Ο ΚυπροΚουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας αποχαιρετά με θλίψη και συγκλονισμό το Δημήτρη Χριστόφια, τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τέως Γενικό Γραμματέα της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ  και ένα πρωτοπόρο εργάτη της διεθνιστικής φιλίας και αλληλεγγύης Κύπρου-Κούβας.

Ο Δημήτρης Χριστόφιας, ως συνεπής και φλογερός διεθνιστής, ήταν ένας σθεναρός φίλος της Κούβας. Ως ηγέτης της ΕΔΟΝ συνέχισε και ενίσχυσε την αλληλεγγύη στην Κούβα με αμέτρητες πρωτοβουλίες, εκστρατείες και κινητοποιήσεις διεθνισμού, φιλίας και αντιμπεριαλιστικής συμπαράταξης με το Νησί της Επανάστασης. Ως ηγέτης της κυπριακής Αριστεράς υπερασπίστηκε την Κουβανική Επανάσταση, την πάλη της ενάντια στον αμερικάνικο αποκλεισμό και τις ιμπεριαλιστικές επιβουλές. Φίλος και σύντροφος με το Φιντέλ και το Ραούλ Κάστρο, ένωσε τη φωνή του με την ηγεσία και το λαό της Κούβας στον αγώνα της για ελευθερία και σοσιαλισμό. Ως Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων και Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας συνέβαλε καθοριστικά στην αναβάθμιση των σχέσεων Κύπρου-Κούβας. Με τη δική του επιμονή έγινε πραγματικότητα το άνοιγμα της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αβάνα το 2009 ενώ η επίσκεψη του στην Αβάνα –του πρώτου μετά από 15 χρόνια ηγέτη κράτους-μέλους της ΕΕ που επισκεπτόταν την Κούβα- δόθηκε νέα ώθηση στη φιλία και τη συνεργασία.

Το κυπριακό κίνημα αλληλεγγύης στην Κούβα θα θυμάται πάντα την συμβολή του στην  κυπροκουβανική φιλία, στη διεθνιστική αλληλεγγύη, στην αντιμπεριαλιστική πάλη των λαών. Πατριωτισμός, διεθνισμός και ανθρωπισμός είναι το τρίπτυχο της Κουβανικής Επανάστασης και είναι τα ίδια στοιχεία διαπερνούν ολόκληρη την  πορεία ζωής και αγώνα του Δημήτρη Χριστόφια.

Ο ΚυπροΚουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας εκφράζει θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια, στους φίλους και στους συντρόφους του Δημήτρη Χριστόφια.