Ο καύσωνας έδωσε τη χαριστική βολή στους αγρότες

Ολοκληρωτικές καταστροφές στην περιοχή Κελλακίου σε φρούτα

Σε απόγνωση βρίσκονται οι αγρότες της βορειοανατολικής ορεινής περιοχής της Λεμεσού, αφού ενώ ήταν έτοιμοι να ξεκινήσουν τη συγκομιδή της παραγωγής τους και τη διάθεση των προϊόντων τους στην αγορά που θα αποτελούσε ανταμοιβή για τους κόπους ολόκληρου του χρόνου και θα τους ανακούφιζε σε κάποιο βαθμό οικονομικά, τους πρόλαβαν τελικά οι ακραίες καιρικές συνθήκες και ειδικότερα ο καύσωνας των τελευταίων ημερών.

Οι καταστροφές που προκλήθηκαν από τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες της τελευταίας εβδομάδας σε αρκετές περιπτώσεις είναι ολοκληρωτικές και αφορούν κυρίως τις καλλιέργειες βερίκοκων και κερασιών που αποτελούν έναν από τους βασικούς τομείς στους οποίους δραστηριοποιούνται οι αγρότες της περιοχής.

Κοντά στους πληγέντες αγρότες βρέθηκε χθες αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ αποτελούμενη από τον βουλευτή Λεμεσού και πρόεδρο της Επιτροπής Γεωργίας, Άντρο Καυκαλιά, τον Γ.Γ. της ΕΚΑ Πανίκο Χάμπα και το μέλος της Επαρχιακής Επιτροπής Λεμεσού και Υπεύθυνο Ανατολικής Περιφέρειας, Νικόλα Καλογήρου. Με περιοδεία που έγινε στις κοινότητες Κελλακίου και Πραστειού, όπου παρουσιάζονται και οι μεγαλύτερες ζημιές σε όλη την επαρχία Λεμεσού εξαιτίας του καύσωνα, η αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ είχε την ευκαιρία να δει από κοντά το μέγεθος της καταστροφής και να αφουγκραστεί την αγωνία των παραγωγών.

Επισημαίνοντας ότι οι ζημιές από τον καύσωνα επιβεβαιώνουν για μια ακόμα φορά το γεγονός ότι η φύση κτυπά απροειδοποίητα και αλύπητα τον αγροτικό κόσμο, ο οποίος δέχτηκε τη νέα καταστροφή λίγες μόνο μέρες μετά τις ζημιές που προηγήθηκαν από τη χαλαζόπτωση, ο Άντρος Καυκαλιάς ανέφερε στη «Χαραυγή» ότι ήδη έγιναν επαφές με το Τμήμα Γεωργίας και ζητήθηκε η άμεση ενεργοποίηση των μηχανισμών για καταγραφή των ζημιών και καταβολή αποζημιώσεων.

«Επιβάλλεται πλέον ως κράτος, αφού δεν μπορούμε να τα βάλουμε με τις καιρικές συνθήκες, τουλάχιστον να αντιμετωπίσουμε ουσιαστικά τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου και να προχωρήσει αυτή τη φορά η κυβέρνηση αποζημιώνοντας έγκαιρα και σωστά αυτούς τους ανθρώπους και να μη δούμε να επαναλαμβάνεται η αδικαιολόγητη καθυστέρηση που παρατηρήθηκε σε προηγούμενες περιπτώσεις όπου οι αγρότες περίμεναν ένα και πλέον χρόνο για να αποζημιωθούν», τονίζει ο κ. Καυκαλιάς.

Να σημειωθεί ότι την ερχόμενη Τρίτη το θέμα με τις καταστροφές που προκάλεσε ο καύσωνας θα τεθεί στην Επιτροπή Γεωργίας, όπου είναι προγραμματισμένο να συζητηθεί στην παρουσία και του αρμόδιου υπουργού το ζήτημα των αποζημιώσεων.

Χρήστος Χαραλάμπους

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.