Ο ΔΗΣΥ πάσχει από απώλεια προσανατολισµού και πολιτικών

Το κόµµα έχει περάσει σε µια άλλη, οµιχλώδη και γεµάτη αντιφάσεις περίοδο και είναι δύσκολο να εκτιµηθεί ποια θα είναι η επόµενη µέρα

Ο ∆ΗΣΥ πλέον δεν έχει καµιά σχέση µε τον ∆ΗΣΥ που ξέραµε στο παρελθόν, εκτιµούν στη «Χαραυγή» δύο πολιτικοί αναλυτές και ο πρώην κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόµµατος.

Του Μιχάλη Μιχαήλ

Οι απόψεις και των τριών συµπίπτουν ως προς το ότι ο ∆ΗΣΥ έχει πρόβληµα ταυτότητας και στα θέµατα ιδεολογίας και στο Κυπριακό και τώρα αυτή η κρίση ταυτότητας θα επεκταθεί και στη στάση που το κόµµα θα κρατήσει απέναντι στην κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη. Στέκονται, ιδιαίτερα, στην αντιφατική πολιτική του ∆ΗΣΥ στο Κυπριακό, που από τη µια λέει ότι ακολουθεί τη γραµµή Κληρίδη και από την άλλη στήριξε τη γραµµή Αναστασιάδη, που ήταν αντίθετη.

Ο Χρ. Χριστοφόρου επεσήµανε χαρακτηριστικά ότι τα τελευταία χρόνια µετακινείται µε άλµατα από τον ήπιο πολιτικό λόγο σε ακραίο λαϊκισµό, σε αντικοµµουνισµό του 1960, σε ακροδεξιές επιλογές που… ζηλεύει το ΕΛΑΜ, ενώ ο Χρ. Πουργουρίδης σηµείωσε την ταύτιση του κόµµατος σε θέσεις Χριστοδουλίδη, ακόµα και στο µεταναστευτικό. Ο δε Π. Παύλου σηµείωσε ότι υπάρχουν δυνάµεις µέσα στον ∆ΗΣΥ που υπηρετούν την αστική τάξη, αλλά και δυνάµεις που θέλουν να κερδίσουν από το λαϊκισµό ακυρώνοντας, ενδεχοµένως εν µέρει, την πορεία ταύτισης µε την αστική τάξη.

Χρίστος Πουργουρίδης: Η σηµερινή ηγεσία δεν είναι ό,τι καλύτερο διαθέτει ο ∆ΗΣΥ

Είναι δύσκολο να απαντηθεί το ερώτηµα ποιο θα είναι το αύριο στον ∆ΗΣΥ, αφού σήµερα το κόµµα διαθέτει µια πρόεδρο µε ικανότητες, αλλά οι δυνατότητες της νέας ηγεσίας του ∆ΗΣΥ είναι αµφίβολες, ανέφερε στη «Χαραυγή» ο πρώην κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόµµατος, Χρίστος Πουργουρίδης. Εξέφρασε δε τη λύπη του γιατί αρκετά αξιόλογα στελέχη αποφάσισαν να µη διεκδικήσουν κοµµατικά αξιώµατα.

Ο κ. Πουργουρίδης συµφώνησε µε την επισήµανση ότι ο σηµερινός ∆ΗΣΥ δεν θυµίζει και πολλά από τον παλιό ∆ΗΣΥ. Η στήριξη του Ν. Αναστασιάδη από στελέχη του κόµµατος απέναντι στις καταγγελίες του Α. Παπαχαραλάµπους και η σιωπή του κόµµατος όταν αποχώρησε ο τέως Πρόεδρος της ∆ηµοκρατίας από το Κραν Μοντανά είναι κάποια παραδείγµατα, είπε και πρόσθεσε ότι αυτά και πολλά άλλα τον προβληµάτισαν σοβαρά για το αν αυτός είναι ο ∆ΗΣΥ που ήξερε.

Συµπλήρωσε λέγοντας ότι «ενώ το κόµµα ψήφισε να είµαστε στην αντιπολίτευση, πολλοί κλείνουν το µάτι σε µια συνεργασία µε τον Χριστοδουλίδη».

Στην ερώτηση αν ο σηµερινός ∆ΗΣΥ είναι ευθυγραµµισµένος µε τη γραµµή Κληρίδη στο Κυπριακό, όπως διακηρύσσει, διερωτήθηκε: «Πώς µπορεί να συµβιβαστεί η γραµµή Κληρίδη µε την αποχώρηση του Ν. Αναστασιάδη από το Κραν Μοντανά; Είναι γραµµή Κληρίδη να θέλεις να συνεργαστείς µε τον Ν. Χριστοδουλίδη, ο οποίος αποδεδειγµένα µε τις κινήσεις που κάνει στο Κυπριακό, όπως η δήθεν εµπλοκή της ΕΕ στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, είναι απλώς για να περνά ο καιρός; Μα αφού προσπάθειες δεν καταβάλλονται από κανέναν, πώς θα εµπλακεί η ΕΕ; Όταν λοιπόν υποστηρίζεις τέτοιες πολιτικές, πώς υποστηρίζεις γραµµή Κληρίδη;»

Ο κ. Πουργουρίδης κλήθηκε να σχολιάσει τον νέο όρο «Λαϊκή Δεξιά», για να απαντήσει ότι είναι µια φραστική βλακεία. Όπως είπε, «εγώ δεν ξέρω να υπάρχει λαϊκή Δεξιά, αριστοκρατική δεξιά και εργατική δεξιά».

Αν υπάρχει µια κρίση στον ∆ΗΣΥ, δεν έχει να κάµει µε τις κοινωνικές πεποιθήσεις του και τις οικονοµικές του θέσεις, αλλά µε τις πεποιθήσεις του στο πολιτικό πρόβληµα και σε αυτό υπάρχει µεγάλο ρήγµα, σηµείωσε.

Κατέληξε, δε, λέγοντας ότι «στο Κυπριακό, που είναι το σηµαντικότερο πρόβληµα, είµαστε ως ∆ΗΣΥ µια διχασµένη προσωπικότητα».

Χριστόφορος Χριστοφόρου: Το µεγαλύτερο πρόβληµα ταυτότητας είναι στο Κυπριακό

Σαφώς, ο ∆ΗΣΥ πάσχει από απώλεια προσανατολισµού και πολιτικών γενικά, ανέφερε στη «Χαραυγή» ο πολιτικός αναλυτής και εµπειρογνώµονας του Συµβουλίου της Ευρώπης σε θέµατα ΜΜΕ και εκλογές, Χριστόφορος Χριστοφόρου.

Τα τελευταία χρόνια, είπε, «µετακινείται µε άλµατα από ήπιο πολιτικό λόγο σε ακραίο λαϊκισµό, σε αντικοµµουνισµό του 1960, σε ακροδεξιές επιλογές που… ζηλεύει το ΕΛΑΜ. Η εκλογή της Αννίτας ∆ηµητρίου, χωρίς να αρθρώσει η ίδια και χωρίς να εκφραστούν από άλλους πολιτικές θέσεις, είναι απότοκο απώλειας πολιτικής υπόστασης.

Μόνο ζητούµενο απέµεινε η επιζήτηση θέσεων και εξουσίας, µε αξιωµατούχους που ρέπουν στο λαϊκισµό και τις εξυπηρετήσεις. Είναι µήπως άξιο απορίας που η παλιά ηγεσία “χάθηκε” σε µερικές µέρες; Μοιάζει αµφίβολη η δυνατότητα διαµόρφωσης στέρεης πολιτικής βάσης». Σε ό,τι αφορά τη στάση του κόµµατος απέναντι στην κυβέρνηση, εκτίµησε ότι αυτή θα επηρεαστεί από σχέσεις συγκατάβασης αξιωµατούχων του ∆ΗΣΥ απέναντι στην κυβέρνηση, υπενθυµίζοντας τη σύµπλευση σε θέµατα όπως το µεταναστευτικό και τη δήλωση του Προέδρου ότι συνεχίζει το µοντέλο Αναστασιάδη στην οικονοµία.

«Μάλλον θα έχουµε ένα µείγµα αντι-συµ-πολίτευσης», σηµείωσε. Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο κ. Χριστοφόρου θεωρεί ότι το θέµα αυτό είναι, ίσως, το πιο σηµαντικό πρόβληµα ταυτότητας, ακόµα και στην περίπτωση που κρατούµε ως βάση τις πολιτικές Αναστασιάδη. «Θεωρώ πως έχει σχέση µε χαρακτηριστικά που φέρει εκ γενετής η Δεξιά στη βάση της. “Σπαράσσεται” ανάµεσα στο εθνικιστικό, όπου είναι προδοσία ακόµα και η απλή επαφή µε την άλλη πλευρά, και σε διακηρυγµένες θέσεις για λύση ∆∆Ο.

Ταυτόχρονα, δεν υπάρχει ηγέτης που µπορεί να εµπνεύσει και να πείσει, να έλξει υποστήριξη προς συγκεκριµένη κατεύθυνση». Το πιο σηµαντικό, υπέδειξε, είναι ότι ο Ν. Αναστασιάδης κατεδάφισε το Κυπριακό και το ζήτηµα τίθεται πλέον µε όρους «πώς διαχειρίζεται τη διχοτόµηση η ελληνοκυπριακή πλευρά;»

Σε ό,τι αφορά τον όρο «Λαϊκή ∆εξιά», ο κ. Χριστοφόρου είπε ότι είναι αόριστη, νεφελώδης έννοια, χωρίς ουσιαστικό αντίκρισµα.

