Ο ιός της διχοτόμησης

Της Ελένης Μαύρου

Χωρίς σοβαρά επιχειρήματα, χωρίς καμιά διαβούλευση ή εκ των προτέρων ενημέρωση, η κυβέρνηση (για πρώτη φορά μετά από το 2003) ανακοίνωσε το κλείσιμο 4 οδοφραγμάτων, δήθεν, για αποτροπή της εξάπλωσης του κορονοϊού. Η γελοιότητα της απόφασης είναι πρόκληση στη νοημοσύνη μας! Το Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία καλώντας τους Κυπρίους να αποφεύγουν τα ταξίδια σε χώρες στις οποίες καταγράφονται αυξημένα περιστατικά κορονοϊού. Δεν έκλεισαν όμως τα αεροδρόμια, ούτε απαγορεύθηκε η είσοδος στην Κύπρο οποιουδήποτε έρχεται από τις χώρες αυτές. Το Υπουργείο Υγείας απευθύνει έκκληση στους Κυπρίους όπως αποφεύγουν τους χώρους μαζικών συγκεντρώσεων.

Δεν ακύρωσαν όμως τα καρναβάλια ή τους ποδοσφαιρικούς αγώνες, δεν έκλεισαν σχολεία, δεν απαγόρευσαν την κυριακάτικη λειτουργία στις εκκλησίες. Σε μια χώρα που αναπνέουμε όλοι τον ίδιο αέρα, που γατιά και σκυλιά μπαινοβγαίνουν από τη νεκρή ζώνη, ποια μέθοδος αξιολόγησης κινδύνου έδειξε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος από τη συνεχιζόμενη λειτουργία των οδοφραγμάτων στον Λιμνίτη ή το Λήδρα Πάλας, αλλά υπάρχει στον Αστρομερίτη και την οδό Λήδρας; Εντόπισαν κενά, μας είπαν, στους ελέγχους που διενεργούνται για τον κορονοϊό στα οδοφράγματα, γι’ αυτό και έκλεισαν τέσσερα από αυτά. Μα κενά εντοπίζονται και στα λιμάνια και τα αεροδρόμια.

Γιατί από όλα τα σημεία εισόδου στις ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές τα μοναδικά που έκλεισαν αφορούν στα οδοφράγματα; Την ώρα μάλιστα που δεν υπάρχει καν επιβεβαιωμένο κρούσμα στα κατεχόμενα. Άστε που δεν έχει πείσει η κυβέρνηση ότι είναι τεχνικά αδύνατη η ενίσχυση των ελέγχων στα οδοφράγματα χωρίς το κλείσιμό τους. Στη συνεδρία της δικοινοτικής επιτροπής για την υγεία, που έγινε στις 3 Φεβρουαρίου, στην παρουσία και των δύο ηγετών είχε συμφωνηθεί η εφαρμογή πιο αποτελεσματικών ελέγχων στα οδοφράγματα για αντιμετώπιση ενδεχόμενης εξάπλωσης του κορονοϊού. Ποια μέτρα λήφθηκαν που κρίθηκαν ανεπαρκή; Είναι από όλους κατανοητή η ανάγκη λήψης μέτρων για αντιμετώπιση πιθανών προβλημάτων από τον κορονοϊό. Και, σίγουρα, δεν είμαι σε θέση να αξιολογήσω επιστημονικά την απόφαση της κυβέρνησης.

Είναι όμως, νομίζω, φυσικό να γεννά πολλά ερωτήματα. Ερωτήματα που εντείνονται και από την επιμονή του ΕΛΑΜ ότι η απόφαση «είναι αποτέλεσμα των έντονων πιέσεων» που άσκησε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε συνάντηση που έγινε λίγες ώρες πριν την ανακοίνωση. Κι ας προσπαθεί να μας πείσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ότι «οποιαδήποτε άλλη σύνδεση ή αναφορά στο κλείσιμο των οδοφραγμάτων δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα».

Δεν είναι η πρώτη φορά που ακούμε από διάφορους ότι πρέπει να «κλείσουν τα οδοφράγματα». Δεν θέλω να σκέφτομαι πώς νιώθουν τώρα οι λογής-λογής διχοτομιστές. Η απάντηση όμως σε κάθε είδους «ιό» είναι να πέσουν τα οδοφράγματα! Να φύγουν οι στρατοί που στήνουν στο απόσπασμα το μέλλον μας. Να μπορέσει να ανασάνει ο λαός μας ελεύθερος και να χτίσει το μέλλον του ειρηνικά. Τα ανοιχτά οδοφράγματα δεν βοηθούν μόνο την επαφή των δύο κοινοτήτων, αλλά συμβολίζουν συγχρόνως και τη διατήρηση της ελπίδας για λύση και επανένωση. Και αυτό το συμβολισμό είναι που κάποιοι θέλουν να πλήξουν εκμεταλλευόμενοι την άγνοια και τον φόβο. Δεν πρέπει να τους το επιτρέψουμε.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy