Ο ηλεκτρισμός πρέπει να φθηνύσει επειγόντως ανέφερε ο Υπουργός Ενέργειας

Φρένο σε υπερχρεώσεις και καταχρηστικές ρήτρες

Η Επιτροπή Εμπορίου είναι αποφασισμένη να βάλει φρένο σε υπερχρεώσεις και καταχρηστικές ρήτρες, μέσα από δύο προτάσεις νόμου οι οποίες αναμένεται να οδηγηθούν στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση πριν το Πάσχα.

Σε δηλώσεις του μετά τη χθεσινή συνεδρία ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα ανέλυσε την πρόταση του κόμματος, η οποία στοχεύει σε διεύρυνση του πεδίου προστασίας των καταναλωτών, καθώς και στην κάλυψη των πολύ μικρών επιχειρήσεων και των μετόχων τους και των αυτοτελώς εργαζομένων. Επεσήμανε επίσης ότι κατά τη συνεδρία διαφάνηκε ότι υπάρχει θετική ανταπόκριση από τη Νομική Υπηρεσία, τους Συνδέσμους Καταναλωτών και τις συντεχνίες, προσθέτοντας ωστόσο ότι την ίδια ώρα υπάρχουν επιφυλάξεις από το Υπουργείο Οικονομικών και την Κεντρική Τράπεζα, αλλά και αντιδράσεις από τον Σύνδεσμο Τραπεζών.

Ο Κ. Κώστα κατήγγειλε τις συνεχείς αυξήσεις στα επιτόκια και τις χρεώσεις των τραπεζών, καθώς και το κλείσιμο σχεδόν όλων των υποκαταστημάτων στην ύπαιθρο, επισημαίνοντας ότι την ίδια ώρα οι τράπεζες καταγράφουν κέρδη εκατομμυρίων. Κατήγγειλε επίσης ότι η προηγούμενη κυβέρνηση δεν τήρησε τη γραπτή δέσμευσή της για κατάθεση νομοσχεδίου για τις καταχρηστικές ρήτρες.

Σε ένα μήνα το νομοσχέδιο για το καλάθι του νοικοκυριού

Εν τω μεταξύ, στη χθεσινή συνεδρία παρευρέθηκε και ο νέος Υπουργός Εμπορίου, Γιώργος Παπαναστασίου, ο οποίος υποσχέθηκε ότι σε ένα μήνα θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για το καλάθι του νοικοκυριού. Όπως αναφέρθηκε, το μέτρο αφορά ένα ψηφιακό εργαλείο παρακολούθησης των καταναλωτικών αγαθών.

Ο Κ. Κώστα υπογράμμισε την ανάγκη για προώθηση μέτρων καταπολέμησης της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας. Υπέδειξε επίσης ότι τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις πληρώνουν πολύ ακριβό ηλεκτρικό ρεύμα, δικαιώματα ρύπων και πολύ ακριβά καύσιμα.

«Επείγον να φθηνύσει ο ηλεκτρισμός»

Ο Γ. Παπαναστασίου παραδέχθηκε ότι είναι επείγον να φθηνύσει ο ηλεκτρισμός, μέσα από την έλευση του φυσικού αερίου και την προώθηση των ΑΠΕ. Ανέφερε ωστόσο ότι τα δίκτυα μεταφοράς και πιθανόν το δίκτυο διανομής έχουν πρόβλημα, προσθέτοντας ότι θα ακούσει τους ειδικούς για το θέμα και θα αποφασίσει για το τι πρέπει να γίνει για να μεγαλώσει η χρήση των φωτοβολταϊκών στο σύστημα.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy