Ο φονικές «διακοπές» Μαμαλικόπουλου-Τσεχιλίδη στην Αγ. Νάπα, η δολοφονία Γκιόλια και η «εντολή» μέσα από τις Κεντρικές

Η επανασύλληψη του καταδίκου Μαμαλικόπουλου ξυπνά τις εφιαλτικές μνήμες από το λουτρό αίματος στην Αγία Νάπα - Τα συμβόλαια θανάτου, η εκτέλεση δημοσιογράφου και ο ιθύνων νους που δεν αποκαλύφθηκε ποτέΤου Τάσου Αναστάση

Την άκρη του νήματος φαίνεται να κρατά η Αστυνομία σε σχέση με την απόπειρα δολοφονίας εναντίον επιχειρηματία στην Αγία Νάπα την προηγούμενη Κυριακή 16 Φεβρουαρίου με αποτέλεσμα το σοβαρό τραυματισμό τεσσάρων ατόμων που δεν είχαν καμία σχέση με τον επιχειρηματία.

Σήμερα το δικαστήριο ενέκρινε το αίτημα των Αρχών για οκταήμερη κράτηση του Δημήτρη Μαμαλικόπουλου που μαζί με τον Αναστάσιο Τσεχιλίδη εκτέλεσαν το 2012 εν ψυχρώ τους πέντε σωματοφύλακες του Φάνου Καλοψιδιώτη στην Αγία Νάπα στοχεύοντας τον επιχειρηματία που δεν βρισκόταν ωστόσο στο αυτοκίνητο.

Η σύλληψη του αδίστακτου καταδίκου εκτελεστή έγινε χθες το βράδυ στις Κεντρικές Φυλακές μετά από μαρτυρία που προέκυψε εναντίον του.

Υπενθυμίζεται πως ως επίδοξος εκτελεστής φέρεται να είναι ο Χαράλαμπος Χαραλάμπου άλλως «Χάμπουρκερ», ο οποίος κρατείται ως ύποπτος από τις Αρχές.

Η φερόμενη εμπλοκή του Μαμαλικόπουλου ωστόσο επαναφέρει στην επιφάνεια τα γεγονότα του καλοκαιριού του 2012 και εγείρει ερωτήματα ως προς τα κίνητρα του καταδίκου για την δολοφονία του επιχειρηματία την 16η Φεβρουαρίου στην Αγία Νάπα. Να τονισθεί πως οι δύο Έλληνες εκτελεστές που εκτίουν πενταπλή ποινή ισόβιας κάθειρξης, δεν κατονόμασαν ποτέ τον ιθύνων νου πίσω από την δολοφονία των Φίλιππου Λουκαΐδη 33 ετών, Μάριου Καραολή 28 ετών από τη Λευκωσία, του Γιώργου Γεωργίου 35 ετών από το Παραλίμνι και των Τζιορτζιάν Καταλίν Κομάν 25 ετών και Μαρσέλ Αουρέλ Κολεάσα 33 ετών από τη Ρουμανία.

Γεωργίου, Καταλίν Κομάν, Αουρέλ Κολεάσα και Φίλιππος Λουκαΐδης ήσαν εργοδοτούμενοι του Καλοψιδιώτη ως φρουροί ασφαλείας, ενώ ο Καραολής ήταν φίλος του Λουκαΐδη.

Το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λάρνακας – Αμμοχώστου με απόφαση του στις 07/02/2014 επέβαλε στους δύο κατηγορούμενους τη μεγαλύτερη ποινή φυλάκισης που επιβλήθηκε μέχρι το 2014 ποτέ στην Κυπριακή Δημοκρατία, καταδικάζοντας τους σε πέντε φορές ισόβια για το φόνο εκ προμελέτης πέντε θυμάτων.

Εναντίον των δύο κατηγορουμένων, οι οποίοι δεν παραδέχθηκαν ενοχή, επιβλήθηκαν συντρέχουσες ποινές δια βίου φυλάκισης σε κάθε μια εκ των πέντε κατηγοριών φόνου που αντιμετώπιζαν, μία για κάθε θύμα.

Σύμφωνα με την απόφαση του Κακουργιοδικείου, τα ξημερώματα της 23ης Ιουνίου 2012, σε κεντρική πλατεία της Αγίας Νάπας, οι δύο κατηγορούμενοι εκ προμελέτης επέφεραν, πυροβολώντας με πυροβόλο όπλο τύπου Glock των θάνατο τον φρουρών ασφαλείας των πιο πάνω προσώπων.

Η καταδίκη των δύο βασίστηκε κυρίως επί διαπιστώσεων από κυκλώματα παρακολούθησης στην περιοχή και από κινήσεις των ιδίων των εκτελεστών. Το Κακουργιοδικείο βασιζόμενο σε στοιχεία περιστατικής μαρτυρίας θεώρησε ότι παρείχε το έρεισμα για να κριθούν οι εκτελεστές ένοχοι πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας. Οι δύο, κληθέντες σε απολογία επέλεξαν να προβούν σε ανωμοτί δήλωση, τονίζοντας την αθωότητα τους και το τυχαίο της παρουσίας τους στο χώρο κατά τον ουσιώδη χρόνο.

Ο τσακωμός των δύο στην κλούβα και η δολοφονία Σωκράτη Γκιόλια

Ο Έλληνας δημοσιογράφος Σωκράτης Γκιόλιας πυροβολήθηκε στις 19 Ιουλίου 2010,  16 φορές από μικρή απόσταση έξω από το σπίτι του στην Ηλιούπολη Αθηνών. Οι δράστες, σύμφωνα με τις μαρτυρίες, χτύπησαν το κουδούνι νωρίς το πρωί και με κάποια πρόφαση του ζήτησαν να κατέβει στην είσοδο της πολυκατοικίας όπου και τον περίμεναν για να τον πυροβολήσουν. Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή, το θύμα δέχτηκε και τις 16 σφαίρες στο σώμα. Οι περισσότερες είχαν πύλη εισόδου από πίσω, ενώ δέχτηκε και τρεις σφαίρες στο κεφάλι.

Από την έρευνα της αστυνομίας προέκυψε ότι τα δύο όπλα των δραστών χρησιμοποιήθηκαν σε προηγούμενες επιθέσεις της τρομοκρατικής οργάνωσης Σέχτα Επαναστατών.

Η Σέχτα Επαναστατών ανέλαβε την ευθύνη για τη δολοφονία του δημοσιογράφου με προκήρυξή της που στάλθηκε στα Νέα στις 27 Ιουλίου. Οι δράστες παραμένουν ασύλληπτοι μέχρι σήμερα. Ο αδελφός του Σωκράτη Γκιόλια φωτογράφισε τον δημοσιογράφο Μάκη Τριανταφυλλόπουλο ως ηθικό αυτουργό της δολοφονίας του Σωκράτη

Αμέσως μετά την καταδίκη του για το πενταπλό φονικό της 23ης Ιουνίου 2012, στην Αγ. Νάπα, ο Τάσος Τσεχιλίδης, σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη μεταφορά τους στις Κεντρικές, μάλωσε στην κλούβα της Αστυνομίας, πριν ακόμη φτάσουν στις φυλακές, με τον συνεργό του Δημήτρη Μαμαλικόπουλο.

Σωκράτης Γκιόλιας

Ο Τσεχιλίδης του είπε μπροστά σε αστυνομικούς «σε άκουσα ότι θα τη βγάλουμε καθαρή και την πάτησα».

Αμέσως μετά ζήτησε να καταθέσει πράγματα που ήξερε στην Αστυνομία και κατέθεσε που βρίσκονται δύο γιάφκες της «Σέχτας Επαναστατών», της ελληνικής τρομοκρατικής οργάνωσης που έδρασε την προηγούμενη δεκαετία στην Ελλάδα, αλλά κυρίως ότι ο Μαμαλικόπουλος είναι ο εκτελεστής του δημοσιογράφου Σωκράτη Γκιόλια. Σύμφωνα με τον Τσεχιλίδη, αυτό του το είχε εκμυστηρευτεί ο ίδιος ο Μαμαλικόπουλος, καθώς και το ποιοι είναι οι ηθικοί αυτουργοί του πενταπλού φονικού της Αγ. Νάπας.

Οι κυπριακές Αρχές έδωσαν τα στοιχεία στην ελληνική Αστυνομία. Έγινε έρευνα στα σημεία που υποδείχθηκαν ως γιάφκες αλλά όπως δεν υπήρχε κάποιο ενοχοποιητικό στοιχείο, αφού είναι πολύ πιθανό μετά τη σύλληψη των δύο στην Κύπρο, αν πραγματικά υπήρχαν γιάφκες, να τις είχαν αδειάσει.

Όπως είχε αποκαλύψει τοτε το Hot Doc, η ελληνική πλευρά δεν παρέδωσε τα στοιχεία των τηλεπικοινωνιών του Μαμαλικόπουλου την επίμαχη περίοδο της εκτέλεσης, ούτε τα στοιχεία των επικοινωνιών που είχε μέσα από τις φυλακές ο Μαμαλικόπουλος, έχοντας πέντε διαφορετικά κινητά τηλέφωνα.

Οι αμερικανικές Αρχές ενημέρωσαν την κυπριακή Εισαγγελία πως το όπλο το οποίο χρησιμοποιήθηκε στο πενταπλό φονικό της Αγ. Νάπας, αγοράστηκε από τον αμερικανικό στρατό και συνόδευσε τις αμερικανικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν, αλλά δεν απαντούν από ποιον και πώς έφτασε στην Κύπρο. Να σημειωθεί πως το φονικό όπλο δεν βρέθηκε ποτέ.

Ποιος είναι ο Δημήτρης Μαμαλικόπουλος

Στη διάρκεια των ερευνών για το πενταπλό φονικό, στην Κύπρο υπήρξαν πληροφορίες οι οποίες οδήγησαν στην σύλληψη δύο ακόμη ατόμων, εκτός των Μαμαλικόπουλου, Τσεχιλίδη. Οι δύο Kύπριοι που συνελήφθησαν, ήταν σύμφωνα με τις ενδείξεις, οι άνθρωποι που επικοινωνούσαν με τον Μαμαλικόπουλο και έδιναν πληροφορίες χρήσιμες στην επιχείρησή του. Οι Αρχές έφτασαν στους δύο, όχι μόνο από την ανάλυση των τηλεφωνικών αρχείων, αλλά και μέσω πληροφοριών κάποιου γνωστού του Μαμαλικόπουλου.

Ο πληροφοριοδότης είχε γίνει πλέον μάρτυρας και κατέθεσε επισήμως πως ο Μαμαλικόπουλος συνδέεται με τη «Σέχτα» και είναι αυτός που εκτέλεσε τον Γκιόλια. Συγκεκριμένα φαίνεται πως καταθέτει ότι ο Μαμαλικόπουλος εκτελούσε συμβόλαια, ανάμεσα στα οποία υπήρχε και αυτό του Σωκράτη Γκιόλια. Τον αναφέρει ως «τον δημοσιογράφο που έφαγαν στην Αθήνα».

Εκτός από τον Γκιόλια, ο Μαμαλικόπουλος σύμφωνα με τον μάρτυρα, ανέλαβε μέσω συμβολαίου, να κάψει ένα εργοστάσιο, μάλλον για λόγους εκδίκησης. Το συμβόλαιο της εκτέλεσης των πέντε στην Αγία Νάπα, στοίχισε 100.000 ευρώ. Από αυτά ο εκτελεστής πήρε τα 50.000 μπροστά και τα υπόλοιπα μετά την εκτέλεση.

Τα ερωτηματικά και η εκτέλεση του Καλοψιδιώτη

Ότι δεν κατάφεραν οι Έλληνες εκτελεστές το 2012, το κατάφεραν τέσσερα χρόνια μετά, άλλοι, την 23η Ιουνίου του 2016

Ο επιχειρηματίας Φάνος Καλοψιδιώτης πέφτει νεκρός από δολοφονικά πυρά, μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά από το σημείο όπου δολοφονήθηκαν την ίδια ημέρα οι πέντε στενοί του συνεργάτες. Η ταβέρνα όπου συνέτρωγε με το ζεύγος Χατζηευθυμίου και τα παιδιά τους, μετατρέπεται σε τόπο μακελειού.

Ο επιχειρηματίας Φάνος Καλοψιδιώτης 51 χρόνων, ο αστυνομικός Ηλίας Χατζηευθυμίου 46 χρόνων, η σύζυγος του Σκεύη Χατζηευθυμίου, 39 χρόνων και ένας αλλοδαπός 41 χρόνων, σκοτώθηκαν χθες βράδυ στο μακελειό στην Αγία Νάπα, Παρασκεύη 24 Ιουνίου 2016. ΚΥΠΕ/ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

Οι δύο κουκουλοφόροι εκτελεστές μπαίνουν στο εστιατόριο μετά από το πράσινο φως που τους έδωσε ένας εκ των φρουρών του Καλοψιδιώτη και ρίχνουν τα φονικά πυρά από κοντινή απόσταση και καταφέρνουν να κόψουν το νήμα της ζωής του επιχειρηματία, του αστυνομικού Ηλία και της συζύγου του Σκεύης. Κατά την ρίψη πυρών, νεκρός πέφτει και ο ένας από τους δύο εκτελεστές, ο Yani Vogli. Ο δεύτερος Alex Burrelli, παραμένει μέχρι σήμερα στη λίστα των καταζητούμενων προσώπων από την κυπριακή Αστυνομία.

Για την υπόθεση του τετραπλού φονικού εκτίουν ποινή φυλάκισης ο ιδιοκτήτης νυκτερινού κέντρου στην Αγία Νάπα, Παναγιώτης Πεντάφκας, ο σερβικής καταγωγής φρουρός ασφαλείας του δολοφονηθέντος Φάνου Καλοψιδιώτη  Loy Dejan, ο Μάριος Χριστοδούλου άλλως Μπένης και η φίλη του Σοφία Γρηγορίου. Οι τρεις καταδικάστηκαν σε ποινή τέσσερις φορές ισόβια, ενώ η Σοφία Γρηγορίου σε 12 μήνες φυλάκιση και αφέθηκε ελεύθερη.

Παράλληλα, το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λάρνακας – Αμμοχώστου επέβαλε ποινή δια βίου φυλάκισης στον Χαράλαμπο Ανδρέου, 32 χρόνων, ο οποίος παραδέχθηκε ενοχή στις 20 κατηγορίες που αντιμετώπιζε και αφορούσαν μεταξύ άλλων το φόνο των Φάνου Θεοφάνους Καλοψιδιώτη, Ηλία και Σκεύης Χατζηευθυμίου και του Αλβανού εκτελεστή Yani Vogli. Το Κακουργιοδικείο επέβαλε επίσης ποινή φυλάκισης πέντε μηνών στη Σωτήρα Νεοφύτου 30 χρόνων, σύντροφο του Ανδρέου, η οποία κρίθηκε ένοχη, κατόπιν δικής της παραδοχής, στην κατηγορία της συνέργειας μετά τη διάπραξη ποινικού αδικήματος.

Ο επιχειρηματίας Φάνος Καλοψιδιώτης 51 χρόνων, ο αστυνομικός Ηλίας Χατζηευθυμίου 46 χρόνων, η σύζυγος του Σκεύη Χατζηευθυμίου, 39 χρόνων και ένας αλλοδαπός 41 χρόνων, σκοτώθηκαν χθες βράδυ στο μακελειό στην Αγία Νάπα, Παρασκεύη 24 Ιουνίου 2016.

Σε όλες τις περιπτώσεις, κοινός παρονομαστής παραμένει ο ιθύνων νους πίσω από τις δολοφονίες και η Αγία Νάπα.

Ωστόσο αυτό που προκαλεί μυστήριο στην σύλληψη του Μαμαλικόπουλου και το σενάριο να είναι αυτός που έδωσε την εντολή για εξόντωση του επιχειρηματία στην Αγία Νάπα στις 16 Φεβρουαρίου είναι γιατί ο πρώτος να θέλει τη δολοφονία του δεύτερου καθώς καταρίπτεται το σενάριο της «ξεκαθάρισης λογαριασμών» λόγω του ότι ο Έλληνας εκτελεστής δεν είχε οικονομικά ούτε επαγγελματικά συμφέροντα στην Αγία Νάπα.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, στο μικροσκόπιο των Αρχών βρίσκεται το σενάριο του κατα πόσο πίσω από το πενταπλό και το τετραπλό φονικό της Αγίας Νάπας, να μην βρίσκεται ένας ιθύνων νους αλλά δύο διαφορετικές περιπτώσεις που παρήγγειλαν το θάνατο του επιχειρηματία Φάνου Καλοψιδιώτη, σε διαφορετικά διαστήματα.

Αυτό που αναμένεται με ενδιαφέρον είναι εάν ο Μαμαλικόπουλος που επανέρχεται στο προσκήνιο μετά από 8 χρόνια προβεί σε νέες αποκαλύψεις, τόσο για το παρελθόν του ιδίου όσο και για το πενταπλό φονικό που εκτέλεσε.