«Ο ∆ΗΣΥ υπήρξε ανέκαθεν ένα ιδεολογικό µωσαϊκό Δεξιάς, µε την παραδοσιακή Δεξιά των αγροτών, το γιωρκατζισµό, την ενωτική παράταξη και τον ΕΟΚΑβητισµό, µαζί µε την αστική τάξη και συµφέροντα οικονοµικά. Εξακολουθούν να υπάρχουν στοιχεία αυτών, µε την ηγεσία να κινείται στην υπηρεσία µεγάλων συµφερόντων. Αυτό, µαζί µε τις µεγάλες αντιφάσεις ή και απουσία πολιτικών θέσεων, αποξένωσε τη µεσαία τάξη, µείωσε την επιρροή του ∆ΗΣΥ στις πόλεις, κυρίως τη Λευκωσία. Είναι άδηλο µέχρι αδύνατο να ανακτήσει επαφή χωρίς καθορισµό ταυτότητας και συγκεκριµένες πράξεις».

Παύλος Παύλου: Η επιρροή Αναστασιάδη θα προκαλεί προβλήµατα

Η επόµενη µέρα στον ∆ΗΣΥ θα είναι σαφώς πιο δύσκολη και πιο οµιχλώδης απ’ όλες τις απόψεις, εκτίµησε στη «Χαραυγή» ο πολιτικός αναλυτής Παύλος Παύλου.

Εκτιµά ότι ιδεολογικά φαίνεται να επικρατεί στο κόµµα ιδεολογική σύγχυση, σε σηµείο που δεν µπορείς να κατατάξεις πια τον ∆ΗΣΥ είτε στη φιλελεύθερη δεξιά είτε στη λαϊκή δεξιά, ενώ δεν έχει ταυτότητα που να ανταποκρίνεται σε κάτι συγκεκριµένο. Εκτιµά επίσης ότι θα υπάρξει εσωτερική διαπάλη για τη στάση του κόµµατος απέναντι στην κυβέρνηση.

«Υπάρχουν λόγοι για τους οποίους, ιδιαίτερα ο πρώην Πρόεδρος της Δηµοκρατίας, θα ασκεί διαρκή πίεση για ένα πλησίασµα της κυβέρνησης και µια εξοµάλυνση των σχέσεων σε σηµείο που ο ∆ΗΣΥ να είναι µια άτυπη συµπολίτευση. Και έχει τους συµµάχους του και στα ανώτατα δώµατα του ∆ΗΣΥ για το σκοπό αυτό, αν και υπάρχουν κι εκείνοι που αντιδρούν σε κάτι τέτοιο».

Στην ερώτηση αν υπάρχουν και προσωπικές ατζέντες ο κ. Παύλου απάντησε ότι σαφέστατα και υπάρχουν και ήδη έχουν αποκαλυφθεί πολλά πράγµατα που δεν διαψεύστηκαν και στο επίπεδο της προεδρίας του κόµµατος, της αντιπροεδρίας και των αναπληρωτών προέδρων.

Ερωτηθείς για τη σχέση του κόµµατος µε την αστική τάξη, ο Π. Παύλου είπε ότι θα είναι κι αυτή οµιχλώδης, διότι στην προσπάθεια να αντιµετωπιστούν ιδεολογικά ζητήµατα, γίνονται επιφανειακές προσεγγίσεις. Θα υπάρχουν οι δυνάµεις µέσα στον ∆ΗΣΥ που θα υπηρετούν την αστική τάξη και θα βάζουν πλάτες για την αστική τάξη, υπάρχουν όµως και οι δυνάµεις οι οποίες ακριβώς επειδή θέλουν να κερδίσουν από το λαϊκισµό, ενδεχοµένως να ακυρώνουν εν µέρει αυτή την πορεία ταύτισης µε την αστική τάξη.

Χαρακτήρισε τον όρο «Λαϊκή ∆εξιά» ως φραστική αλχηµεία που στοχεύει στην κάλυψη των αντιφάσεων και των αδιεξόδων του κόµµατος. Σηµείωσε ότι τα κόµµατα που χρησιµοποιούν αυτόν τον όρο έχουν άλλα χαρακτηριστικά από αυτά που έχει ο ∆ΗΣΥ και κυρίως της σύγχυσης και της ασάφειας. Σηµείωσε επίσης ότι η µεγαλύτερη σύγχυση εντοπίζεται στο Κυπριακό, όπου το κόµµα στήριξε την πολιτική Αναστασιάδη και όσο κι αν προσπαθεί να πείσει για την πίστη του στη ∆∆Ο, τις κρίσιµες ώρες δεν θα ακολουθήσει.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy