Ο ιμπεριαλισμός γεννά πολέμους και πρόσφυγες

Του Γιώργου Τ. Γεωργίου*

Σήμερα, ο καπιταλισμός διάγει το ανώτατό του στάδιο και απειλεί ολόκληρη την ανθρωπότητα. Η κρίση που έχουν επιφέρει σ’ όλο τον κόσμο είναι τεράστια. Πόλεμοι, καταστροφή, εξαθλίωση και φτωχοποίηση, τα κύρια χαρακτηριστικά! Καταργούνται από τον παγκόσμιο χάρτη χώρες, ζούμε πρωτοφανείς μετακινήσεις πληθυσμών, εκατομμύρια άνθρωποι αναζητούν σε θάλασσες και καραβάνια τη δική τους ελπίδα…!

Κι όλα αυτά εξαιτίας των επιθετικών σχεδίων του ιμπεριαλισμού! Για να επιβάλει την επικυριαρχία του παντού, για να ελέγξει πλήρως τα ενεργειακά από το Αφγανιστάν μέχρι τη Μεσόγειο. Για να καθυποτάξει τις πρώτες ύλες και τους πλουτοπαραγωγικούς πόρους των χωρών.

Σκοπός αυτού του σημειώματος είναι να μοιραστεί ακριβώς σκέψεις και προβληματισμούς που αφορούν ένα από τα πιο κορυφαία και κρίσιμα προβλήματα της εποχής μας, το μεταναστευτικό! Φαινόμενο το οποίο γεννά η κρίση και η αποσύνθεση του καπιταλισμού σε συνάρτηση με την επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού.

Σίγουρα δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνουν σε τόση έκταση αυτά τα γεγονότα. Σήμερα όμως ζούμε την αποτυχία των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ να επιβάλουν ένα τόξο ελέγχου όλων των ενεργειακών αποθεμάτων της περιοχής.

Το ονόμασαν «Αραβική Ανοιξη» και όλα αυτά τα βάφτισαν στο όνομα της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας. Τα αποτελέσματα τραγικά! Η περιοχή μας φλέγεται. Η «Αραβική Ανοιξη» έφερε το τρομοκρατικό ISIS που σκορπά παντού το θάνατο και την καταστροφή! Τα σύνορα των χωρών δεν είναι τα ίδια όπως ήταν χτες! Αλλάζει ο γεωγραφικός χάρτης. Το Ιράκ, η Ερυθραία, η Συρία, η Σομαλία, το Αφγανιστάν, η Λιβύη κι άλλες χώρες είναι τα θύματα αυτής της πολιτικής. Αναγκαστικά ο κόσμος μπροστά στον τρόμο και την καταστροφή τρέχει να γλιτώσει. Εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες παίρνουν το δρόμο της σωτηρίας τους. Απίστευτος ο Γολγοθάς. Χιλιάδες άνθρωποι χάνονται στα μονοπάτια της προσφυγοποίησης και στις θάλασσες.

Η Ευρώπη και ο λεγόμενος πολιτισμένος κόσμος αδυνατούν να ανταποκριθούν. Πολλές φορές και επίσημα εκδηλώνονται φαινόμενα ρατσισμού, ξενοφοβίας, ακόμα και βίαιη αντιμετώπιση αυτών των ανθρώπων. Χώρες κτίζουν τείχη για «προστασία», ακροδεξιές και φασιστικές οργανώσεις, κάποτε και κόμματα, αναπτύσσουν μια απάνθρωπη συμπεριφορά και επιθετικότητα που αναρωτιέσαι πού μπορεί να φτάσει ο άνθρωπος με τόσο ζωώδη αισθήματα! Καμιά στοργή, καμιά αλληλεγγύη! Φαίνεται να είναι χωρίς τέλος το δράμα της μετανάστευσης.

Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, πρόεδρος Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε δηλώσεις του τόνισε ότι «αυτή δεν είναι Ευρώπη». Θα συμφωνήσω! Μόνο που αυτή η Ευρώπη έδωσε εξετάσεις και απέτυχε παταγωδώς! Η Ευρώπη μετατρέπεται από ένας γίγαντας ανθρωπιάς και αλληλεγγύης που οι αρχές της επιβάλλουν σ’ ένα νάνο αδύναμο και ανίκανο να δώσει ελπίδα. Η Ευρώπη χρειάζεται να αλλάξει ρότα!

Τώρα είναι η ώρα που χρειάζεται να υπερβάλουμε σε ενέργειες, προσπάθειες! Να ληφθούν αποφάσεις που θα αντιμετωπίζουν στην πράξη το μεταναστευτικό! Να προχωρήσουν όλα τα διεθνή συλλογικά όργανα σε σχεδιασμό για ολική αντιμετώπιση του προσφυγικού και μεταναστευτικού. Τώρα, χρειάζεται να μιλήσουμε καθαρά!

Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες δεν ξύπνησαν ένα πρωί και αποφάσισαν να μπουν στα σαπιοκάραβα για να αναζητήσουν έναν καλύτερο κόσμο! Τα αίτια και αιτιατά αυτής της κρίσης χρειάζεται να τα αναδείξουμε. Κι αυτά δεν είναι άλλα παρά ο αδηφάγος ιμπεριαλισμός που εξοντώνει τους λαούς.

Να ξυπνήσουν οι λαοί όλου του κόσμου και να κατανοήσουν ότι η πηγή των κακών, των πολέμων και της καταστροφής είναι η πολιτική του ιμπεριαλισμού και του ΝΑΤΟ.
Πιστεύω ακράδαντα ότι όταν οι λαοί συνειδητοποιήσουν τα αίτια και τα αιτιατά που γεννούν αυτή την κρίση, τότε θα αλλάξουν τα πράγματα. Οι ηγεσίες και οι χώρες που λαμβάνουν αποφάσεις αποδείχθηκε ότι μια γλώσσα καταλαβαίνουν και αυτή δεν είναι άλλη από την αντίδραση, την οργή των λαών. Ενα τεράστιο λαϊκό κίνημα είναι εφικτό για να τερματίσει τους πολέμους και την καταστροφή!

*Δήμαρχος Κάτω Πολεμιδιών, μέλος Πολιτικού Γραφείου ΑΚΕΛ

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.