Ο ΚΟΤ συμμετείχε στη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του ΠΟΤ

Στην 60η Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO), ο οποίος αποτελεί ειδική μονάδα των Ηνωμένων Εθνών για τον τουρισμό, συμμετείχε ο ΚΟΤ.

Η Σύνοδος, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΚΟΤ, πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας Βίλνιους, όπου φιλοξενήθηκαν εκπρόσωποι από 34 ευρωπαϊκά κράτη. Ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού εκπροσωπήθηκε από την Αννίτα Δημητριάδου, Αν. Γενική Διευθύντρια KOT και την υπεύθυνη λειτουργό στον Οργανισμό στα θέματα του UNWTO, Όλγα Θεοχάρους.

Στη Σύνοδο συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στις προτεραιότητες και πρόγραμμα δράσης του UNWTO για την ευρωπαϊκή περιοχή, την τουριστική κίνηση, διεθνείς τάσεις και εξελίξεις και πώς αυτές διαμορφώνουν και επηρεάζουν το τουριστικό τοπίο στην Ευρώπη. Έγινε ειδική μνεία στην ανάγκη για ασφαλή και αδιάλειπτα ταξίδια και στο ρόλο του τουρισμού στους παγκόσμιους στόχους της αειφόρου ανάπτυξης.

Ακολούθησε σεμινάριο σχετικά με τη ψηφιοποίηση και τα νέα επιχειρηματικά μοντέλα βασισμένο στην παραδοχή από το Γενικό Γραμματέα του UNWTO κο Taleb Rifai ότι «αν και ο τομέας συνεχίζει να προοδεύει, οι προορισμοί αντιμετωπίζουν πολλές προκλήσεις όπως είναι οι επιπτώσεις της τεχνολογίας, η εμφάνιση νέων επιχειρηματικών μοντέλων, κ.ά.». Το σεμινάριο διερεύνησε τις επιπτώσεις των νέων επιχειρηματικών μοντέλων, και ειδικότερα από το λεγόμενο `sharing economy`, στον τομέα του τουρισμού και τις αντιδράσεις των «παραδοσιακών» επιχειρήσεων.

Στους ομιλητές περιλαμβάνονται οι BeMyGuest, Lithuanian Hotels and Restaurants Association, Room Mate Hotels, TripAdvisor, ReviewPro, HOTREC, NBTC Holland Marketing, the European Commission, the Tourism Chamber of the Republic of Lithuania and Airbnb. Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι θα πρέπει να αγκαλιαστούν οι ευκαιρίες που παρέχουν τα νέα επιχειρηματικά μοντέλα, αλλά ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα για να εξασφαλίζουν ίσους όρους λειτουργίας και την προστασία των καταναλωτών.

Πολύ σημαντική, εποικοδομητική και χρήσιμη χαρακτηρίζεται η συνάντηση που έγινε μεταξύ του Γενικού Γραμματέα του UNWTO κου T. Rifai και της Αν. Γενικής Διευθύντριας του Οργανισμού κας Α. Δημητριάδου, στην παρουσία της διευθύντριας της Περιφερειακής Επιτροπής για την Ευρώπη κας Ι. Garana, λοιπών εκπροσώπων του UNWTO και του ΚΟΤ,σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Κατά τη συνάντηση εκφράστηκε, σύμφωνα με τον ΚΟΤ, για ακόμη μια φορά το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του κου Τ. Rifai προς την Κύπρο και η πρόθεση του για έμπρακτη στήριξη της χώρας. Στη συζήτηση δόθηκε έμφαση στους τρόπους περαιτέρω ανάπτυξης του κυπριακού τουρισμού, στο αναδυόμενο «sharing economy model», στις προοπτικές ανάπτυξης του γενικά και πιο ειδικά για την Κύπρο. Επιπρόσθετα, ο Γ.Γ. του UNWTO επισήμανε ότι η τουριστική Κύπρος έχει τα εχέγγυα και μέσα για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της εποχικότητας μέσα από μια στοχευμένη εκστρατεία προβολής.

Συζητήθηκε επίσης το θέμα της προσέλκυσης τουριστικού ρεύματος από την Κίνα και προτάθηκαν τρόποι στήριξης του UNWTO προς την Κύπρο (τεχνική βοήθεια, ενδεχόμενες συνδιοργανώσεις εργαστηρίων/συνεδρίων κ.α).

Τέλος, η κ. Δημητριάδου είχε και κατ’ ιδία συνομιλία για τον τουρισμό στην Κύπρο και με τον Executive Director του UNWTO κο Marcio Favilla.

ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.