Ο κόσμος απαιτεί να τελειώνουμε με τους φασίστες

Δικάζεται ο δικηγόρος για την επίθεση των ακροδεξιών κουκουλοφόρων σε εκδήλωση για την ομοσπονδία

 

Μετά από αρκετές αναβολές που είχαν επιβληθεί λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας που ίσχυαν τα δύο προηγούμενα χρόνια, συνεχίστηκε χθες στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού η εκδίκαση της υπόθεσης για την επίθεση που έγινε τον Μάιο του 2017 από ομάδα κουκουλοφόρων ακροδεξιών στοιχείων στο ΤΕΠΑΚ, με αποτέλεσμα να σημειωθούν σοβαροί τραυματισμοί αλλά και υλικές ζημιές.

Κατηγορούμενος στην υπόθεση για αδικήματα που αφορούν, μεταξύ άλλων, συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος, οχλαγωγία, επίθεση με πρόκληση πραγματικής σωματικής βλάβης και υποκίνηση μίσους είναι 62χρονος δικηγόρος, ο οποίος όμως αρνείται το εναντίον του κατηγορητήριο. Στη δίκη έχουν καταθέσει μέχρι τώρα ο ανακριτής της υπόθεσης και μάρτυρες που υπήρξαν και θύματα της επίθεσης. Η εκδίκαση της υπόθεσης θα συνεχιστεί στις 24 Μαΐου με καταθέσεις και άλλων μαρτύρων κατηγορίας.

Με βάση τα γεγονότα που περιέχονται και στο φάκελο της υπόθεσης, το απόγευμα της 5ης Μαΐου 2017, ενώ διοργανωνόταν σε αίθουσα του ΤΕΠΑΚ εκδήλωση από την «Αριστερή Κίνηση – Θέλουμε Ομοσπονδία» με θέμα «Η Αριστερά μπροστά στην επανένωση και μπροστά στη διχοτόμηση», με ομιλητές ακαδημαϊκούς και άλλες προσωπικότητες, έκαναν την εμφάνισή τους 20 και πλέον κουκουλοφόροι, οι οποίοι κρατούσαν στα χέρια μεγάλα ρόπαλα, πέτρες και άλλα αντικείμενα, με τα οποία επιτέθηκαν στον κόσμο που συμμετείχε στην εκδήλωση, προκαλώντας σοβαρά τραύματα σε τέσσερις τουλάχιστον ανθρώπους. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ενώ είχαν εκφραστεί φόβοι για ενδεχόμενα επεισόδια, η Αστυνομία εμφανίστηκε μετά την επίθεση.

Ανάμεσα στους κουκουλοφόρους, αλλά χωρίς να έχει καλυμμένο το κεφάλι του (φωτογραφικό και άλλο σχετικό υλικό έχει κατατεθεί στο δικαστήριο), βρισκόταν και ο 62χρονος κατηγορούμενος δικηγόρος, ο οποίος εμφανιζόταν τότε σαν ηγετικό στέλεχος του Εθνικιστικού Απελευθερωτικού Κινήματος. Ο ίδιος, ωστόσο, αν και θεωρήθηκε εκ των υποκινητών των επεισοδίων, μετά τη σύλληψή του πρόβαλε τον ισχυρισμό ότι δεν είχε καμιά ανάμειξη στα επεισόδια και ότι βρέθηκε στο χώρο με σκοπό να παρακολουθήσει την εκδήλωση και να συμμετάσχει στο διάλογο. Να σημειωθεί ότι για την υπόθεση είχαν συλληφθεί τότε άλλα δύο πρόσωπα, τα οποία όμως στην πορεία αφέθηκαν ελεύθερα χωρίς να κατηγορηθούν με σχετική οδηγία της Εισαγγελίας.

 

Αντιφαστική εκδήλωση
Κατά τη χθεσινή δικάσιμο πραγματοποιήθηκε έξω από το Δικαστήριο αντιφασιστική εκδήλωση, η οποία διοργανώθηκε από τις αριστερές οργανώσεις «Γρανάζι» και «Αριστερή Κίνηση – Θέλουμε Ομοσπονδία», στην οποία μετείχαν και αρκετοί φοιτητές. Σκοπός των συμμετεχόντων στην εκδήλωση ήταν να  εκφράσουν την απέχθειά τους σε κάθε φασιστική αντίληψη και δράση αλλά και τη συμπαράστασή  τους στα μέλη των δύο οργανώσεων, τα οποία είχαν δεχτεί τότε την επίθεση από τους ακροδεξιούς κουκουλοφόρους.

Χρήστος Χαραλάμπους

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy