Ο κυπριακός λαός να μην παραιτηθεί από τον αγώνα για λύση

Συμβολική εκδήλωση καταδίκης της επετείου της δεύτερης φάσης της τουρκικής εισβολής σήμερα από το ΑΚΕΛ

  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.

Η επικίνδυνη και αποκαρδιωτική φάση στην οποία βρίσκεται σήμερα το Κυπριακό πρέπει να αφυπνίσει κάθε Κύπριο, τονίζει μεταξύ άλλων το ΑΚΕΛ σε ανακοίνωσή του με αφορμή την επέτειο της έναρξης της δεύτερης φάσης της τουρκικής εισβολής του 1974.


«Οι παράνομες ενέργειες της κατοχικής δύναμης στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου εντάσσονται σε ένα νέο κύκλο επιθετικότητάς της με στόχο να οριστικοποιήσει τη διχοτόμηση της Κύπρου, κάτι που θα έχει καταστροφικές συνέπειες για το μέλλον των επερχόμενων γενιών στον τόπο μας». Το ΑΚΕΛ επισημαίνει ότι η «επανέναρξη διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού στη συμφωνημένη βάση και πλαίσιο μπορεί να ακυρώσει τα σχέδια του δίδυμου της κατοχής, Ερντογάν-Τατάρ. Καλούμε τον κυπριακό λαό να μην παραιτηθεί από τον αγώνα για λύση του Κυπριακού και να δυναμώσουμε, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, τον αγώνα για τη λευτεριά και την επανένωση της πατρίδας μας»

Επίσης, όπως υπενθυμίζει το ΑΚΕΛ, η Τουρκία εκμεταλλεύτηκε την προδοσία του πραξικοπήματος και εξασφάλισε το πράσινο φως από τους ΑμερικανοΝΑΤΟϊκούς, προκειμένου να οδηγήσει, με τις απαράδεκτες αξιώσεις της, σε ναυάγιο τη Διάσκεψη της Γενεύης, ώστε να εξαπολύσει στις 14 Αυγούστου νέα στρατιωτική επίθεση. Η 14η Αυγούστου σηματοδότησε την τελική φάση για την κατάληψη του 37% του εδάφους της Κύπρου από τον τουρκικό Αττίλα και για τον βίαιο διαχωρισμό των δύο κοινοτήτων.

Το ΑΚΕΛ πραγματοποιεί συμβολική εκδήλωση καταδίκης της επετείου σήμερα Κυριακή, 14 Αυγούστου και ώρα 10:15 στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αμμοχώστου στη Δερύνεια. Θα ακολουθήσει επίδοση υπομνήματος στο οδόφραγμα Δερύνειας.


Επίσης, σε ανακοίνωσή του το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών με αφορμή τη σημερινή επέτειο της δεύτερης φάσης της τουρκικής εισβολής αναφέρει πως «διεκδικούμε μία δίκαιη και βιώσιμη λύση, που προϋποθέτει την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων και την πλήρη εφαρμογή των ανθρωπίνων και πολιτικών δικαιωμάτων για όλους τους Κυπρίους. Μια λύση που θα στηρίζεται στην ενιαία προστασία και διαχείριση του κοινωνικού, πολιτισμικού και φυσικού περιβάλλοντος του νησιού. Μια λύση χωρίς ξένες εγγυήσεις, βάσεις, επεμβατικά δικαιώματα και εποίκους».

Να εξαντληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια

Σε δήλωσή του για τη σημερινή επέτειο από τη β’ φάση της τουρκικής εισβολής ο υποψήφιος Πρόεδρος Ανδρέας Μαυρογιάννης αναφέρει πως «πέρασαν 48 χρόνια από τότε που το μαύρο σύννεφο της κατοχής έφτασε και σκέπασε και την Αμμόχωστο. Σκόρπισε θλίψη, τραγωδία, απελπισία, απόγνωση.


Η πόλη σκοτείνιασε και κρύφτηκε στην άμμο. Οι άνθρωποι αναγκάστηκαν να φύγουν και μέχρι σήμερα ζουν με την προσδοκία της επιστροφής. Πρέπει πλέον να εξαντλήσουμε κάθε δυνατή προσπάθεια γι’ αυτή την επιστροφή. Για να μπορέσουμε να ξαναβρούμε τα νήματα της διαπραγμάτευσης και της προσπάθειας για λύση του Κυπριακού.

Η Αμμόχωστος πρέπει να αποτελέσει τη λυδία λίθο, όπως είναι πραγματικά, για να φτάσουμε επιτέλους στη λύση και την επανένωση του τόπου μας».

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.