Ο φόβος για τουρισμό και οικονομία προκαλεί σύσκεψη με την επιδημιολογική ομάδα

Σε συνδυασμό λόγων οφείλεται η έξαρση των κρουσμάτων COVID-19, λέει ο Κ. Τσιούτης

 

Μπροστά στην απειλή για τον τουρισμό και την οικονομία που δημιουργεί κυρίως η επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας, ο μεγάλος αριθμός των κρουσμάτων τις τελευταίες μέρες και του δείκτη θετικότητας, και μετά τις απειλές κατά των ανεμβολίαστων από τους Υπουργούς Οικονομίας και Μεταφορών, η προεδρία της Δημοκρατίας ανακοίνωσε σύσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας με την επιστημονική συμβουλευτική ομάδα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, σήμερα Δευτέρα στις 6:30 το απόγευμα. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο Προεδρικό Μέγαρο.

Υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο διάστημα η Κύπρος καταγράφει τριπλάσιο αριθμό κρουσμάτων και προχθές ξεπέρασε τις 200 μολύνσεις σε ένα 24ωρο, φτάνοντας τα 226 νέα περιστατικά της νόσου COVID-19. Την ίδια ώρα νοσηλεύονται 43 ασθενείς COVID-19, εκ των οποίων οι 18 σε σοβαρή κατάσταση. Ωστόσο, υπάρχει συσκότιση για την έκταση των λοιμώξεων που προκαλούνται από τη μετάλλαξη «Δέλτα» και η οποία οδηγεί άλλες χώρες (Σίδνεϊ, Λισαβόνα κ.α.) στην επιβολή σκληρών lockdowns ή ακόμα και ανάκληση χαλαρώσεων (π.χ. μάσκα στο Ισραήλ) που είχαν ανακοινώσει.

Πέραν των πιο πάνω, δημοσιεύματα έφεραν την επιστημονική ομάδα να μη συνεδριάζει ζητώντας να διασφαλιστεί η «ασυλία» της από νομικά μέτρα που οδηγούν τους επιστήμονες-συμβούλους στα δικαστήρια.

Χθες ο επικεφαλής της συμβουλευτικής επιστημονικής επιτροπής, Κωνσταντίνος Τσιούτης, είπε ότι η πρόσφατη έξαρση των κρουσμάτων του COVID-19 οφείλεται σε συνδυασμό λόγων και είναι δύσκολο να εκτιμηθεί η διάρκεια και η έκτασή της. «Αυτό που μπορούμε όμως να κάνουμε είναι να διαμορφώσουμε εμείς οι ίδιοι την πορεία και τη μορφή της, μέσα από τα όπλα και την εμπειρία που έχει συσσωρευθεί».

Για παράδειγμα, ανέφερε, γνωρίζουμε ότι τα μέτρα ατομικής προστασίας και η αποστασιοποίηση μειώνουν την πιθανότητα να κολλήσουμε. Γνωρίζουμε επίσης, συνέχισε, ότι τα υγειονομικά πρωτόκολλα μειώνουν την πιθανότητα μετάδοσης σε κοινόχρηστους χώρους και ότι οι εμβολιασμοί μειώνουν την πιθανότητα να κολλήσουμε, να μεταδώσουμε, να κάνουμε σοβαρά συμπτώματα και να πεθάνουμε.

«Άρα από εμάς τους ίδιους εξαρτάται πώς θα τα χρησιμοποιήσουμε, πόσο καλά θα τα εφαρμόσουμε και πόσο θα συνεχίσουμε να επενδύουμε σ’ αυτά, ώστε η καθημερινότητά μας να παραμείνει λειτουργική και ασφαλής και να μη χρειαστεί να ανησυχούμε για εξάρσεις και κύματα, όπως αυτά που ζήσαμε το προηγούμενο διάστημα».

Απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ, ο Κωνσταντίνος Τσιούτης είπε ότι η απόφαση για μέτρα/περιορισμούς ή χαλαρώσεις έχει να κάνει με την επιδημιολογική κατάσταση, την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεικτών, την τοπική κουλτούρα και τους στόχους της στρατηγικής διαχείρισης της πανδημίας. Αναφορικά με το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμών ανάμεσα στους νέους, σημείωσε ότι οι σημαντικότεροι λόγοι που κάποιος έχει ενδοιασμούς για να εμβολιαστεί είναι η ασφάλειά του και η εμπιστοσύνη σε αυτά που ακούει και διαβάζει. «Ως εκ τούτου, είναι ευθύνη τόσο των Αρχών όσο και εμάς των ίδιων, να αναθεωρήσουμε την επικοινωνιακή μας στρατηγική, ώστε να αφουγκραστούμε τις ανησυχίες που υπάρχουν, να τις απαντήσουμε με ειλικρινή και διαφανή τρόπο, για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στον εμβολιασμό», είπε.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.