Ο Κασουλίδης ζήτησε τη βοήθεια της ΕΕ για την προώθηση των συγκεκριμένων ΜΟΕ

  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.


Θετικός στα ΜΟΕ ο Μπορέλ

Θετικές χαρακτηρίζονται από πηγές προσκείμενες στον Υπουργό Εξωτερικών Ι. Κασουλίδη οι αντιδράσεις τόσο του Ύπατου Εκπροσώπου για την εξωτερική πολιτική της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, όσο και των ΥΠΕΞ της Ιταλίας και της Γερμανίας, με τους οποίους συναντήθηκε χθες ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες.

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ από αρμόδια πηγή, ο κ. Κασουλίδης ανέπτυξε στον κ. Μπορέλ το σκεπτικό και τη φιλοσοφία του πακέτου ΜΟΕ που προτείνει η ε/κ πλευρά, που κινούνται γύρω από το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου και την Αμμόχωστο. Ο κ. Κασουλίδης εξήγησε στον κ. Μπορέλ τις επιμέρους πτυχές των προτάσεων και ζήτησε τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προώθηση των συγκεκριμένων ΜΟΕ.

Ο Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε επίσης χθες με τον Ιταλό ΥΠΕΞ Λουίτζι Ντι Μάιο και τη Γερμανίδα ΥΠΕΞ Αναλένα Μπέρμποκ.

Ο Τ/κ ηγέτης συνέχισε και χθες το μοτίβο για κυριαρχική ισότητα πριν ξεκινήσουν οι επίσημες διαπραγματεύσεις. Σε συνέντευξή του στο τουρκικό κανάλι CNN Türk, ο Ερσίν Τατάρ έκανε λόγο για μια συμφωνία όπου και οι δύο πλευρές μπορούν να ζουν με ειρήνη και ηρεμία στο νησί, λαμβάνοντας υπόψη τις πραγματικότητες της Κύπρου. Απαιτείται η συνεργασία «δύο χωριστών κρατών στη βάση της κυριαρχικής ισότητας», υποστήριξε. «Λέμε επίσης στις πολιτικές Αρχές ότι αν είναι να υπάρξει συμφωνία στην Κύπρο, η εκκλησία θα πρέπει να κρατηθεί λίγο πίσω», ανέφερε. Ισχυρίστηκε ότι «υπάρχουν δύο ξεχωριστοί κυρίαρχοι λαοί» στην Κύπρο και ότι «κάθε λαός έχει το δικαίωμα να καθορίζει το μέλλον του».

Ο Ερσίν Τατάρ επανέλαβε ότι «μια συμφωνία σε ομοσπονδιακή βάση, η οποία θα παρέπεμπε σε μια ενιαία δομή, δεν είναι δυνατή» και ότι οι συνομιλίες για συνομοσπονδία που δοκιμάζονταν εδώ και χρόνια δεν είχαν καταλήξει. Είπε ότι στις εκκλήσεις που απευθύνει στον Ε/κ ηγέτη Νίκο Αναστασιάδη, του αναφέρει ότι χρειάζεται να υπάρχει διάλογος και ότι με το διάλογο μπορούν να αναπτύσσονται οι θέσεις.

Προετοιμάζουν κυρώσεις για τη Μόσχα

Κύριο αντικείμενο του χθεσινού  Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων ήταν η κατάσταση στην Ουκρανία και οι κινήσεις της Ρωσίας, ενώ έγινε και προπαρασκευαστική εργασία και συζήτηση σε σχέση με τις κυρώσεις που η ΕΕ προετοιμάζει σε περίπτωση περαιτέρω επιθετικών κινήσεων από τη Μόσχα. Σε αυτό το πλαίσιο οι Υπουργοί Εξωτερικών είχαν πρόγευμα εργασίας με τον Ουκρανό Υπουργό Εξωτερικών, Ντμίτρι Κούλεμπα.
Στην ατζέντα βρίσκονταν επίσης οι εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια και ειδικότερα στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, η κλιματική διπλωματία και άλλα θέματα επικαιρότητας. Οι Υπουργοί Εξωτερικών συμμετείχαν επίσης σε συνάντηση σε επίπεδο υπουργών μεταξύ της ΕΕ και του Συμβουλίου Συνεργασίας Κόλπου.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.