Ο κοινός αγώνας δεν προσφέρεται για προεκλογικά παιχνίδια

Της Ελένης Κωνσταντίνου

 

 

Θυμήθηκε την Αμμόχωστο ο Αβέρωφ Νεοφύτου δηλώνοντας δραματικά πως αν χαθεί η πόλη, θα χαθεί η Κύπρος. Θυμήθηκε να καλέσει τους Τουρκοκύπριους να παλέψουν για μια επανενωμένη πατρίδα. Ποιους; Τους Τουρκοκύπριους που χιλιάδες από αυτούς διαχρονικά κατεβαίνουν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για τις επιβολές της Τουρκίας. Που μόνο στο τώρα διαμαρτυρήθηκαν από το άνοιγμα της πόλης των Βαρωσίων μέχρι εναντίον «πρωτοκόλλων».

Αναφερόμενος στα Βαρώσια, χθες ο Τατάρ δήλωσε ότι το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου εντάσσεται στο πλαίσιο της «νέας πολιτικής» στην Κύπρο και είναι μία κίνηση εξαιρετικής σημασίας. Τον Αύγουστο του 2020 σε παρόμοιες δηλώσεις για τα Βαρώσια ακούγαμε τον κ. Νεοφύτου να μας λέει να μην ανησυχούμε, όπως ακούγαμε και άλλους να κάνουν λόγο για επικοινωνιακά πυροτεχνήματα.

Την κατεχόμενη πόλη διάλεξε ο κ. Νεοφύτου για να καλέσει τους Τουρκοκύπριους να αντισταθούν και να πιέσουν την Τουρκία να σταματήσει το έγκλημα εποικισμού της Αμμοχώστου σε μια προσπάθεια να ανοίξουν τους δρόμους για λύση του Κυπριακού.

Αυτούς τους Τουρκοκύπριους που παλεύουν με το θεριό και αντιστέκονται. Αυτούς που βρίσκονται σε μαύρες λίστες και καταγγέλλονται στην «αστυνομία» και οδηγούνται σε «δικαστήρια» γιατί τολμούν να ασκούν κριτική είτε στην Τουρκία είτε στην τ/κ ηγεσία για χειρισμούς τους.

Και αν ακόμη δεν ήρθε αυτή η διχοτόμηση είναι γιατί κάποιοι και κάποιες φωνάζουν εναντίον της και αντιστέκονται στο διαχωρισμό.

Οι Τουρκοκύπριοι διεξάγουν τον δικό τους αγώνα για δημοκρατία σε μια εποχή που η οικονομική κρίση και η υποτίμηση της τουρκικής λίρας πλήττουν περισσότερο τους πιο ευάλωτους κύκλους, τόνισε μιλώντας πρόσφατα στη «Χαραυγή» ο ακτιβιστής Kemal Baykallı προσθέτοντας πως «η πλήρης κοινωνική και οικονομική κατάρρευση των Τουρκοκυπρίων θα σήμαινε πλήρη και απεριόριστο έλεγχο της Τουρκίας στο βόρειο τμήμα του νησιού. Γι’ αυτό είναι κρίσιμο για την Κυπριακή Δημοκρατία και την Ευρωπαϊκή Ένωση να δείξουν άμεση υποστήριξη πριν να είναι πολύ αργά».

Τη σημασία της κοινής πάλης έχουν αναδείξει και άλλοι αφού όπως ομολογούν, μόνοι τους οι Τουρκοκύπριοι δεν μπορούν, αντίθετα θέλουν δίπλα τους και τους Ελληνοκύπριους για να παλέψουν όλοι για μια κοινή επανενωμένη πατρίδα.

«Κοινός αγώνας η απάντηση στις συνεχείς απειλές», είχε διαμηνύσει η πολιτικός Μινέ Ατλί, η οποία πρόσφατα είχε καταγγελθεί από τον ίδιο τον Τατάρ στην «αστυνομία» για θέσεις που εκφράζει σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης. Ακόμη όμως και τότε δήλωσε ότι δεν «θα μας φιμώσουν».

Οι τ/κ συντεχνίες και οι μη κυβερνητικές οργανώσεις που αγωνίζονται ενάντια στην τρέχουσα κατάσταση αντιμετωπίζονται ως τρομοκράτες. Ωστόσο, τα προοδευτικά συνδικάτα και οι μη κυβερνητικές οργανώσεις είναι αποφασισμένες να αντισταθούν μέχρι τέλους, είχε αναφέρει πρόσφατα και ο πρόεδρος της Dev-is, Κοράλ Ασάμ.

Επιπλέον, για να μην ξεχνιόμαστε είναι και όλες εκείνες οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για το πικ-νικ του Ερντογάν, όπου όλοι αυτοί οι προοδευτικοί Τουρκοκύπριοι διαμαρτυρόμενοι για παρέμβαση της Τουρκίας, αλλά και το περίφημο πικ-νικ κρατούσαν πανό με το σύνθημα #NoPicnicOverPain.

Όταν λοιπόν θέλουμε ο αγώνας να είναι κοινός, αυτό δεν γίνεται μόνο στα λόγια, αλλά και στην πράξη και σίγουρα όχι μόνο προεκλογικά.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy