Της Ευανθίας Σάββα*

Ενώ ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης επαγγέλλεται την αναδιοργάνωση και επιχειρησιακή αναβάθμιση της Αστυνομίας, στους πρώτους μήνες της διακυβέρνησής τους ξεκίνησαν τις «αναγκαίες» μεταθέσεις ημετέρων, όπως προφανώς υποσχέθηκαν προεκλογικά, αφενός, αλλά και για έλεγχο και εποπτεία ουσιωδών τμημάτων και υπηρεσιών αφετέρου. Ήταν ξεκάθαρο δείγμα των αντιλήψεων της παρούσας διακυβέρνησης για το πώς οραματίζεται την Αστυνομία και σίγουρα δεν είχε να κάνει με την επιχειρησιακή της ετοιμότητα.


Αν αυτά θεωρεί κάποιος ότι ανήκουν στο παρελθόν, ας δούμε τη συνολική εικόνα.

Το φιάσκο με τους πληρωμένους εκτελεστές, ο ερασιτεχνισμός και το ξεφτίλισμά μας διεθνώς ως κράτος, ο τετραπλός φόνος  στην Αγία Νάπα, η κατά τον Γενικό Εισαγγελέα και Γενικό Ελεγκτή διάτρητη και παράνομη εγκατάσταση του κ. Νεοκλέους στο πολυτελές Μέλαθρον, οι αυτοκτονίες στις φυλακές, οι ξυλοδαρμοί δεσμοφυλάκων και η εμπλοκή φυλακισμένων στην οργάνωση εγκλημάτων δεν ήταν αρκετά σημαντικά, για να αναλάβει τις πολιτικές του ευθύνες ο αρμόδιος Υπουργός.

Και βεβαίως, όταν μιλάμε για διαφθορά, ευθύνες και προβλήματα στην Αστυνομία δεν εννοούμε ούτε κατά διάνοια ότι αυτά χρεώνονται στο αστυνομικό σώμα. Μιλάμε για τους λίγους, ανάξιους, επίορκους και διεφθαρμένους αστυνομικούς που μολύνουν το σώμα αλλά και για την ανικανότητα της πολιτικής εξουσίας να καταπολεμήσει αυτά τα φαινόμενα. Και όταν επικρίνουμε πολιτικά τα κακώς έχοντα, σκοπός και έγνοια μας είναι η προστασία του κοινωνικού συνόλου και η αξιοπρέπεια και η τιμή του αστυνομικού σώματος και του κάθε αστυνομικού και αξιωματικού ξεχωριστά.

Στο μεταξύ, ο Υπουργός κάνει προεκλογική περιοδεία στις αστυνομικές διευθύνσεις. Δεν ξέρουμε φυσικά αν επαγγέλλεται όπως πριν πέντε χρόνια την αξιοκρατία που ξέχασε μόλις διορίστηκε ή την ευθιξία που πάλι ξέχασε, όταν το Υπουργείο του βρέθηκε ουκ ολίγες φορές στο στόχαστρο για αδυναμίες, σκάνδαλα και πολιτικές εξυπηρέτησης κομματικών συμφερόντων. Αλήθεια, πού πήγε ο πολιτικά ευαίσθητος και φανατικά υπέρμαχος της ανάληψης πολιτικών ευθυνών βουλευτής Ιωνάς Νικολάου, που με «του ψύλλου πήδημα» απαιτούσε τις παραιτήσεις των πάντων; Ως Υπουργός, φαίνεται, ξέχασε αυτό που ο ίδιος έλεγε, πως οι πολιτικές ευθύνες «δεν δηλώνονται» αλλά «αναλαμβάνονται», αφού δεν ανάλαβε καμιά ευθύνη μέχρι σήμερα για τα κακώς έχοντα του Υπουργείου του. Οι προεκλογικές δεσμεύσεις για αξιοκρατία και αξιοπιστία έμειναν δεσμεύσεις και υποσχέσεις.

Αλλά μιας και μιλάμε για προεκλογικές δεσμεύσεις, ως βουλευτής Λάρνακας δεν μπορώ να μην αναφερθώ και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πόλη μας και που δυστυχώς η Πολιτεία για ακόμα μια φορά έμεινε στις εξαγγελίες.

Να θυμίσω ότι από το 2015 ο Νίκος Αναστασιάδης εξήγγειλε σειρά έργων, τα οποία επανέλαβε πρόσφατα στα πλαίσια της προεκλογικής του εκστρατείας, τα οποία είτε δεν υλοποιήθηκαν είτε ακόμα βρίσκονται σε πολύ αρχικό στάδιο. Να θυμίσω ότι η νέα πτέρυγα του Νοσοκομείου, έργο το οποίο ανέλαβαν έτοιμο και χρηματοδοτούμενο, ακόμα να ολοκληρωθεί, με δύο χρόνια καθυστέρηση και πάμε για τρίτο. Το δε λαρνακιωτικο γεφύρι της Άρτας, ο δρόμος Λάρνακας-Δεκέλειας, ένα έργο κομβικής σημασίας για την τουριστική ανάπτυξη της πόλης, φαίνεται να ξαναπέφτει θύμα των ατέρμονων γραφειοκρατικών διαδικασιών και κανείς δεν γνωρίζει πότε θα ξεκινήσει η υλοποίησή του, αφού ακόμα ούτε σχεδιάστηκε, ούτε προϋπολογίστηκε και επιπλέον ανακλήθηκαν οι απαλλοτριώσεις. Τα αντιπλημμυρικά έργα για την περιοχή Βεργίνας και Αραδίππου που εξαγγέλθηκαν μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του 2014 παραμένουν ακόμα στο σχεδιασμό, τη στιγμή που οι κάτοικοι κάθε χειμώνα ζουν συνεχώς με το φόβο νέας καταστροφής. Η παρούσα κυβέρνηση έδειξε έμπρακτα τη στήριξή της στη Λάρνακα γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων της την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για ανάπτυξη της μαρίνας και μετακίνηση των εταιρειών υδρογονανθράκων από το λιμάνι με την απόφαση της Αρχής Λιμένων για παραμονή των εταιρειών.

Είναι ωραία να διαφημίζουμε τα έργα που δεν έγιναν και τις αναμασημένες εξαγγελίες, αλλά εμείς ζούμε τις πραγματικότητες και αυτό θα πρέπει να ανησυχεί όλους τους Λαρνακείς βουλευτές. Ο κύριος Αναστασιάδης ως Αϊ-Βασίλης πέρασε από την Λάρνακα, αλλά τα κουτιά που μας άφησε ήταν άδεια.

*Βουλευτής Λάρνακας ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις