Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ είχε την άποψη ότι υπήρξε άνοιγμα για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις

Tα γεγονότα μιλούν από μόνα τους…

 

Με τις σημειώσεις από τη συνάντηση του Γ.Γ. του ΟΗΕ με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στις 6 Ιουλίου 2017, στις 6.15μ.μ. όπως δημοσιεύθηκαν στον «Φιλελεύθερο» στις 28 Νοεμβρίου 2021, απάντησε στον Ν. Αναστασιάδη ο επικεφαλής του Γραφείου Κυπριακού του ΑΚΕΛ και τότε μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας Τουμάζος Τσελεπής.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο κ. Γκιουτέρες ενημέρωσε ότι η Τουρκία τού παρουσίασε κάποιες ιδέες εμπιστευτικά και στη βάση αυτών, ο ίδιος έχει την άποψη ότι η Τουρκία υπέδειξε την πρόθεσή της να καταργηθεί η Συνθήκη Εγγύησης του 1960 και το μονομερές δικαίωμα επέμβασης και τη Συνθήκη Εγγύησης θα μπορούσε να την αντικαταστήσει ένας μηχανισμός εφαρμογής και παρακολούθησης. Ωστόσο, η Τουρκία δεν ήταν σε θέση να αποδεχθεί πλήρη αποχώρηση όλων των στρατευμάτων της από την Κύπρο, κάτι που μπορεί να συμβεί σε κατοπινή ημερομηνία.

Αναφέρεται επίσης ότι ο κ. Αναστασιάδης ζήτησε διευκρινίσεις και ο Γ.Γ. επιβεβαίωσε πως η Συνθήκη Εγγύησης θα τερματιστεί και το ζήτημα των στρατευμάτων θα επιλυθεί σε κατοπινή ημερομηνία. Θα ακολουθήσει ένας μηχανισμός εφαρμογής και παρακολούθησης. Στο ίδιο δημοσίευμα, σημειώνει ο Τ. Τσελεπής, αναφέρεται ότι «ο κ. Αναστασιάδης ρώτησε κατά πόσο η Τουρκία θα παίζει κάποιο ρόλο στον μηχανισμό εφαρμογής και παρακολούθησης, για να πάρει την απάντηση από τον Γ.Γ. ότι δεν συζητήθηκε ο ρόλος της Τουρκίας αλλά είχε την άποψη ότι διάφορες οντότητες και πρωταγωνιστές θα μπορούσαν να παίξουν κάποιο ρόλο.


Ο κ. Αναστασιάδης υπογράμμισε πως δεν θα μπορούσε να αποδεχθεί κάτι τέτοιο για την Τουρκία. Είπε ότι παρόλο που ο τερματισμός της Συνθήκης Εγγύησης μπορεί να θεωρηθεί θετική ενέργεια, το να την αντικαταστήσουμε με τον μηχανισμό παρακολούθησης και με την Τουρκία να παίζει ρόλο στη διαδικασία εφαρμογής, ήταν κάτι που απλώς δεν μπορούσε να γίνει αποδεκτό. Προχώρησε επίσης και είπε ότι για τον ίδιο δεν θα μπορούσε να είναι αποδεκτό να συνεχίσουν να σταθμεύουν στην Κύπρο στρατεύματα. Ο Γ.Γ. επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά, ότι η Τουρκία ήταν έτοιμη να αποδεχθεί, αμέσως, σημαντική μείωση των στρατευμάτων της. Επανεξέταση των στρατευμάτων δεν θα γίνει σήμερα, αλλά θα μπορούσε να γίνει αργότερα».

 

Γκιουτέρες.: Η Τουρκία έτοιμη να εγκαταλείψει τις εγγυήσεις
«Ο Ν. Αναστασιάδης δεν πίστευε ότι η Τουρκία έχει πραγματική πρόθεση να καταργηθεί η Συνθήκη Εγγύησης», ανέφερε ο Τ. Τσελεπής και σύμφωνα με το δημοσίευμα, «πίστευε ότι η Τουρκία θέλει να μεταφέρει τον ρόλο της στον μηχανισμό εφαρμογής και παρακολούθησης και θέλει να κρύψει τις πραγματικές της προθέσεις για την κατάργηση της Συνθήκης Εγγύησης. Ο Γ.Γ. υπέδειξε πως η Συνθήκη Εγγύησης ήταν ελαττωματική και τώρα η Τουρκία, τελικώς, επιθυμούσε να την εγκαταλείψει (…). Ο τερματισμός της παρουσιάζει πραγματικό άνοιγμα για διαπραγμάτευση. (…) Ο Γ.Γ. επαναβεβαίωσε ότι η Τουρκία θέλει τερματισμό της Συνθήκης Εγγύησης ως πρώτο βήμα (…)».
Ο κάθε καλόπιστος αναγνώστης, κατέληξε ο Τ. Τσελεπής, μπορεί αβίαστα να βγάλει τα συμπεράσματά του αναφορικά με το ποιους διαψεύδουν οι σημειώσεις των Ηνωμένων Εθνών και σημείωσε πως αν χρειαστεί θα επανέλθει.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.