Ο Κεμάλ Κιλινστάρογλου εξακολουθεί να προηγείται του Ερντογάν

Η υποψηφιότητα του Ιντζέ κινδυνεύει όχι μόνο να στερήσει τη δυνατότητα νίκης στον Κιλιτσντάρογλου από τον πρώτο γύρο, αλλά να επιτρέψει στον Ερντογάν να κερδίσει στον δεύτερο

Του ειδικού μας συνεργάτη  Βαγγέλη Αρεταίου

Με τις δημοσκοπήσεις να προβλέπουν μάχη «σώμα με σώμα» στις προεδρικές εκλογές και με τον Ταγίπ Ερντογάν να εμφανίζεται κατά κοινή ομολογία ιδιαίτερα σίγουρος για τη νίκη του, η Τουρκία ταλανίζεται από τις προεκλογικές ζυμώσεις, ενώ στο βάθος αναδεικνύεται η προοπτική μετεκλογικής αστάθειας και αβεβαιότητας.

Oι δημοσκοπήσεις εξακολουθούν να καταγράφουν ότι το ΑΚΡ προηγείται, αλλά και ότι η Εθνική Συμμαχία προηγείται οριακά, ενώ ρόλο ρυθμιστή διαδραματίζει το HDP, χωρίς συνεπώς να επιτρέπουν σίγουρες προβλέψεις. Σύμφωνα με τον μέσο όρο 11 εταιρειών τον Μάρτιο, το ΑΚΡ βρίσκεται στο 32,8%, το CHP στο 27,6%, το HDP στο 10,7%, το ΙΥΙ στο 10,5%, το ΜΗΡ στο 6,5%, το Memleket του Μουχαρέμ Ιντζέ στο 2,9%, το Gelecek του Αχμέτ Νταβούτογλου στο 1,6% και τα υπόλοιπα μικρά κόμματα είναι ανάμεσα στο 1,5% και το 0,9%. H πλειονότητα των δημοσκοπήσεων καταγράφει ότι ο Κεμάλ Κιλινστάρογλου εξακολουθεί να προηγείται του Ερντογάν. Η πιο πρόσφατη δημοσκόπηση, της εταιρείας Aksoy, καταγράφει τον Κιλιτσντάρογλου στο 56,8% και τον Ερντογάν στο 43,2%. Ωστόσο δεν είναι λίγες και οι εταιρείες που καταγράφουν ακριβώς το αντίθετο, όπως η πιο πρόσφατη της Optimar που δίνει στον Ερντογάν 47,4% και 45,3% στον Κιλιτσντάρογλου.

Ο Μουχαρέμ Ιντζέ, αποσχισθείς από το CHP εθνικιστής-κεμαλιστής, έχει μετατραπεί σε μεγάλο «αγκάθι» για την αντιπολίτευση, καθώς, όπως εκτιμούν συνομιλητές της «Χαραυγής» στην Τουρκία, έχει τη δυναμική να προσελκύσει δυσαρεστημένους ψηφοφόρους του CHP και του ΙΥΙ, κυρίως στη συντηρητική Ανατολία, και να στερήσει τη δυνατότητα στον Κιλιτσντάρογλου να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο. Ο δεύτερος γύρος εκτιμάται από όλους στην Τουρκία ότι θα είναι πιο δυσμενής για τον Κιλιτσντάρογλου.

Η  Οptimar, που πρόσκειται στο ΑΚΡ, καταγράφει ένα εντυπωσιακά μεγάλο ποσοστό, της τάξεως του 6,5%, για τον Ιντζέ, ενώ η πλειοψηφία των άλλων δημοσκοπήσεων καταγράφει μια δυναμική 3-5%.

 Εκλογικός νόμος και προεκλογική εκστρατεία

Το μεγάλο ερωτηματικό τώρα είναι οι δυναμικές που θα διαμορφωθούν στην Εθνοσυνέλευση, όπου ο νέος εκλογικός νόμος δίνει σαφώς ένα πλεονέκτημα στην κυβέρνηση. Τα κόμματα της συμμαχίας των έξι καλούνται να κάνουν ακόμα μια μεγάλη υπέρβαση και να βρουν έναν κοινό τρόπο προκειμένου να κατέβουν στις εκλογές με κοινές λίστες, διότι σε διαφορετική περίπτωση θα είναι ακόμα πιο δύσκολο να εξασφαλίσουν την πλειοψηφία. Ευρωπαίοι και Τούρκοι αναλυτές με τους οποίους συνομιλεί η «Χαραυγή», εκτιμούν ότι είναι πιθανό καμία συμμαχία να έχει πλειοψηφία, και σίγουρα όχι την πλειοψηφία που απαιτείται για συνταγματικές μεταρρυθμίσεις, κάτι που καθιστά τους Κούρδους του ΗDP εν δυνάμει ρυθμιστές στις μετεκλογικές εξελίξεις. Ωστόσο τα ίδια πρόσωπα σημειώνουν τον πιθανό κίνδυνο το μετεκλογικό σκηνικό να οδηγήσει τη χώρα σε αστάθεια, κυρίως σε περίπτωση που νικήσει είτε ο Ερντογάν είτε ο Κιλιτσντάρογλου αλλά οι συμμαχίες τους να μην έχουν την πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση.

Εν τω μεταξύ, η προεκλογική εκστρατεία έχει αρχίσει με έντονους ρυθμούς, με δύο εντελώς διαφορετικές πολιτικές και κοινωνικές φιλοσοφίες για την Τουρκία. Με το σύνθημα «Για τα επόμενα πέντε χρόνια ο Ερντογάν να κυβερνήσει την Τουρκία ή ο Κιλιτσντάρογλου;», η Λαϊκή Συμμαχία φιλοδοξεί να θέσει ένα υπαρξιακό δίλημμα στις ψηφοφόρους, ενώ με το σύνθημα «για την Τουρκία αμέσως τώρα» θα προσπαθήσει να συσπειρώσει τους υποστηρικτές της, τονίζοντας το κυβερνητικό έργο και κυρίως όσον αφορά τους σεισμόπληκτους και την οικονομία. Βασικοί επίσης πόλοι της προεκλογικής εκστρατείας της κυβέρνησης είναι η διαμόρφωση μιας αρνητικής εικόνας του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και η παρουσίαση της Εθνικής Συμμαχίας ως μιας «αντεθνικής» πολιτικής οντότητας, η οποία είναι έτοιμη να «πουληθεί» στη Δύση αλλά και να συνεργαστεί με τους υπαρξιακούς εχθρούς της Τουρκίας, κυρίως το ΡΚΚ το οποίο συνδέεται άρρηκτα με το HDP.

Από τη μεριά της η Εθνική Συμμαχία θα προσπαθήσει να ευαισθητοποιήσει τους ψηφοφόρους της γύρω από το σύνθημα για «αλλαγή», ενώ υπάρχουν συστηματικές αναφορές στην «άνοιξη». «Σου δίνω τον λόγο μου, η άνοιξη θα έρθει.

O Κεμάλ μπέη δεν θα γυρίσει πίσω από τον λόγο που έδωσε», είναι το τραγούδι της εκστρατείας του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, με το σχετικό βίντεο να επιστρατεύει παραδοσιακές συναισθηματικές έννοιες όπως η μητρική αγάπη, η ελπίδα για το μέλλον, η αξία της εργασίας και η αλληλεγγύη. Βασικοί πυλώνες της προεκλογικής εκστρατείας της Εθνικής Συμμαχίας είναι η ανάδειξη των σκληρών οικονομικών συνθηκών αλλά και η ανάγκη για κοινωνική ειρήνη, ελευθερία και αποφυγή της κοινωνικής πόλωσης.

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy