•  Ο Πρόεδρος υπερψηφίστηκε μόνο από το 39,08% των ψηφοφόρων.
  • Δεξιά και ακροδεξιά συσπειρώθηκαν ξανά στην κάλπη  

 

 

Του Σπύρου Σωτηρίου

Η εθνικιστική ψήφος και ο «κανένας» του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου φαίνεται να έγειραν την πλάστιγγα υπέρ του Νίκου Αναστασιάδη για την επανεκλογή του στην προεδρία της Δημοκρατίας. Η κάλπη κατέδειξε πολλά και ενδιαφέροντα στοιχεία, ενώ για πρώτη φορά ο εκλεγέντας Πρόεδρος υπερψηφίστηκε από τόσο λίγους -ποσοστιαία- ψηφοφόρους…

 

Πρόεδρος μειοψηφίας

Σημαντικό στοιχείο της κάλπης είναι ότι ο Νίκος Αναστασιάδης υπερψηφίστηκε μόνο από το 39,08% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων. Συγκεκριμένα, σε σύνολο 550.876 ψηφοφόρων ο κ. Αναστασιάδης έλαβε 215.281 ψήφους ήτοι 39,08%. Οι υπόλοιποι ψηφοφόροι μοιράστηκαν ως εξής: Σταύρος Μαλάς 169.243, αποχή 143.401, λευκά 12.173, άκυρα 10.778.
Το ποσοστό προτίμησης των πολιτών στον επανεκλεγέντα Πρόεδρο μειώνεται ακόμα περισσότερο, εάν υπολογίσουμε και τους πολίτες που είχαν δικαίωμα και δεν εγγράφηκαν στους εκλογικούς καταλόγους. Αυτοί ανέρχονται περίπου στις 30.000..

 

Οι «ενδιάμεσοι» ψηφοφόροι δεν τίμησαν τον Νικόλα

Επιχειρώντας μια αποτίμηση ξεκινώντας από τον α’ γύρο, σύμφωνα με τα στοιχεία των εκλογικών αποτελεσμάτων και των exit polls για τον πρώτο γύρο, όπως τα ανέλυσε ο εκλογολόγος Γιάννης Μαυρής στο ΡΙΚ, σε σχέση με τα ποσοστά των κομμάτων στις βουλευτικές εκλογές του 2016, υπήρξε μεγάλη συσπείρωση των ψηφοφόρων του ΑΚΕΛ, οι οποίοι ψήφισαν Σταύρο Μαλά, ενώ πολύ υψηλή ήταν και συσπείρωση των Συναγερμικών ψηφοφόρων που ψήφισαν Νίκο Αναστασιάδη.
Αντίθετα, ο Νικόλας Παπαδόπουλος κατάφερε να συσπειρώσει μόλις το 61% των ψηφοφόρων των τεσσάρων κομμάτων του «ενδιάμεσου» που τον στήριξαν. 14% των ψηφοφόρων ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Οικολόγων και Αλληλεγγύης ψήφισε Αναστασιάδη, 5,5% Μαλά και 14% αυτών των ψηφοφόρων απείχε.
Ο Νικόλας Παπαδόπουλος έλαβε ωστόσο το 44% των ψηφοφόρων της Συμμαχίας Πολιτών καθώς και το 24% των ψηφοφόρων του ΕΛΑΜ στις βουλευτικές του 2016.
Ο Νικόλας Παπαδόπουλος λοιπόν δεν συσπείρωσε το μεγαλύτερο μέρος των ψηφοφόρων των κομμάτων του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου που τον στήριξαν, οι οποίοι αθροιστικά ήταν περισσότεροι από τους ψηφοφόρους του ΑΚΕΛ, το οποίο στήριξε Σταύρο Μαλά.
Μέσα από τα αποτελέσματα της κάλπης του πρώτου γύρου φαίνεται να καταρρίπτεται το προεκλογικό επιχείρημα πως ο κ. Παπαδόπουλος θα μπορούσε να κερδίσει τον Αναστασιάδη στο δεύτερο γύρο, αφού δεν έπεισε καν τους ψηφοφόρους των κομμάτων που τον στήριξαν.

ψήφοι αποχής

Ποιους έπεισε η «νέα στρατηγική»

Η χαμηλή συσπείρωση των ψηφοφόρων του «ενδιάμεσου» σε συνδυασμό με τον εμβολιασμό Νικόλα τόσο από την εθνικιστική πτέρυγα της Συμμαχίας καθώς και από ψηφοφόρους του ΕΛΑΜ, φαίνεται να οφείλεται κυρίως στην αντιομοσπονδιακή ρητορική του κ. Παπαδόπουλου. Η νεοφανής «νέα στρατηγική» (η οποία επικρίνεται σήμερα από τους αντιπάλους του κ. Παπαδόπουλου στην εσωκομματική αντιπαράθεση στο ΔΗΚΟ) εκ του αποτελέσματος φαίνεται να μην έπεισε τους ψηφοφόρους που επιθυμούν λύση του Κυπριακού, αλλά προσέλκυσε την ακραία, εθνικιστική ψήφο.

 

Μοιράστηκαν στα τρία οι ψηφοφόροι του Νικόλα στο β’ γύρο

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου οι ψηφοφόροι Αναστασιάδη και Μαλά επιβεβαίωσαν την ψήφο τους χωρίς αποκλίσεις.
Απ’ εκεί και πέρα η αποχή και οι μετακινήσεις των ψηφοφόρων έπαιξαν το δικό τους ρόλο υπέρ της υποψηφιότητας Αναστασιάδη.
Σύμφωνα με το exit poll του ΑΛΦΑ Κύπρου (είχε την πιο ακριβή πρόβλεψη του τελικού αποτελέσματος σε σύγκριση με τις υπόλοιπες δημοσκοπήσεις εξόδου) φαίνεται ότι το 26% των ψηφοφόρων του Νικόλα Παπαδόπουλου πείσθηκε από τις ηγεσίες των κομμάτων που στήριξαν την υποψηφιότητά του και προτίμησαν τον «κανένα» στο β’ γύρο τηρώντας αποχή. Όσον αφορά τους ψηφίσαντες φαίνεται σε όλα τα exit poll να έδωσαν ένα μικρό προβάδισμα στον Σταύρο Μαλά. Σύμφωνα με το exit poll του ΑΛΦΑ ο Σ. Μαλάς έλαβε 38% και ο Ν. Αναστασιάδης 36% των ψηφοφόρων του Ν. Παπαδόπουλου. Σε καθαρά ποσοστά ψηφισάντων το αποτέλεσμα ήταν 51,8% με 48,2% υπέρ του κ. Μαλά.
Από το ισχνό ποσοστό του Γιώργου Λιλλήκα στον πρώτο γύρο, το 23% επέλεξε αποχή, το 54% Σ. Μαλά και το 23% Ν. Αναστασιάδη.

 

Εισέπραξε τις ψήφους… από το ερωτηματολόγιο ΕΛΑΜ
Ο επανεκλεγείς Πρόεδρος φαίνεται να άντλησε το συντριπτικό ποσοστό των ψηφοφόρων που ψήφισε τον πρώτο γύρο τον Χρίστου Χρίστου (ΕΛΑΜ). Το 76% του 5,65% προσήλθε στην κάλπη και ψήφισε σε ποσοστό 89,3% τον Ν. Αναστασιάδη. Δηλαδή οι ψηφοφόροι του κ. Χρίστου έδωσαν πάνω από 3% στο συνολικό 55.99% του κ. Αναστασιάδη.
Πέραν από την ιδεολογική συγγένεια του Νίκου Αναστασιάδη με το ακροδεξιό κόμμα, αφού προέρχονται από την ίδια ιδεολογικοπολιτική μήτρα, η απάντηση του στο ερωτηματολόγιο του ΕΛΑΜ φαίνεται να έπαιξε το δικό της ρόλο στο αποτέλεσμα του δευτέρου γύρου. Υπενθυμίζουμε ότι ο ανθυποψήφιός του Σταύρος Μαλάς επέλεξε συνειδητά να επιστρέψει το φάκελο στον αποστολέα και να πορευτεί στην κάλπη με συνέπεια και καθαρές θέσεις, σε αντίθεση με τον κ. Αναστασιάδη που απάντησε εισπράττοντας και τις ψήφους του κ. Χρίστου.

ψήφος ανα κόμμα

Οι ΔΗΚΟϊκοί τίμησαν τη συμπόρευση Νικόλα-ΔΗΣΥ

Όσον αφορά τους ψηφοφόρους ανά κόμμα, σύμφωνα με τα exit poll του ΑΛΦΑ, οι υποστηρικτές του ΔΗΚΟ που προσήλθαν στην κάλπη τη δεύτερη Κυριακή ψήφισαν το 56,7% τον κ. Αναστασιάδη και το 43,3% τον κ. Μαλά κλίνοντας… προς τα δεξιά.
Αυτό επιδέχεται ερμηνεία και εξηγείται κυρίως λόγω της συμπόρευσης του Νικόλα Παπαδόπουλου με την κυβέρνηση και τον ΔΗΣΥ στην οικονομία την προηγούμενη πενταετία, καθώς στο δεύτερο γύρο οι ψηφοφόροι του «ενδιάμεσου» ψήφισαν κυρίως με κριτήριο την οικονομία, αφού στο Κυπριακό η προεκλογική των κομμάτων που υποστήριζε Νικόλα στηρίχθηκε στο «ΔΗΣΑΚΕΛ».

 

Οι ψηφοφόροι ΕΔΕΚ, Οικολόγων, Συμμαχίας ψήφισαν αλλαγή

Οι ψηφοφόροι της ΕΔΕΚ έδειξαν ξεκάθαρη προτίμηση με 76,1% στον Σταύρο Μαλά, σε αντίθεση με την προτεινόμενη από την ηγεσία του κόμματος επιλογή του «κανένα». Γεγονός που καταδεικνύει ότι η βάση των ψηφοφόρων της ΕΔΕΚ είχε ξεκάθαρα ταχθεί υπέρ της αλλαγής με τον κ. Μαλά.
Παρομοίως ψήφισαν και οι ψηφοφόροι των Οικολόγων και της Συμμαχίας στηρίζοντας με 66,1% και 62,3% αντίστοιχα τον Σταύρο Μαλά, δείχνοντας και αυτοί την προτίμησή τους στην αλλαγή διακυβέρνησης.
Τα αποτελέσματα αυτά χρήζουν περαιτέρω ανάλυσης από τα ίδια τα κόμματα, οι ψηφοφόροι των οποίων κινήθηκαν προς ξεκάθαρη κατεύθυνση και όχι στην επιλογή του «κανένα».

 

ΔΗΣΥ, ΕΛΑΜ, Αλληλεγγύη ξανασυναντήθηκαν στην κάλπη

Από την άλλη ο Νίκος Αναστασιάδης άντλησε σχεδόν όλες τις ψήφους της δεξιάς και ακροδεξιάς. Έλαβε το 93,6% του ΕΛΑΜ και το 94,5% της Αλληλεγγύης, οι ψηφοφόροι των οποίων προέρχονται από τον παραδοσιακό ΔΗΣΥ. Χώρισαν στην πορεία και ξανασυναντήθηκαν στην κάλπη το 2018 για τον Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος επεδίωξε την επαναπροσέγγιση προεκλογικά με την ακροδεξιά με μια σειρά από πολιτικές ενέργειες, στις συνομιλίες, στο ενωτικό δημοψήφισμα, στην απάντηση του ερωτηματολογίου του ΕΛΑΜ κ.ά.

ψηφ αποκλεισθέντων

Παρέδωσαν το ρυθμιστικό ρόλο στο ΕΛΑΜ

Συμπερασματικά, η μη καθαρή επιλογή των κομμάτων που στήριξαν Παπαδόπουλο και Λιλλήκα στον πρώτο γύρο ευνόησε ξεκάθαρα τον Νίκο Αναστασιάδη.
Παράλληλα η ουδετερότητά τους στο κρίσιμο δίλημμα μεταξύ δύο επιλογών «παρέδωσε» στο ΕΛΑΜ τον ρυθμιστικό ρόλο -που είχε άλλοτε ο λεγόμενος κεντρώος χώρος- για καθορισμό του τελικού αποτελέσματος υπέρ της παραδοσιακής δεξιάς. Παρόλο που το ΕΛΑΜ δεν τοποθετήθηκε ξεκάθαρα υπέρ του κ. Αναστασιάδη, εντούτοις το ότι οι ψηφοφόροι του ψήφισαν τον υποψήφιο της δεξιάς, δεν επιδέχεται αμφισβήτηση.

 

Πώς μοιράστηκε η αποχή της πρώτης Κυριακής

Ένα άλλο στοιχείο που φαίνεται να έπαιξε το δικό του ρόλο είναι ότι οι ψηφοφόροι που απείχαν στον πρώτο γύρο και προσήλθαν στο δεύτερο, ψήφισαν Αναστασιάδη. Το 54,6% ψήφισε τον κ. Αναστασιάδη και το υπόλοιπο 45,4% τον κ. Μαλά.