Το ΔΝΤ σε πρόσφατη έκθεση του για την Κύπρο αναφέρει ότι η «έντονη κατασκευαστική δραστηριότητα που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα οδηγεί σε υπερβολική προσφορά πολυτελών ακινήτων». Η έκθεση του ΔΝΤ πάει ένα βήμα παραπέρα προτείνοντας την επαναφορά του φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας αλλά και αύξηση στα μεταβιβαστικά τέλη, ως μέτρα μείωσης της ζήτησης που παρατηρείται.

Τα πιο πάνω προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του Αναπληρωτή Προέδρου του Παγκύπριου Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών και γαμπρό του Προέδρου Αναστασιάδη,  Γιάννη Μισιρλή.

Οπως δήλωσε στο InBusinessNews:  «Φαίνεται ότι το ΔΝΤ δεν μελέτησε τους αριθμούς που αφορούν την αγορά ακινήτων πολύ προσεκτικά. Oταν το ΔΝΤ κάνει αναφορά σε «υπερβολική κατασκευαστική δραστηριότητα» κατά πόσο ξέρει το Ταμείο ποιό είναι το φυσιολογικό μέγεθος της αγοράς ακινήτων της Κύπρου.

Ενώ πρόσθεσε που ακριβώς βλέπει το ΔΝΤ την «υπερβολική κατασκευαστική δραστηριότητα» Για τα πολυτελή αυτοκίνητα, ο κ.Μισιρλής διερωτήθηκε αν θα μπορούσε το ΔΝΤ να μας πει εάν το 8% αποτελεί ‘υπερβολική προσφορά’ σε πολυτελή αυτοκίνητα.