτικοί παράγοντες, θεωρητικοί και ηγέτες, προσπάθησαν και έδωσαν ακριβώς το χαρακτηρισμό της ουσίας του φασισμού.

Ο Γκεόργκι Δημητρώφ για παράδειγμα, αυτός ο μεγάλος ηγέτης του βουλγαρικού λαού και επικεφαλής της Τρίτης Διεθνούς, στο έβδομο Συνέδριο της Τρίτης Διεθνούς, της Κομμουνιστικής Διεθνούς αν θέλετε, έδωσε έναν επιστημονικό χαρακτηρισμό του φασισμού. Τι είναι, λοιπόν, ο φασισμός κατά τον Δημητρώφ; «Ο φασισμός στην εξουσία αποτελεί ανοιχτή τρομοκρατική δικτατορία των πιο αντιδραστικών, των πιο σοβινιστικών και των πιο ιμπεριαλιστικών στοιχείων του χρηματιστικού κεφαλαίου». Αυτός είναι ο χαρακτηρισμός του Δημητρώφ.

Ο δε μεγάλος Γερμανός διανοούμενος, ο Μπρεχτ, είπε ότι «δεν πρέπει κανείς να χαίρεται γιατί τάχατες σκότωσε το κτήνος. Η σκύλα που το γέννησε ζει και είναι πάλι σε οργασμό». Ή, «η κοιλιά που γέννησε το κτήνος, το τέρας, είναι ακόμα καρπερή». Τι εννοούσε ο Μπρεχτ; Εννοούσε ακριβώς ότι ο φασισμός είναι δημιούργημα του καπιταλισμού, των πιο αντιδραστικών κύκλων του χρηματιστικού κεφαλαίου.

Ο φασισμός εμφανίζεται όταν ο καπιταλισμός διέρχεται κρίση. Επαναλαμβάνω, όταν οι άρχουσες τάξεις δεν μπορούν, δεν δύνανται να χειριστούν τα ζητήματα της κοινωνίας αξιοποιώντας την αστική δημοκρατία. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του φασισμού, όπως αυτός εφαρμόστηκε στις διάφορες χώρες, στις μητροπόλεις για παράδειγμα, όπως είναι η Γερμανία, η Ιταλία, αλλά και στην περιφέρεια;

Εχω αναφέρει και προηγουμένως την Ισπανία και την Πορτογαλία, με τον Φράνκο και τον Σαλαζάρ, την Ελλάδα με τη Χούντα, την ΕΟΚΑ Β’, τη Χιλή με τον Πινοτσέτ και υπάρχουν και πολλά άλλα παραδείγματα σε όλο τον κόσμο. Παρόλο που υπάρχουν εθνικές ιδιομορφίες στην εφαρμογή αυτού του απάνθρωπου και κτηνώδους συστήματος του φασισμού, πρέπει να πούμε ότι έχει κοινά χαρακτηριστικά γνωρίσματα.

Είναι η κατάργηση ακόμα και της ίδιας της αστικής δημοκρατίας που τον γεννά. Είναι η κατάργηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ελευθεριών. Είναι ο αυταρχισμός. Δικαιώματα τα οποία προσφέρει στο λαό η αστική δημοκρατία, όπως η λειτουργία πολιτικών κομμάτων, όπως είναι το δικαίωμα του συνέρχεσθαι, η ελευθερία του λόγου, η ανάπτυξη Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας. Ολα αυτά καταργούνται. Και επιβάλλεται μία στυγνή, φασιστική –έτσι την ονομάζουμε– δικτατορία, διά πυρός και σιδήρου.

Ολόκληροι λαοί μπαίνουν στο γύψο. Ο Παπαδόπουλος ο ίδιος το είπε. Οτι την Ελλάδα την βάλανε στο γύψο, για να θεραπευτεί τάχατες. Φυλακίσεις, βασανιστήρια απάνθρωπα και κτηνώδη, μέχρι θανάτου, δολοφονίες. Θέλω να θυμίσω την αντίσταση και την αντίδραση του Βίκτωρ Χάρα στη Χιλή, ο οποίος με την κιθάρα του ξεσήκωνε τον κόσμο, τους κρατουμένους στο γήπεδο ποδοσφαίρου, ένα ολόκληρο γήπεδο γεμάτο κρατουμένους. Του έσπασαν τα δάχτυλα του ενός χεριού, έπειτα και του άλλου χεριού και επειδή επέμενε να τραγουδά, στο τέλος τον δολοφόνησαν.

Δεν αντέχουν δηλαδή στην αντίδραση και την αντίσταση οι φασίστες. Ισοπεδώνουν τα πάντα. Και πρώτα απ’ όλα ισοπεδώνουν τις συνειδήσεις των ανθρώπων. Ισοπεδώνουν τον άνθρωπο ως τέτοιο. Επικαλούνται, σε όλες τις χώρες, οι φασίστες τον αρχαίο ή και νεότερο πολιτισμό και τον καπηλεύονται. Στην Ελλάδα, γνωρίζουμε πολύ καλά ότι, καπηλεύτηκαν τη δόξα της αρχαίας Ελλάδας. Και την έχουν ραφινάρει κιόλας με το Χριστιανισμό και τα λεγόμενα ελληνοχριστιανικά ιδεώδη. Με τα οποία έκαμαν πλύση εγκεφάλου του κόσμου και διέπραξαν κτηνωδίες.

Εχουν πολλοί ποιητές υμνήσει τους αγώνες αυτών των ανθρώπων, των ανυπότακτων ανθρώπων. Γιάννης Ρίτσος, Τάσος Λειβαδίτης και δεκάδες άλλοι ποιητές έγραψαν μνημειώδη ποιήματα και έργα για να υμνήσουν ακριβώς τον ηρωισμό των ανθρώπων, οι οποίοι υπέστησαν τα πάνδεινα και πολλοί απ’ αυτούς έχασαν τη ζωή τους, υπερασπιζόμενοι ιδανικά, υπερασπιζόμενοι αρχές. Υπερασπιζόμενοι ακριβώς τον ελληνικό πολιτισμό, τη δημοκρατία στη χώρα που τη γέννησε.

Συνθέτες, όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Μάνος Λοΐζος και άλλοι αγωνιστές συνέθεσαν μουσική, η οποία τόνωνε το ηθικό των καταπιεσμένων Ελλήνων και αντλούσαν από αυτούς δύναμη για τον αντιφασιστικό αγώνα. Δημαγωγία, λοιπόν, λαϊκισμός, πατριδοκαπηλία, εθνικισμός, σοβινισμός και επεκτατισμός και ρατσισμός μαζί, είναι χαρακτηριστικά γνωρίσματα του φασισμού. Με τα χρώματα της κάθε χώρας αναλόγως.

Εχουν, όμως, και ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα, το οποίο είναι κοινό σε όλους. Είναι όργανα του μεγάλου χρηματιστικού κεφαλαίου, το οποίο χαρακτηρίζεται από επεκτατισμό. Στα νεοφασιστικά καθεστώτα έχουμε την προσκόλληση στο ΝΑΤΟ και στη μητρόπολη του ιμπεριαλισμού, στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Η Χούντα, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, λειτούργησε ως όργανο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και του ΝΑΤΟ.

Σε τέτοιο βαθμό που υπακούοντας στα κελεύσματα αυτής της μητρόπολης και των πιο αντιδραστικών της στοιχείων, του στρατιωτικο-βιομηχανικού συμπλέγματος που ουσιαστικά κυβερνά τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής διαχρονικά. Κάμνω παρένθεση για να σας πω ότι ο στρατηγός Αϊζενχάουερ όταν παρέδιδε την εξουσία στον Τζον Κέννεντυ, του είπε ότι: «Εχθρός σου λέγεται ότι είναι ο κομμουνισμός.

Ο πραγματικός σου εχθρός είναι το στρατιωτικο-βιομηχανικό σύμπλεγμα της χώρας μας και θα δεχτείς μεγάλη επίθεση». Δεν δέχτηκε απλώς επίθεση, τον δολοφόνησαν, χαρακτηρίζοντάς τον και φιλοκομμουνιστή κιόλας, που κάθε άλλο παρά φιλοκομμουνιστής ήταν ο Τζων Κέννεντυ.

Αλλο χαρακτηριστικό γνώρισμα είναι ότι ο φασισμός ανεβαίνει στην εξουσία στο όνομα των καταπιεσμένων, στο όνομα, για παράδειγμα των Γερμανών εργατών, της γερμανικής μεσαίας τάξης.

Εντούτοις, το μεγαλύτερο θύμα του φασισμού όταν αναδειχθεί στην εξουσία είναι η εργατική τάξη, είναι και η μεσαία τάξη. Ο φασισμός εμφανίζεται όταν ο καπιταλισμός διέρχεται κρίση. Και τούτη την ώρα, ο καπιταλισμός σε παγκόσμια κλίμακα, που έχει περάσει από την πραγματική οικονομία στην οικονομία πώλησης και αγοράς χρήματος, χαρτιού δηλαδή, χωρίς αξία, με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές να ισοπεδώνουν τη Δημοκρατία, να ισοπεδώνουν τα δικαιώματα των εργαζομένων –το ζούμε και στην Κύπρο αυτό, το ζούμε και στην Ελλάδα, το ζούμε σε ολόκληρη την Ε.Ε.– και πάλι απευθύνεται στην εφεδρεία του, που είναι ο φασισμός.

Η Χρυσή Αυγή, η οποία καπηλεύεται ακριβώς τα δικαιώματα του ελληνικού λαού και την αγανάκτηση του ελληνικού λαού ένεκα της καταπίεσης από την οικονομική κρίση, έχει αποκτήσει δύναμη. Σε μας έχει ένα έκτρωμα αδελφικό που λέγεται ΕΛΑΜ και το οποίο προσπαθεί επίσης να αποκτήσει δύναμη. Στον τόπο μας τούτη την ώρα, δυστυχώς –και το λέω με πόνο ψυχής– η Ιστορία ξαναγράφεται, όπως ξαναγράφεται η Ιστορία από τις αντιδραστικές δυνάμεις σε όλο τον κόσμο. Καπηλεύονται την Ιστορία.

Η Ιστορία η οποία μιλά από μόνη της, για τα εγκλήματα της ΕΟΚΑ Β’ και της Χούντας κατά του κυπριακού λαού, για το μεγάλο έγκλημα του στρωσίματος του χαλιού να περάσει μετά το πραξικόπημα το φασιστικό η Τουρκία και να αλώσει τον τόπο μας, να κατακτήσει το 37% του κυπριακού εδάφους, το οποίο κατέχει μέχρι σήμερα, 40 χρόνια μετά. Ισοπεδώνεται, λοιπόν, η αντίσταση στο πραξικόπημα και οι ΕΟΚΑΒητατζήδες, οι πραξικοπηματίες. Αυτό είναι ένα ηθικό έγκλημα, το οποίο θεωρώ ασυγχώρητο.

Η Ιστορία δεν μπορεί να παραγράφεται και να παραχαράσσεται μ’ αυτό το χυδαίο τρόπο. Η Ιστορία γράφεται με το αίμα των λαών, με το αίμα των ανθρώπων που προβάλλουν αντίσταση, με το αίμα των εργαζομένων και δεν είναι δυνατό μια δράκα ανθρώπων, οι οποίοι βρίσκονται στην εξουσία, στο τέλος της μέρας να διαστρεβλώνουν μ’ αυτό τον χυδαίο τρόπο την Ιστορία.

Σήμερα, είμαστε μάρτυρες της εκμετάλλευσης από τα καινούρια νεοφασιστικά στοιχεία, τους απογόνους της χούντας, της εκμετάλλευσης της οικονομικής κρίσης και σηκώνουν κεφάλι και πάλι. Οπως είπα και πριν, Χρυσή Αυγή, ΕΛΑΜ, με τα ελληνοχριστιανικά ιδεώδη, το ρατσισμό στην πρώτη γραμμή, κατά των μεταναστών, και όλα τα γνωρίσματα των φασιστικών και καθεστώτων και δυνάμεων σε όλο τον κόσμο.

Θέλω να κάνω έκκληση στους νέους να συσπειρωθούν γύρω από την προοδευτική τους οργάνωση, γύρω από το φοιτητικό κίνημα, το μαθητικό κίνημα και να συνεχίσουν να κινητοποιούνται ενάντια στο φασισμό που αναβιώνει, ενάντια στην καταπίεση του όποιου καθεστώτος. Βεβαίως και του σημερινού. Ενάντια στην καταπίεση της Τρόικας. Οσα κερδήθηκαν από τον κυπριακό λαό, αλλά προπάντων από τους εργαζομένους, κερδήθηκαν με σκληρούς αγώνες και με αίμα που χύθηκε. Προσπαθούν να τα πάρουν πίσω σε παγκόσμια κλίμακα, εξ ου και η αναβίωση του φασισμού και στην Ουκρανία.

Χρειάζεται επαγρύπνηση, χρειάζεται να συνεχίσουμε την πάλη με ψηλά τα κεφάλια. Το όλοι είναι οι ίδιοι είναι ύβρις κατά του εργατικού κινήματος της Κύπρου. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι, δεν είναι όλοι οι ίδιοι. Αυτό είναι αποκύημα του φασισμού κι του νεοφασισμού, της αντίδρασης. Συνεχίστε λοιπόν τον αγώνα, συσπειρωθείτε και είμαι σίγουρος ότι θα έχουμε καλύτερες μέρες σ’ αυτό τον τόπο. Και την Τρόικα θα ξεπεράσουμε και τους αγώνες του Πολυτεχνείου, τους αγώνες της εργατικής τάξης του τόπου μας θα τιμήσουμε με νέες επιτυχίες και νέες κατακτήσεις.

* Απόσπασμα από ομιλία που έγινε σε εκδήλωση Μνήμης και Τιμής της εξέγερσης του Πολυτεχνείου που έγινε τις 17 Νοεμβρίου στον Παρνασσό Στροβόλου