Ο κοσμάκης θα επωμισθεί τα αυξημένο βιομηχανικό κόστος

Στοχευμένες παρεμβάσεις και μέτρα από το κράτος υποδεικνύει το ΑΚΕΛ

 

Τις ανησυχίες που διακατέχουν και τις βιομηχανίες για το μείζον θέμα της ακρίβειας, αλλά και γενικότερα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο, συζήτησε αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ με επικεφαλής τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Γιώργο Λουκαΐδη, στη διάρκεια επισκέψεων που έγιναν χθες στα εργοστάσια της ΚΕΟ και της ΚΕΑΝ στη Λεμεσό.


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | HuaweiΣκοπός των επαφών αυτών, όπως επεσήμανε ο κ. Λουκαΐδης, είναι η έκφραση στήριξης στη βιομηχανία η οποία πέρασε δύσκολη περίοδο εξαιτίας της πανδημίας και κατά συνέπεια αυτήν την περίοδο προσπαθεί να επανέλθει στην ομαλότητα.

Στις συσκέψεις με τις διευθύνσεις των βιομηχανιών, αλλά και τους εργαζομένους συζητήθηκαν προβλήματα και προκλήσεις που έχουν προκύψει, όπως η ανάγκη να υπάρχει ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό κράτος το οποίο να υπηρετεί την κοινωνία, τους πολίτες και τα νοικοκυριά, αλλά και τις βιομηχανίες και τις επιχειρήσεις και όχι να τους ταλαιπωρεί.

Ιδιαίτερα τέθηκε το μεγάλο θέμα της ακρίβειας από την οποία επηρεάζονται και οι βιομηχανίες κυρίως με τις αυξήσεις του κόστους των πρώτων υλών που κυμαίνονται γύρω στο 10-15 τοις εκατόν και όπως τόνισε ο κ. Λουκαΐδης «αν δεν υπάρξει αναστροφή και συνεχιστούν και στο επόμενο διάστημα οι αυξήσεις στο κόστος των πρώτων υλών, είναι επόμενο ότι θα αποφασιστεί η μετακύλιση του κόστους στους καταναλωτές».

Χρειάζεται το κράτος να παρέμβει, όπως υπέδειξε και πέρα από την πρόταση που έχει καταθέσει το ΑΚΕΛ για μείωση του ΦΠΑ από 19 σε 9 τοις εκατό, θα πρέπει να υπάρξουν στοχευμένες παρεμβάσεις και μέτρα που θα αφορούν τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Ένα άλλο σημείο που επισημάνθηκε από τις βιομηχανίες είναι και τα αυξημένα τέλη στο λιμάνι της Λεμεσού που ανέρχονται στο 30 τοις εκατόν, κάτι που όπως ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ «δικαιώνει τα όσα προβλέπαμε και τα όσα καταγγέλλαμε», επισημαίνοντας ότι «ακόμα ένα επιπρόσθετο βάρος στην οικονομία, στις επιχειρήσεις και τελικά στους καταναλωτές έχει προστεθεί με την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού».

Σημαντικό χαρακτήρισε ο κ. Λουκαΐδης το γεγονός ότι στις συναντήσεις που έγιναν με τις διευθύνσεις των βιομηχανιών, υπήρξε διαβεβαίωση ότι παρά τη σοβαρή μείωση του κύκλου εργασιών που υπήρξε τα τελευταία δύο χρόνια, δεν έγιναν απολύσεις προσωπικού.

Χρήστος Χαραλάμπους

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.