Του Βενιζέλου Ζαννέττου

Όταν ο Ιησούς επισκέφθηκε τον ναό του Θεού στην Ιερουσαλήμ και είδε εκεί τους λογής – λογής εμπόρους να εκμεταλλεύονται τον απλό κόσμο, θύμωσε σε τέτοιο βαθμό που άρχισε να αναποδογυρίζει τα τραπέζια των εμπόρων και να σκορπίζει τα χρήματά τους που ήταν απλωμένα πάνω σε αυτά. Έφτιαξε επίσης ένα μαστίγιο με το οποίο άρχισε να διώχνει τους πάντες από τον οίκο του θεού, γιατί τον μόλυναν με τις πράξεις τους.


Το μεγάλο μου ερώτημα είναι γιατί ο Ιησούς δεν κάνει έστω και το παραμικρό για να φωτίσει ή και να συνετίσει και τον εκπρόσωπό του που έχουμε εμείς εδώ σε αυτό το ταλαίπωρο νησί που ονομάζεται Κύπρος και τον έχει και συμπεριφέρεται χειρότερα και από τους εμπόρους της Ιερουσαλήμ. Γιατί, Θεέ μου, τόση ασπλαχνία, τόση ανεκτικότητα; Γιατί δεν παίρνεις το μαστίγιό σου και να επιβάλεις την τάξη;

Δεν γνωρίζω αν υπάρχει άλλη περίπτωση στον κόσμο που  εκκλησιαστικός ηγέτης να ασχολείται καθημερινά με το πώς θα επενδύσει την εκκλησιαστική περιουσία καλύτερα και αποδοτικότερα, παρά με τα καθαυτά θέματα που πρέπει να απασχολούν ένα εκκλησιαστικό ηγέτη. Μάλιστα αυτή η καθημερινή ενασχόλησή του με τις επενδύσεις γίνεται με τέτοιο πομπώδη τρόπο που προκαλεί τα αισθήματα των ανθρώπων της καθημερινότητας.

Είναι από τα απίστευτα το γεγονός ότι ο Αρχιεπίσκοπος της Κύπρου Χρυσόστομος ο Β βγαίνει στα ΜΜΕ και με ύφος ανεπίτρεπτο, απειλητικό και προκλητικό καταφέρεται ενάντια στη διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων και την απειλεί πως αν δεν αποχαρακτηρίσει το τεμάχιο της Αρχιεπισκοπής στη Γεροσκήπου «δεν θα αφήσει τίποτε όρθιο και πως θα γίνει μεγάλο κακό».

Το μικρό μας νησί είναι γεμάτο με αρχαιότητες. Ακούστηκε ποτέ από οποιονδήποτε ιδιοκτήτη γης, του οποίου η γη χαρακτηρίστηκε σαν «αρχαίο», να πει ότι θα πάρει ένα τρακτέρ και θα μπει μέσα και θα τα ισοπεδώσει όλα; Όταν ο εκκλησιαστικός μας ηγέτης συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο, του τσαμπουκά δηλαδή, πού οδηγούμαστε σαν κοινωνία, σαν κράτος; Όταν ο επικεφαλής της Εκκλησίας γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων του την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου, πόσο υποσκάπτεται ο αγώνας για προστασία και σεβασμό του πολιτιστικού πλούτου που βρίσκεται στα κατεχόμενα;

Παρόλ’ αυτά οι φωνές και οι απειλές του Αρχιεπισκόπου έπιασαν τόπο. Όταν οι κυβερνώντες είδαν ένα έξαλλο Αρχιεπίσκοπο σκέφτηκαν ότι δεν είναι σωστό να τα βάλουν μαζί του, εφόσον μπήκαμε για τα καλά στην προεκλογική περίοδο, γι’ αυτό ανακάλυψαν ότι υπάρχει το Σύνταγμα που δίνει κάποια διέξοδο για την εκκλησιαστική περιουσία. Ο Αρχιεπίσκοπος μάλιστα έφερε και σαν παράδειγμα το Μουσείο της Ακρόπολις που είναι κτισμένο πάνω σε αρχαία, άρα με τη λογική του γιατί να μην κτίσει και ο ίδιος πάνω σε αρχαία; Στην Ακρόπολη, όμως, αυτό που κτίστηκε είναι μουσείο που στο επίκεντρό του βρίσκεται η προστασία και η προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας και όχι ξενοδοχεία και πολυτελείς πύργοι που θα πωληθούν σε ιδιώτες.

Γι’ αυτό, Χριστέ μου και Θεέ μου, βάλτε και σεις το χέρι σας να γίνει κάτι. Πάρτε το μαστίγιό σας και βάλτε τα πράγματα σε τάξη. Πρέπει να ενδιαφερθείτε αν θέλετε να σωθεί το εκκλησίασμα της χώρας τούτης των Αγίων.

*Μέλος Κ.Ε. ΑΚΕΛ