Ο Γεν. Ελεγκτής καλεί το Υπ. Μεταφορών να μην πληρώσει €23 εκατ. στην Hermes για το παράνομο αεροδρόμιο Τύμπου

Καρούσος: Είναι υπερβολικά τα 23 εκατομμύρια

Μιλώντας στην επιτροπή ελέγχου ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης παρουσίασε την έκθεση του για το Υπ. Μεταφορών για το ετος 2020.

Αναφέρθηκε επίσης στις ενέργειες του Υπ. Μεταφορών σε σχέση με την Hermes αλλά και τις εξετάσεις covid στα αεροδρόμια. Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης κάλεσε για μια ακόμη φορά το Υπουργείο να μην πληρώσει τα 23 εκατομμύρια που ζητά η Hermes ως αποζημιώσεις για το άνοιγμα των οδοφραγμάτων και την λειτουργία του παράνομου αεροδρομίου της Τυμπου. Χαρακτήρισε επίσης απαράδεκτο το γεγονός ότι το Υπ. Μεταφορων αποφάσισε να επεκτείνει 5.5 χρόνια το συμβόλαιο με την Hermes γιατί η εταιρία αξιώνει αποζημιώσεις επειδή έχασε έσοδα λόγω της πανδημίας.

Ο κύριος Μιχαηλίδης είπε ότι η κυβέρνηση αν χρωστά χρήματα πρέπει να πληρώσει την εταιρεία και όχι να επεκτείνει το συμβόλαιο της το οποίο λήγει κανονικά το 2031. Επίσης ο γενικός ελεγκτής κάκισε το γεγονός ότι Υπ. Υγείας και πολιτική αεροπορία έκαναν συμβόλαια με την ίδια εταιρεία για τις εξετάσεις covid στα αεροδρόμια. Ο κύριος Μιχαηλίδης είπε ότι το Υπ. Υγειας πλήρωνε 15 ευρω για το τεστ στο αεροδρόμιο Λάρνακας, ενώ η πολιτική αεροπορία 27 εύρω την ίδια εταιρεία. Στο αεροδρόμιο Πάφου το Υπ. Υγείας πλήρωνε το τεστ 19 εύρω και η πολιτική αεροπορία 27 .

Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης σημείωσε οτι μόνο η πολιτική αεροπορία πλήρωσε αυτή την εταιρεία 5.5 εκατομμύρια, και όταν ενημερώθηκε το Υπ. Μεταφορών από την ελεγκτική υπηρεσία, πίεσαν την πολιτική αεροπορία να πληρώνει τουλάχιστον χαμηλότερες τιμές παρόμοιες με αυτές που πλήρωνε το Υπ. Υγειας.

Όσον αφορά τα λιμάνια ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης είπε ότι κακώς επι υπουργίας Μαριου Δημητριάδη αποφασίστηκε να αποζημιώνουν την εταιρεία στο λιμάνι της Λεμεσού, αν ήταν μεγαλύτερη η κίνηση εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι της Λάρνακας.

Καρούσος: Είναι υπερβολικά τα 23 εκατομμύρια

Ο Υπ. Μεταφορών συμφωνεί με τον Γενικό Ελεγκτή ότι είναι υπερβολικά τα 23 εκατομμύρια που ζητά ως αποζημιώσεις η Hermes γι’ αυτό και από το 2017 εκκρεμεί αυτό το θέμα. O κύριος Καρούσος είπε πάντως ότι δεν είναι ξεκάθαροι οι όροι του συμβολαίου για αυτό και υπάρχει αυτή η εκκρεμότητα. Επίσης συμφώνησε με τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη ότι η Hermes όφειλε με βάση το συμβόλαιο να προχωρήσει το 2018 στην φάση Β που προνοεί επέκταση των 2 αεροδρομίων με ένα κονδύλι ύψους 150 εκατομμυρίων. Ο Υπ. Μεταφορών είπε ότι η κυβέρνηση προχώρησε με διαιτησία και δικαιώθηκε αλλά η Hermes ακόμη δεν προχώρησε με τα συγκεκριμένα έργα. Πρόσθεσε οτι η Hermes ζητά απο την κυβέρνηση αποζημίωση 250 εκατομμύριά λόγω της πανδημίας και επειδή το Υπουργείο δεν πλήρωσε αποφάσισαν όπως επεκτείνουν το συμβόλαιο με την εταιρεία για να διαχειρίζεται τα 2 αεροδρόμια ακόμη 5.5 χρόνια μετά το 2031 που λήγει το συμβόλαιο της. Ο κύριος Καρούσος είπε πάντως ότι για να υπάρξει επέκταση του συμβολαίου με την Hermes πρέπει να ανάψει πράσινο φώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην οποία ακόμα δεν αποταθήκαμε. Τέλος όσον αφορά στα διπλά συμβόλαια με μια εταιρεία για τις εξετάσεις covid στα αεροδρομια ο κυριος Καρούσος παραδέχθηκε οτι έκαναν λάθος και ότι έπρεπε να το χειριζόταν μονο το Υπ. Υγειας, σημειώνοντας ωστόσο ότι η ανησυχία ήταν να μην μείνουν τα αεροδρομια χωρίς τεστ.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.