Ο Γκουτέρες συναντά την Παρασκεύη τον Χριστοδουλίδη και την επομένη τον Τατάρ

Cyprus' President Nikos Christodoulides, left, and Turkish Cypriot leader Ersin Tatar talk each other during a visit to the CMP Anthropological Laboratory in the buffer zone of Nicosia Airport. Cyprus, Friday, July 28, 2023 (Photo by Danil Shamkin/NurPhoto via Getty Images)

Το ερχόμενο Σάββατο ορίστηκε η συνάντηση του Ερσίν Τατάρ με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ενώ έχει ήδη γνωστοποιηθεί ότι ο κ. Γκουτέρες θα συναντήσει την Παρασκευή τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη.

Ο κ. Τατάρ βρίσκεται στη Νέα Υόρκη, όπου παρευρέθηκε σε δείπνο που διοργάνωσε η Τουρκο-αμερικανική Εθνική Διοικούσα Επιτροπή (TASC) στο Rockefeller Plaza. Στο δείπνο, όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Τουρκίας, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, άλλοι αξιωματούχοι από την Τουρκία αλλά και από την τουρκική κοινότητα της Αμερικής. Στη Νέα Υόρκη βρίσκεται και ο «υπεξ» Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, ο οποίος συμμετείχε προηγουμένως στην Τουρκία στο 10ο Συνέδριο του Παγκόσμιου Τουρκικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου.

Την ίδια ώρα, εξανεμίζεται το ενδεχόμενο τριμερούς συνάντησης μεταξύ των Γκουτέρες, Χριστοδουλίδη και Τατάρ, λόγω της στάσης του Τ/κ ηγέτη που ακόμα και την Κυριακή το πρωί, πριν αναχωρήσει από τα κατεχόμενα για τη Νέα Υόρκη, είχε δηλώσει ότι είναι υπέρ του διαλόγου, αλλά πρέπει να γίνει αποδεκτή η «πραγματικότητα της τδβκ».

Κατηγόρησε επίσης την ε/κ πλευρά ότι «παίζει παιχνίδι» και προσπαθεί να παρασύρει την τουρκική πλευρά σε διαπραγματεύσεις από εκεί που έμειναν το 2017 στο Κραν Μοντανά και ισχυρίστηκε ότι οι Ε/κ κάνουν διάφορες επαφές για να μην αναγνωρίζονται τα πτυχία των «πανεπιστημίων» στα κατεχόμενα, προσπαθούν να εμποδίσουν την οικονομική ανάπτυξη των Τ/κ και μ’ ένα σχέδιο 14 σημείων προσπαθούν να προσελκύουν κόσμο στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy