Τατάρ: Αυτή τη στιγμή δεν αναμένω αναγνώριση της «βόρειας Κύπρου» από τα ΗΕ

Για δημιουργία ΜΟΕ και αναζήτηση κοινού εδάφους - Ο Τατάρ δεν αναμένει αναγνώριση από τα ΗΕ αυτή τη στιγμή

ΠτΔ – Ηγέτης Τουρκοκυπριακής κοινότητας και ΓΓ ΟΗΕ – Άτυπη Τριμερής Διάσκεψη Νέα Υόρκη Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών κ. António Guterres παραθέτει γεύμα εργασίας στο πλαίσιο της Άτυπης Τριμερούς Διάσκεψης προς τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη και τον ηγέτη της Τουρκοκυπριακής κοινότητας κ. Ersin Tatar. // PoR – Turkish-Cypriot Leader and UN Secretary General – Informal Trilateral Meeting New York The United Nations Secretary General, Mr António Guterres, hosts a working lunch in the framework of the Informal Trilateral Meeting on the Cyprus issue, for the President of the Republic, Mr Nicos Anastasiades, and the Turkish-Cypriot Leader, Mr Ersin Tatar.

Δεν αναμένει αυτή τη στιγμή αναγνώριση από τα ΗΕ της «βόρειας Κύπρου», δεν το θεωρεί αυτό ρεαλιστικό και «η κατάσταση δεν έχει φτάσει μέχρι εκεί», δήλωσε ο Ερσίν Τατάρ στην τουρκική ιστοσελίδα Sputnik.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, πρόκειται για συνέντευξη που έδωσε νωρίτερα χθες ο Τ/κ ηγέτης όπου είπε ότι αυτό που θέλει είναι κυριαρχική ισότητα. «Αυτό θέλω να γίνει αποδεκτό. Εάν αυτό γίνει αποδεκτό, είμαστε έτοιμοι να καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για επίσημες συνομιλίες. Δεν περιμένω αναγνώριση αύριο, δεν είναι ρεαλιστικό. Μακάρι να μας αναγνώριζαν, γιατί είμαστε ένα πλήρες κράτος», υποστήριξε.
Σημείωσε ότι η μόνη που αναγνωρίζει το ψευδοκράτος είναι η Τουρκία και μία από τις τρεις εγγυήτριες χώρες που απαγορεύουν τη διχοτόμηση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στο διορισμό ειδικού αντιπροσώπου για να διερευνηθούν μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και η πιθανότητα εξεύρεσης κοινού εδάφους για μια μελλοντική προοπτική επανέναρξης του διαλόγου, προσανατολίζεται ο ΓΓ του ΟΗΕ σύμφωνα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Σχετική ανακοίνωση αναμένεται να γίνει σήμερα από τα Ην. Έθνη μετά από συνεννόηση με τα δύο μέρη. Ο Πρόεδρος σε δήλωσή του μετά την τριμερή συνάντηση με τον Τ/κ ηγέτη και τον ΓΓ του ΟΗΕ, σημείωσε ότι επρόκειτο για δημιουργική συνάντηση. Ο κ. Τατάρ ανέπτυξε τις θέσεις του για δύο κράτη, ενώ ο ίδιος όπως είπε ανέπτυξε τις θέσεις της ε/κ πλευράς που είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένες με τα ψηφίσματα του Σ.Α., καθώς και τους όρους εντολής του ΓΓ του ΟΗΕ. Ανέφερε επίσης πως «αναπτύξαμε διαφόρους τρόπους πώς προχωρούμε προκειμένου να ξεπεράσουμε τα αδιέξοδα, αλλά και να δημιουργήσουμε προοπτικές επανέναρξης ενός εποικοδομητικού διαλόγου. Λεπτομέρειες δεν μπορεί να λεχθούν, αλλά αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι δεν παραλείψαμε να επισημάνουμε όλα όσα επιβάλλετο να επισημανθούν προκειμένου να δημιουργηθούν οι ορθές αντιλήψεις περί όσων ακούγονται από την άλλη πλευρά, αλλά και ταυτόχρονα να είμαστε δημιουργικοί στην παραπέρα πορεία».

Ερωτηθείς αν ο ΓΓ των ΗΕ αναφέρθηκε ονομαστικά σε κάποιους υποψηφίους για τη θέση του ειδικού αντιπροσώπου, ο Πρόεδρος απάντησε αρνητικά. Αρνητικά επίσης απάντησε στην ερώτηση αν έχει συμφωνηθεί άλλη συνάντηση με τον ΓΓ και τον κ. Τατάρ. Τέλος, ερωτηθείς για το πώς υποδέχθηκαν ο ΓΓ του ΟΗΕ και ο κ. Τατάρ την πρότασή του για επιστροφή στο ’60, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι ο ΓΓ δεν είναι εκεί για να σχολιάζει, αλλά εκείνο που συγκρατεί είναι ένα κίνητρο για να φέρει τις δύο κοινότητες κοντά. Ο δε κ. Τατάρ διατηρεί, όπως είπε, τις θέσεις του.

Προσερχόμενος εξάλλου στην τριμερή και ερωτηθείς σχετικά από Τουρκάλα δημοσιογράφο ο Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε πως δεν πρόκειται να συζητήσει λύση δύο κρατών παρά μόνο Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, όπως περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα.

Από την άλλη, ο Τ/κ ηγέτης δήλωσε ότι «εδώ και 60 χρόνια έχουμε το κράτος μας, στην Κύπρο η πραγματικότητα είναι ότι εδώ και 60 χρόνια υπάρχουν δύο κράτη».

Νίκη Κουλέρμου

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.