Μειωμένη σε ποσοστό 28% θα είναι η αξία των συμβολαίων των ποδοσφαιριστών στα πέντε μεγαλύτερα πρωταθλήματα της Ευρώπης (Αγγλία, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία και Γερμανία), εάν δεν γίνουν αγώνες και δεν ανανεωθούν τα συμβόλαια μέχρι τις 30 Ιουνίου.

Αυτό καταδεικνύει μελέτη του Διεθνούς Κέντρου Αθλητικών Σπουδών (CIES) που δόθηκε στη δημοσιότητα, σύμφωνα με την οποία η πανδημία του κορονοϊού έχει μεγάλη επίδραση στην ποδοσφαιρική βιομηχανία. 


Σε πραγματικούς αριθμούς η μείωση της αξίας των ποδοσφαιριστών των πέντε συγκεκριμένων πρωταθλημάτων από 32.7 δις ευρώ θα μειωθεί σε 23.4 δις. Το ύψος της μείωσης ποικίλει αναλόγως πολλών παραγόντων, όπως η ηλικία των ποδοσφαιριστών, η διάρκεια των συμβολαίων, η καριέρα τους και η απόδοση τους την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο.

Τις μεγαλύτερες απώλειες στην αξία τους τους θα έχουν οι μεγαλύτεροι σε ηλικία ποδοσφαιριστές, με μικρής διάρκειας συμβόλαιο που είχαν σχετικά περιορισμένη συμμετοχή τελευταίως. Ως παράδειγμα, η μελέτη αναφέρεται στον ποδοσφαιριστή της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Πολ Πογκμπά, ο οποίος από 65 εκατομμύρια ευρώ θα πέσει στα 35.

Όσον αφορά στις ομάδες η γαλλική Μαρσέιγ αναμένεται να έχει τη μεγαλύτερη μείωση σε αξία ποδοσφαιριστών, που θα φτάσει στο 38%.