Ο κόσμος που ζει στην πιο βεβαρυμένη περιοχή της Κύπρου είναι στα όρια του

Δεν αμφισβητείται η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που έγινε για το εργοστάσιο ασφάλτου, ωστόσο δεν έχουν ληφθεί υπόψιν οι πραγματικότητες στην περιοχή, κάτι που αλλάζει άρδην τα δεδομένα. Οι κάτοικοι της περιοχής θέτουν σημαντικά επιστημονικά ζητήματα, για τα οποία πρέπει να δοθούν απαντήσεις. Σύμφωνα με τον κοινοτάρχη Αγροκηπιάς, στην περιοχή υπάρχουν ακόμα 70 οχληρές αναπτύξεις, 7 λατομεία και 128 λίμνες χοιρολυμάτων. Η σκόνη που βγαίνει από τα λατομεία ίπταται πάνω την περιοχή, «οπόταν θα μεταφέρει στις κοινότητες μας -έστω και αν στήσουν το τέλειο εργοστάσιο- το τοξικό νέφος που δεν είναι άλλο από καρκίνος», σημείωσε.

Οι τελευταίες δηλώσεις εκ μέρους της κυβέρνησης δεν συμβάλλουν στη διαμόρφωση θετικού κλίματος και εμπιστοσύνης ενόψει της συνάντησης

 

Του

Γιάννη Κακαρή

Μια μικρή και προσωρινή νίκη πέτυχαν την περασμένη βδομάδα οι κάτοικοι της περιοχής Μιτσερού, η οποία ωστόσο είναι αρκετά σημαντική αφού τους δίνει τη δυνατότητα να ανασυντάξουν δυνάμεις και να οργανωθούν για τον παραπέρα αγώνα που θα τους φέρει στην τελική δικαίωση. Επόμενος σταθμός είναι το προεδρικό και η συνάντηση που έχει προγραμματιστεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις 25 Αυγούστου, με στόχο να πειστεί ότι τα πράγματα δεν είναι όπως τα παρουσιάζουν οι υπουργοί και οι αρμόδιες Υπηρεσίες.

Η διαρκής διαμαρτυρία των επηρεαζόμενων, η παρεμπόδιση του εκσκαφέα να ξεκινήσει τις εργασίες μετακίνησης του ασφαλτικού και η άσκηση βίας -για ακόμη μια φορά- από την Αστυνομία εναντίον των διαμαρτυρόμενων, ανάγκασαν τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να ζητήσει αναστολή των εργασιών, αποχώρηση του εκσκαφέα και να προγραμματίσει συνάντηση με τους κοινοτάρχες των 12 επηρεαζόμενων κοινοτήτων (Μιτσερού, Κάτω Μονής, Αγροκηπιάς, Αγίου Ιωάννη, Αρεδιού, Μαλούντας, Μενοίκου, Ορούντας, Αγίας Μαρίνας, Αγίου Επιφανίου, Καλού Χωριού και Κλήρου).

Ωστόσο, το Υπουργείο Γεωργίας επιμένει ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας για τις επιπτώσεις που θα φέρει στη ζωή των κατοίκων η μεταφορά του ασφαλτικού στην περιοχή, εκδίδοντας την Πέμπτη μια ανακοίνωση, η οποία προδιαγράφει πως δεν μπορούν να υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες από τη συνάντηση.

Στην ανακοίνωσή του το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, μεταξύ άλλων, αναφέρει πως «η Μελέτη Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον (ΜΕΕΠ) για την εγκατάσταση μιας μονάδας ασφαλτικού σκυροδέματος στην περιοχή Μιτσερού έχει καταδείξει ότι πέραν πάσης αμφιβολίας η λειτουργία της μονάδας αυτής με τους αυστηρούς όρους που τίθενται δεν θα επιφέρει οποιαδήποτε αρνητική επίπτωση στην ποιότητα ζωής και την υγεία των κατοίκων των γύρω κοινοτήτων».

«Οι διαδικασίες είναι γενικά παράξενες»

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση αυτή, ο σύμβουλος των επηρεαζόμενων κατοίκων, Μιχάλης Λοϊζίδης (χημικός, περιβαλλοντικός μηχανικός), ανέφερε στη «Χαραυγή» ότι το υφιστάμενο εργοστάσιο στο χώρο που βρίσκεται θα έπρεπε να αξιολογηθεί και να βρεθούν τα προβλήματα που υπάρχουν για να επιλυθούν. Ωστόσο, σημείωσε ότι κάτι τέτοιο δεν έγινε, αφού δεν έχουμε στην Κύπρο τον τρόπο να μετρήσουμε τις οσμές, δηλαδή τη βασική παράμετρο για την οποία μεταφέρουμε το εργοστάσιο, ενώ σημείωσε ότι η εταιρεία δεν αναγνωρίζει το πρόβλημα.

Επεσήμανε ακόμη ότι δεν πρόκειται για ανέγερση νέου σύγχρονου εργοστασίου, αλλά για μεταφορά των υφιστάμενων εγκαταστάσεων στις οποίες θα γίνουν κάποιες μικρές βελτιώσεις.

Ένα άλλο ζήτημα, είπε, είναι το γεγονός ότι δεν έχουν μπροστά τους σχετική άδεια που θα αναφέρει τον συγκεκριμένο τρόπο ελέγχου, τα σημεία ελέγχου, την αντιρυπαντική τεχνολογία και τις τεχνικές λεπτομέρειες αυτής της τεχνολογίας.

Ακόμα, υπέδειξε ότι θα έπρεπε να γίνει μια χωροθετική μελέτη που θα αξιολογούσε όλους τους χώρους παγκύπρια και θα έδειχνε ποιοι χώροι έχουν τη δυνατότητα να δεχτούν ακόμη μια τέτοια ανάπτυξη. Όπως επεσήμανε, η περιοχή Μιτσερού είναι η μόνη περιοχή της Κύπρου που στοιχειοθετημένα έχει υπέρβαση μέχρι 3 φορές του ορίου οσμών που προτείνει η ΕΕ.

70 οχληρές αναπτύξεις, 7 λατομεία και 128 λίμνες χοιρολυμάτων

Από τη συνάντηση με τον Πρόεδρο οι κοινότητες αναμένουν να τον πείσουν ότι έχουν τεράστιο λάθος οι υπουργοί και να ανατραπεί η απόφαση για μετακίνηση του ασφαλτικού. Σε διαφορετική περίπτωση δεν τους μένει άλλη επιλογή από το να κλιμακώσουν τον αγώνα τους.

Σύμφωνα με τον κοινοτάρχη Αγροκηπιάς, Σωτήρη Κυριάκου, δεν αμφισβητείται η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που έγινε για το εργοστάσιο, ωστόσο δεν έχουν ληφθεί υπόψιν οι πραγματικότητες στην περιοχή, κάτι που αλλάζει άρδην τα δεδομένα. Πρόσθεσε ότι «θα πάμε στο Προεδρικό, με τους συμβούλους μας για να αποδείξουμε ότι υπάρχει πρόβλημα και να καταδείξουμε τα ψέματα των υπουργών».

Όπως εξήγησε, σύμφωνα με τη μελέτη, οι οσμές του εργοστασίου μετακινούνται μέχρι 400 μέτρα. Όμως στην περιοχή υπάρχουν ακόμα 70 οχληρές αναπτύξεις, 7 λατομεία και 128 λίμνες χοιρολυμάτων. Ένα από τα λατομεία βρίσκεται σε ακτίνα 200 μέτρων. Η σκόνη που βγαίνει από κει ίπταται πάνω από όλη την περιοχή, «οπόταν θα μεταφέρουν στις κοινότητές μας -έστω και αν στήσουν το τέλειο εργοστάσιο- το τοξικό νέφος που δεν είναι άλλο από καρκίνος», σημείωσε.

Επεσήμανε, ακόμη, ότι τις τελευταίες μέρες διαπίστωσαν πως κατά τις πρωινές ώρες, πάνω από τα Ανάγυια, τους Εργάτες και την Ψιμολόφου δεν ίπταται ομίχλη, αλλά πρόκειται για εξάτμιση από τις 128 λίμνες χοιρολυμάτων. «Δυστυχώς, το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας και το Τμήμα Περιβάλλοντος δεν κάνουν τις σωστές επιθεωρήσεις», σημείωσε.

Ο κ. Κυριάκου υπογράμμισε ότι τα τελευταία χρόνια στην περιοχή υπάρχουν πολλά περιστατικά καρκίνου.

Αυτό που ζητούν είναι να παραμείνουν τα ασφαλτικά στην περιοχή που βρίσκονται σήμερα, μέχρι να γίνει μελέτη για να μετακινηθούν σε ένα χώρο που δεν θα είναι επιβαρυμένος και δεν θα επηρεάζουν τους πολίτες. Για αυτό το διάστημα, προτείνουν όπως η κυβέρνηση βοηθήσει τις εταιρείες -λόγω του ότι τα σωστά φίλτρα κοστίζουν €50 την ημέρα- και ασκεί όλους τους ελέγχους.

Στα κρυφά η Αστυνομία

Σημειώνεται ότι κατά τη διαμαρτυρία των πολιτών, οι αστυνομικοί που επιτέθηκαν και χτύπησαν τον κόσμο (ΜΜΑΔ και Ομάδα «Ζ»), προφανώς μετά από οδηγίες, δεν έφεραν κανένα διακριτικό σήμα. Ούτε όνομα ούτε αριθμό.

Δεν εφησυχάζουν οι «Κοινότητες Εν Δράσει»

Η Ομάδα Πρωτοβουλίας «Κοινότητες Εν Δράσει» καταγγέλλουν με ανακοίνωσή τους ότι οι τελευταίες «δηλώσεις εκ μέρους του Υπουργείου Γεωργίας, του κυβερνητικού εκπροσώπου και άλλων κυβερνητικών πηγών δεν συμβάλλουν στη διαμόρφωση θετικού κλίματος και εμπιστοσύνης ενόψει της συνάντησης».

Σημειώνουν επίσης ότι «η αναστολή της έναρξης εργασιών εγκατάστασης του ασφαλτικού είναι μια μικρή, αλλά σημαντική επιτυχία στον δύσκολο αγώνα μας, που σε καμία περίπτωση δεν μας αποπροσανατολίζει από το στόχο μας, που είναι η οριστική ανάκληση της απόφασης εγκατάστασης» και καλούν όλους τους κατοίκους της περιοχής και όλους τους πολίτες «να είμαστε σε ετοιμότητα για συνέχιση του αγώνα μέχρι τη δικαίωση».

Επισημαίνουν, ακόμη, ότι «ο κόσμος που ζει στην πιο βεβαρυμένη περιοχή της Κύπρου είναι στα όρια του και δεν θα ανεχθεί και αυτή την εγκληματική απόφαση εις βάρος του».

Συνεργασία για τη μετακίνηση και κατάλληλη χωροθέτηση

Υπό το βλέμμα των εξελίξεων και το φόβο ότι ενδεχομένως να ανατραπεί η μετακίνηση των ασφαλτικών, η Κίνηση Βελτίωσης Ποιότητας Ζωής αναφέρει ότι «με έκπληξη» οι κάτοικοι της ενορίας Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Δάλι παρακολουθούν τη συζήτηση που εκτυλίσσεται τις τελευταίες ημέρες αναφορικά με τα κριτήρια της λήψης της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου για τη μετακίνηση των ασφαλτικών μονάδων από την ευρύτερη περιοχή Ιδαλίου σε άλλες ενδεικνυόμενες περιοχές της Κύπρου. «Άμεσα ή άδηλα προκύπτουν αναφορές, οι οποίες αμφισβητούν εν μέρει τα κριτήρια λήψης της απόφασης, υποβαθμίζοντας το δράμα που ζουν οι κάτοικοι της περιοχής όλα αυτά τα χρόνια».

Αναφέρεται, ακόμη, ότι κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας τα φαινόμενα εντείνονται, αφού οι εκπομπές των εν λόγω μονάδων εγκλωβίζονται στις κοιλότητες της οικιστικής περιοχής και κατ’ επέκταση στις οικίες των κατοίκων.

Απευθυνόμενη σε συμπολίτισσες/ες που βρίσκονται σε ενδεχόμενες νέες περιοχές που θα φιλοξενηθούν οι εν λόγω μονάδες, «συμμεριζόμαστε πλήρως τις ανησυχίες τους γιατί είμαστε οι πρώτες/οι παθούσες/όντες», λέει η ομάδα.

Επίσης, καλούν «όλους να συνεργαστούν, χωρίς να προβάλλουν αποσπασματικές εκτιμήσεις, για τη διασφάλιση όλων των κατοίκων όλων των περιοχών της Κύπρου, επιλύοντας το βασικό πρόβλημα που είναι η μετακίνηση και η κατάλληλη χωροθέτηση των μονάδων που δρουν στην ευρύτερη περιοχή Ιδαλίου».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy