Ο Κάπτεν Τομ ΜουρΤου ανταποκριτή μας στο Λονδίνο, Ισαάκ Α. Καριπίδη

 

«Ένας αισιόδοξος βλέπει μια ευκαιρία σε κάθε καταστροφή», είχε πει κάποτε ο Ουίνστον Τσόρτσιλ, ενώ ο Άγγλος φιλόσοφος Φραγκίσκος Βάκων έλεγε πως «Ο σοφός δημιουργεί περισσότερες ευκαιρίες από όσες βρίσκει». Στις μέρες μας τα γνωμικά αυτά καθρεπτίζονται καλύτερα από οποιοδήποτε άλλον στο πρόσωπο του λοχαγού Μουρ. Του ανθρώπου που μέσα στην κρίση που δημιούργησε ο Covid-19 κατάφερε με τη στάση του να δώσει κουράγιο και να εμπνεύσει ένα λαό που χτυπήθηκε όσο λίγοι από την πανδημία.

Σύμφωνα με έρευνα της έγκριτης εφημερίδας Financial Times, το Ηνωμένο Βασίλειο, αναλογικά με τον πληθυσμό του, έχει τη μεγαλύτερη θνησιμότητα από κορονοϊό σ’ όλο τον κόσμο. Η κορυφαία βρετανική εφημερίδα κατέληξε σε αυτό το συμπέρασμα συγκρίνοντας τα στατιστικά στοιχεία 19 χωρών με υψηλά νούμερα θνησιμότητας. Αν και κάποιοι είπαν πως τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι, παρ’ όλα αυτά κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι η Βρετανία είναι η χώρα με τους περισσότερους νεκρούς από κορονοϊό στην Ευρώπη και η δεύτερη στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ.

 

Ποιος είναι ο λοχαγός Μουρ

Ο λοχαγός Μουρ, διαγνωσμένος με καρκίνο του δέρματος, είναι απόστρατος βετεράνος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Μεταξύ άλλων, υπηρέτησε στη Βιρμανία και την Ινδία με διακρίσεις. Στις αρχές του χρόνου έπεσε και έσπασε το ισχίο του. Από τότε χρησιμοποιεί περιπατητήρα. Το γνωστό σε όλους «Π». Θέλοντας να δείξει την ευγνωμοσύνη του στους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό που τον περιέθαλψαν, με αγάπη και στοργή, έβαλε στόχο να μαζέψει 1.000 λίρες από φίλους και συγγενείς, μέσα από γνωστή ιστοσελίδα εράνων, για να τις δωρίσει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας. Το γνωστό NHS. Ως αντάλλαγμα, υποσχέθηκε πως θα κάνει 10 γύρους κάθε μέρα στον κήπο του σπιτιού του μέχρι τα 100ά του γενέθλια, που συμπληρώθηκαν στις 30 του Απρίλη.

 

Η ιστορία του αρχικά έγινε ρεπορτάζ σε μια από τις πολλές σελίδες των κοινωνικών θεμάτων, κυρίως των λαϊκών εφημερίδων. Αργότερα, άρχισε να κοσμεί τα «σαλόνια» πολλών βρετανικών εντύπων. Όταν, όμως, η πανδημία κορυφωνόταν και ο κόσμος αναγκάστηκε να κλειστεί στα σπίτια του, η ιστορία του λοχαγού Μουρ έγινε πρωτοσέλιδο, βασικό θέμα των κεντρικών δελτίων ειδήσεων, εκτενές τηλεγράφημα των διεθνών πρακτορείων, θέμα συζήτησης στα κοινωνικά δίκτυα. Ήδη είχε πει «ναι» στη συμμετοχή του στη νέα εκτέλεση του τραγουδιού You’ll never walk alone, που το εκτόξευσε στο Νο1 των βρετανικών τσαρτς. Η φήμη του πλέον είχε ξεπεράσει τα σύνορα της Γηραιάς Αλβιώνας.

 

Εκείνες τις μέρες, όποιος παρατηρούσε το μετρητή της ιστοσελίδας των δωρεών, θα έβλεπε ότι το ποσό ανέβαινε πιο γρήγορα και από τους ανελκυστήρες στα πολυτελή γραφεία των πανύψηλων κτιρίων του Σίτι του Λονδίνου. Τελικά ο λοχαγός Μουρ κατάφερε να ξεπεράσει κάθε προσδοκία και να συγκεντρώσει πάνω από 32,79 εκ. στερλίνες, ποσό που μεταφράζεται σε περίπου 37 εκ. ευρώ.

 

Η ημέρα των γενεθλίων του ήταν σαν εθνική γιορτή. Από το πρωί το BBC είχε ζωντανή σύνδεση με το χωριό του, Μάρσον Μορτέιν, που βρίσκεται στην περιοχή του Μπέντφορντ της κεντρικής Αγγλίας, μεταξύ της Οξφόρδης και του Κέμπριτζ. Ο ίδιος μαζί με την κόρη του κάθονταν στον κήπο του σπιτιού τους και απαντούσαν στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων. Προς τιμήν του δύο αεροσκάφη της RAF πέταξαν από πάνω τους. Η βασιλική όπερα του Λονδίνου τού τραγούδησε το Happy Birthday, ενώ συνολικά έλαβε πάνω από 150.000 ευχητήριες κάρτες, σχεδόν από όλο τον κόσμο. Ο πρώτος που του ευχήθηκε ήταν ο Βρετανός Πρωθυπουργός. «Λοχαγέ Τομ, γνωρίζω ότι μιλάω εξ ονόματος όλης της χώρας όταν σου εύχομαι χρόνια πολλά για τα εκατοστά σου γενέθλια. Οι ηρωικές σου προσπάθειες έχουν εμψυχώσει όλο το έθνος», του είπε μεταξύ άλλων ο Μπόρις Τζόνσον.

Λίγο αργότερα, «για την τεράστια επιτυχία του και το ξεχωριστό του ήθος» ο βρετανικός στρατός θα του απένεμε τον τιμητικό βαθμό του Συνταγματάρχη. «Έχω μια επιστολή από τον Αρχηγό του Γενικού Προσωπικού. Σας διορίζει στη θέση του επίτιμου Συνταγματάρχη του Στρατιωτικού Κολεγίου του Χαρογκέιτ. Θα ήταν υπέροχο αν δεχόσασταν αυτόν το ρόλο, καθώς θα μπορούσατε να εμπνεύσετε μελλοντικούς αξιωματικούς», του είπε ο συνταγματάρχης Τόμας Μίλλερ όταν του παρέδωσε το γραπτό αίτημα του στρατού. «Αυτή είναι μια από τις μεγαλύτερες τιμές που θα μπορούσε να δεχθεί κάποιος», απάντησε με σεμνότητα ο λοχαγός Μουρ.

Πολλοί καλλιτέχνες ζωγράφισαν το πορτραίτο του. Κάποιοι του το χάρισαν. Κάποιοι άλλοι το έβγαλαν σε δημοπρασία και τα χρήματα που μάζεψαν τα δώρισαν με τη σειρά τους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Συνολικά ο λοχαγός Μουρ μέχρι σήμερα έχει δώσει πάνω από 150 συνεντεύξεις. Ήδη έχει δύο ρεκόρ στο Βιβλίο Γκίνες. Ένα του ανθρώπου που περπατώντας μόνος του κατάφερε να συγκεντρώσει τα περισσότερα χρήματα για φιλανθρωπικό σκοπό και ένα ως του μεγαλύτερου σε ηλικία προσώπου που κατέκτησε το βρετανικά τσαρτς.

 

Την προηγούμενη εβδομάδα η βασίλισσα Ελισάβετ τού απένειμε τον τίτλο του σερ μετά από πρόταση του Βρετανού Πρωθυπουργού και αίτημα πάνω από ενός εκατομμυρίου πολιτών της χώρας.

 

Σήμερα, ακριβώς ένα μήνα και μια μέρα μετά, η ιστορία του εξακολουθεί να εμπνέει και άλλους ανθρώπους κάθε ηλικίας και από διάφορες μεριές του πλανήτη. Δεν έχει παρά κάποιος να ανατρέξει στις σελίδες των βρετανικών εφημερίδων για να βρει παρόμοιες ιστορίες.

Αν και πλέον αιωνόβιος και στη δύση της φυσικής του παρουσίας, ο Σερ Τομ Μουρ με τη στάση του απέδειξε πως αν το θέλουμε, μπορούμε να είμαστε μάχιμοι και να συμβάλουμε θετικά σ’ έναν κόσμο που αιώνες τώρα ψάχνει να βρει το βηματισμό του.