Ο λαός επιβράβευσε τη συνέπεια του ΑΚΕΛ

Μήνυμα ενότητας και ελπίδας για το μέλλον της πατρίδας μας έστειλαν οι ευρωεκλογές

Μήνυμα ενότητας και ελπίδας για το μέλλον της πατρίδας μας έστειλαν οι χθεσινές ευρωπαϊκές εκλογές, το αποτέλεσμα των οποίων επιφορτίζει το ΑΚΕΛ, ως το ισχυρότερο κόμμα της αντιπολίτευσης, με το επιπλέον βάρος να δώσει διέξοδο και προοπτική στο λαό μας και στην πατρίδα μας. Αυτή την πρώτη αποτίμηση έκανε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, μιλώντας χθες μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών.

Το ΑΚΕΛ, είπε, πέτυχε το στόχο του να εκλέξει δύο ευρωβουλευτές και να αυξήσει περαιτέρω τη δύναμή του. Ο Άντρος Κυπριανού διαβεβαίωσε ότι «τη δύναμη που μας έδωσαν θα τη δικαιώσουμε με πολλή και σκληρή δουλειά. Θα ήμασταν πολύ ευτυχέστεροι σήμερα αν το καλό για εμάς εκλογικό αποτέλεσμα συνοδευόταν και από μεγαλύτερη συμμετοχή στις εκλογές. Επιμένουμε και θα επιμένουμε στην προσπάθειά μας να αντιμετωπίσουμε την αποχή δίνοντας νόημα στον πολιτικό διάλογο και ελπίδα για καλύτερη ζωή στο λαό μας», τόνισε.

Ο Α. Κυπριανού ευχαρίστησε τους Τ/κ συμπατριώτες μας «που δικαίωσαν την επιλογή μας να παρουσιάσουμε ένα δικοινοτικό ψηφοδέλτιο – σύμβολο του οράματός μας για την απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας. Άνοιξε έτσι ένα νέο, μεγάλο κεφάλαιο για την Κύπρο, το Κυπριακό και τις σχέσεις των δύο κοινοτήτων. Σε αυτό το κεφάλαιο θα συνεχίσουμε να επενδύουμε, παλεύοντας μαζί με τους Τ/κ συμπατριώτες μας σε ένα πλατύ αντικατοχικό και αντιφασιστικό μέτωπο. Ο δικοινοτικός χαρακτήρας του ψηφοδελτίου μας πολεμήθηκε και από τις δύο πλευρές του συρματοπλέγματος», επεσήμανε.

Φραγμός στην ακροδεξιά

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ εξέφρασε από τη μια την ικανοποίησή του γιατί οι ψηφοφόροι έφραξαν το δρόμο της ακροδεξιάς προς το Ευρωκοινοβούλιο και την ανησυχία του από την άλλη για τα ποσοστά που κατέγραψε το ΕΛΑΜ.

Μαύρη προπαγάνδα από ΔΗΣΥ

Ο ΔΗΣΥ σε αυτή την εκλογική εκστρατεία έδειξε το πραγματικό του πρόσωπο, είπε ο Α. Κυπριανού. «Κινδυνολόγησε σε μια προσπάθεια να σκορπίσει το φόβο. Ακόμα χειρότερα, έσπειρε την καχυποψία εναντίον των Τ/κ συμπατριωτών μας. Αντέξαμε στη μαύρη προπαγάνδα του. Ο κυπριακός λαός έστειλε μήνυμα ενότητας και ελπίδας για το μέλλον της πατρίδας μας. Ο ΔΗΣΥ καλείται τώρα να βγάλει τα συμπεράσματά του από την υποχώρηση της τάξης των σχεδόν δέκα ποσοστιαίων μονάδων που κατέγραψε σε σχέση με τις περασμένες ευρωεκλογές. Υποχώρηση που στέλνει το ξεκάθαρο μήνυμα της λαϊκής εντολής για αλλαγή πορείας σε Κύπρο και Ευρώπη. Αυτό μας επιφορτίζει ως το ισχυρότερο κόμμα της αντιπολίτευσης με το επιπλέον βάρος να δώσουμε διέξοδο και προοπτική στο λαό μας και στην πατρίδα μας».

Η εκλογική άνοδος που σημείωσε το ΑΚΕΛ, τόσο σε σχέση με τις περασμένες ευρωεκλογές αλλά και με τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, στέλνει το μήνυμα ότι όλο και περισσότερος κόσμος στρέφεται προς το ΑΚΕΛ, επιβραβεύει τη συνέπειά του και προσβλέπει στη σταθερότητα και την αποφασιστικότητα με την οποία ξαναμπαίνει μπροστά, σημείωσε ο Α. Κυπριανού και υποσχέθηκε δικαίωση της εμπιστοσύνης του λαού.

Η συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων

Το ποσοστό συμμετοχής των Τουρκοκυπρίων διπλασιάστηκε συγκριτικά με τις προηγούμενες ευρωεκλογές. Συγκεκριμένα, συμμετείχε το 6,93% των εγγεγραμμένων Τ/κ εκλογέων συγκριτικά με το 3,19% στις προηγούμενες ευρωεκλογές του 2014.

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες ότι υπήρξαν περιπτώσεις Τ/κ που πήγαν να ψηφίσουν, αλλά δεν μπόρεσαν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα επειδή δεν ήταν εγγεγραμμένοι στον εκλογικό κατάλογο, ο Γενικός Έφορος Εκλογών απέδωσε το συμβάν σε αμέλεια των συγκεκριμένων ψηφοφόρων να διορθώσουν τη διεύθυνση διαμονής τους.

Ο κ. Κυπριανού ανέφερε πως η Κυπριακή Δημοκρατία έκανε επανειλημμένες ανακοινώσεις προς τούτο. Πρόσθεσε πως το ίδιο το Ευρωκοινοβούλιο προέβη σε ανακοινώσεις και σχετική ενημέρωση στα τ/κ ΜΜΕ και πως αιτήσεις για την ενημέρωση της διεύθυνσης διαμονής των διαμενόντων στα κατεχόμενα υπήρχαν σε όλα τα οδοφράγματα. Τόνισε ταυτόχρονα πως 4.000 Τ/κ υπέβαλαν ενημερωμένη διεύθυνση διαμονής.

Τουρκοκύπριοι ψηφοφόροι κατήγγειλαν επιπρόσθετα ότι δεν μπορούσαν να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία τους με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ψηφίσουν, κάτι το οποίο φαίνεται να λειτούργησε και ως αποτρεπτικός παράγοντας στο να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Για «ευημερία, περιβάλλον, ισότητα, δημοκρατία» ψήφισαν οι κοινοτικοί

Μοναδικός τρόπος να εκφραστούν είναι για αρκετούς κοινοτικούς ψηφοφόρους που διαμένουν στην επαρχία Πάφου οι ευρωπαϊκές εκλογές, όπως οι ίδιοι δηλώνουν. Ευημερία, βελτίωση της οικονομίας, προστασία του περιβάλλοντος, ισότητα, δημοκρατία και αλληλεγγύη, είναι μερικά από τα θέματα που προτάσσουν ψηφοφόροι από χώρες της ΕΕ, οι οποίοι ψηφίζουν στην Πάφο. Στην εκλογική περιφέρεια της Πάφου διαμένουν 3.988 κοινοτικοί, δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Έφορος Εκλογής της Εκλογικής Περιφέρειας Πάφου, Έπαρχος Πάφου Μαίρη Λάμπρου. Στην Πέγεια διαμένουν πολλοί κοινοτικοί ανάμεσα στους οποίους από Καναδά, από Αγγλία, από Βέλγιο, Ολλανδία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Βουλγαρία. Μία εξ αυτών είναι η Λίντα Λεμπλάν, η οποία κατάγεται από τον Καναδά και διαμένει στην Πέγεια εδώ και 30 χρόνια. Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ, αυτή είναι η 3η φορά που ψηφίζει στις ευρωεκλογές. Αναφερόμενη στη σημασία των ευρωεκλογών, η κα Λεμπλάν είπε πως η ψήφος τους ως κοινοτικοί αποτελεί τον μοναδικό τρόπο για να εκφράσουν την αναγκαιότητα της αλλαγής του “καθεστώτος”. Από το νέο Ευρωκοινοβούλιο, συνέχισε, «αναμένουμε μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση για το περιβάλλον», σημειώνοντας πως το 95% των νομοσχεδίων για το περιβάλλον και την προστασία του έχει προωθηθεί από τους ξένους ευρωβουλευτές και όχι από Κύπριους.

Η Γαβριέλλα Χαραλαμπίδου είναι από Ρουμανία, διαμένει στην Πάφο εδώ και κάποια χρόνια, εργάζεται ως μεταφράστρια, είναι μονογονιός και άσκησε το εκλογικό της δικαίωμα στην Πάφο. Έθεσε θέμα καλύτερων συνθηκών διαβίωσης και μεγαλύτερης ευημερίας των πολιτών, βελτίωσης της οικονομικής κατάστασης. Δυστυχώς, συνέχισε, «σήμερα είμαστε αναγκασμένοι να πληρώνουμε περισσότερα από αυτά που λαμβάνουμε». Πρόσθεσε πως έχει δύο κόρες φοιτήτριες και η καθημερινότητά της αποτελεί για την ίδια Γολγοθά. Επίσης από τη Ρουμανία, η Άννα Μαρία Κρουτέσκα που διαμένει 13 χρόνια στην Πάφο δήλωσε ότι πάντοτε ασκεί το εκλογικό της δικαίωμα με στόχο την επικράτηση της ισότητας, της δημοκρατίας και της αλληλεγγύης. Η ίδια ασκεί το επάγγελμα της δικηγόρου εδώ και τρία χρόνια και θεωρεί την Κύπρο, όπως είπε, πατρίδα της.

Ικανοποίηση και προβληματισμός

Ικανοποίηση σε κάποιους, προβληματισμό σε άλλους έφεραν τα αποτελέσματα των ευρωπαϊκών εκλογών, από την ανακοίνωση των δημοσκοπήσεων ακόμα.

«Το αποτέλεσμα των εκλογών δικαιώνει το στόχο του κόμματος που είναι να παραμείνουμε η πρώτη δύναμη και να διατηρήσουμε τις δύο έδρες στο Ευρωκοινοβούλιο», είπε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ και υποστήριξε πως δεν υπάρχει προηγούμενο στην Ευρώπη κόμμα εξουσίας να παραμένει πρώτη δύναμη έχοντας να αντιμετωπίσει τις πρωτοφανείς συνθήκες που αντιμετώπισε ο τόπος μας. Μίλησε και για την άνοδο του εθνικισμού, που «δεν μπορεί παρά να μας προβληματίσει. Πρέπει να αφουγκραστούμε την κοινωνία», ανέφερε.

Ικανοποίηση έφερε το εκλογικό αποτέλεσμα στο ΔΗΚΟ. Για επιτυχία σε μια άλλη εκλογική μάχη μίλησε ο πρόεδρός του, Νικόλας Παπαδόπουλος, «μέσα σε συνθήκες πόλωσης».

Στην ΕΔΕΚ απόλυτα ικανοποιημένος εμφανίστηκε ο Μαρίνος Σιζόπουλος. Δεν είναι η ώρα να προτάξουμε τα όσα μας χωρίζουν, δήλωσε, αλλά τα όσα μας ενώνουν και σημείωσε ότι η ΕΔΕΚ μέσω της συμμετοχής της στη Σοσιαλιστική Ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να δυναμώσει τη φωνή της Κύπρου στον ευρωπαϊκό χώρο.

Γιώργος Περδίκης και Γιώργος Λιλλήκας, από τη συνεργασία Οικολόγων και Συμμαχίας, μίλησαν για αποκαρδιωτικό αποτέλεσμα και εκλογική αποτυχία.

Ιδιαίτερα ικανοποιημένος εμφανίστηκε ο πρόεδρος της ΔΗΠΑ, Μάριος Καρογιάν, αφού το νεοσύστατο κόμμα του κατέγραψε ένα σεβαστό για τα δεδομένα ποσοστό.

Στο 57,2% ανήλθε το ποσοστό της αποχής

 Το ποσοστό των ψηφισάντων ανήλθε στο 42,8%. Τα μεγαλύτερα ποσοστά αποχής καταγράφηκαν σε Λεμεσό και Πάφο με 44,2% και 48,3% αντίστοιχα

Κανονικά έληξε η διαδικασία σε όλα τα εκλογικά κέντρα, τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό, στις έξι το απόγευμα. Ψήφισαν 5.604 Τουρκοκύπριοι και 268.602 Ελληνοκύπριοι, κοινοτικοί και Τουρκοκύπριοι που ζουν στις ελεύθερες περιοχές.

Στο 57,2% ανήλθε το ποσοστό της αποχής και το ποσοστό των ψηφισάντων ανήλθε στο 42,8%. Τα μεγαλύτερα ποσοστά αποχής καταγράφηκαν σε Λεμεσό και Πάφο με 44,2% και 48,3% αντίστοιχα.

Αναλυτικά, στη Λευκωσία συμμετείχε το 49,2% του εγγεγραμμένων εκλογέων, σημειώνοντας άνοδο σε σχέση με το 41,97% της συμμετοχής στις ευρωεκλογές του 2014, αλλά μείωση σε σύγκριση με τις προεδρικές του 2018 (72,23%) και τις βουλευτικές του 2016 (65,50%).

Στη Λεμεσό στην εκλογική διαδικασία συμμετείχε το 44,2% σημειώνοντας μείωση συγκριτικά με το 45,57% στις προηγούμενες ευρωεκλογές του 2014, 66,09% στις βουλευτικές του 2016 και 70,38% σε σχέση με τις προεδρικές εκλογές του 2018.

Στην Αμμόχωστο το σύνολο των εγγεγραμμένων εκλογέων ανήλθε στο 48,3%, σημειώνοντας σημαντική άνοδο σε σχέση με 34,33% στην προηγούμενη αναμέτρηση για τις ευρωεκλογές, αλλά μείωση συγκριτικά με 67,14% στις βουλευτικές και 72,57% στις προεδρικές εκλογές του 2018.

Στη Λάρνακα το ποσοστό συμμετοχής ανήλθε στο 50,1% σημειώνοντας μικρή άνοδο συγκριτικά με το 47,98% στις προηγούμενες ευρωεκλογές. Στη Λάρνακα στις προεδρικές εκλογές συμμετείχε το 72,38% και στις βουλευτικές εκλογές του 2016 το 67,94%.

Στην Πάφο σημειώθηκε το ίδιο ποσοστό συμμετοχής με την Αμμόχωστο και το σύνολο των εγγεγραμμένων εκλογέων ανήλθε στο 48,3% σημειώνοντας πολύ μικρή άνοδο σε σχέση με τις προηγούμενες ευρωεκλογές στις οποίες συμμετείχε το 48,08%. Στην Πάφο στις προεδρικές εκλογές συμμετείχε το 73,77% και στις βουλευτικές εκλογές του 2016 το 72,31%.

Όσον αφορά τα εκλογικά κέντρα του εξωτερικού, το ποσοστό συμμετοχής ανήλθε στο 62,5% και σημειώθηκε αύξηση συγκριτικά με το ποσοστό συμμετοχής στις ευρωεκλογές του 2014 όταν συμμετείχε το 56,92% των εγγεγραμμένων εκλογέων.

Εγκλωβισμένοι

 Λύση και επανένωση ήταν τα μηνύματα των εγκλωβισμένων, καθώς προσέρχονταν στις κάλπες

“Επιθυμούμε την ειρήνη. Να βοηθήσει η Ευρώπη να βρεθεί μια λύση να είμαστε όλοι μαζί αγαπημένοι ενωμένοι. Είναι η επιθυμία μας να επανενωθούμε”, είπε η Αννέτα Μαυροχάννα από τον κατεχόμενο Κορμακίτη.

“Είμαστε εγκλωβισμένοι και όλα αυτά τα χρόνια δεν φύγαμε από τον τόπο μας. Όλη μου η ζωή είναι στον Κορμακίτη. Περάσαμε και καλά και κακά. Επιθυμούμε να βρεθεί μια λύση και να ζήσουμε όλοι μαζί”, πρόσθεσε σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ.

Οι εγκλωβισμένοι μεταφέρθηκαν με εκμισθωμένα λεωφορεία σε εκλογικά κέντρα για να ψηφίσουν. Οι εγκλωβισμένοι πολίτες της επαρχίας Κερύνειας άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα στο Γυμνάσιο Αγίου Δομετίου, Κέντρο Δ’, ενώ αυτοί της επαρχίας Αμμοχώστου στο Γυμνάσιο Δερύνειας, Κέντρο Στ’.

Στο εκλογικό κέντρο στο Γυμνάσιο Αγίου Δομετίου ο αριθμός των εγκλωβισμένων εκλογέων ανήλθε στους 61 και στο Γυμνάσιο Δερύνειας μεταφέρθηκαν 5 άτομα από το Ριζοκάρπασο, 8 από την Αγία Τριάδα και 2 από τον Άγιο Ανδρόνικο.

Εξάλλου, ο Γραμματειακός Λειτουργός του Γραφείου του Επιτρόπου Προεδρίας, Πανίκκος Γεωργίου, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι αρκετοί εγκλωβισμένοι κάνουν τις διευθετήσεις τους με την Υπηρεσία Εκλογών και ψηφίζουν σε εκλογικό κέντρο της περιοχής, όπου κατοικούν οι συγγενείς τους.

Χαστούκι στην κατοχή και νέα πνοή στην ελπίδα της επανένωσης

  • Πρώτη δοκιμή αποδοχής μιας κοινής λίστας Τ/κ και Ε/κ

«Θέλουμε να ζήσουμε μαζί, όπως πριν». «Η σύζυγός μου σκέφτεται τη Λεμεσό και κλαίει. Μιλά για τη Λεμεσό και κλαίει. Θέλει να επιστρέψει στην πόλη της. Ψηφίσαμε για την Κύπρο». «Ειρήνη. Μόνο Ειρήνη. Εν θέλω τίποτε άλλο». «Έχουμε πολλούς φίλους ποδά τζιαι θέλουμε ειρήνην». «Η Κύπρος εν για τους Κυπρίους. Ψηφίζουμε για την Κύπρο ψηφίζουμε για την ειρήνη». «Θέλουμε μια Ευρώπη αντιρατσιστική»… Ο Αχμέτ, ο Χουσεΐν, ο Χασάν και τόσοι άλλοι που πέρασαν το οδόφραγμα, που έριξαν μια γροθιά στην κατοχή για να περάσουν στις ελεύθερες περιοχές και να ψηφίσουν, έχουν τις ίδιες έγνοιες με όλους τους υπόλοιπους Κυπρίους. Έχουν τις ίδιες αγωνίες. Και τον ίδιο πόθο και το ίδιο πάθος: της ελεύθερης Κύπρου. Της επανενωμένης Κύπρου. Ο Αχμέτ Ντεριά είπε χαρακτηριστικά πως για τον ίδιο, το πιο σημαντικό είναι ότι σήμερα γίνεται μια πρώτη δοκιμή αποδοχής μιας κοινής λίστας Τ/κ και Ε/κ.

Τα όσα κατέγραψε ο συνάδελφος, παραγωγός της εκπομπής «Χωρίς Όρια» του Άστρα, Νεόφυτος Νεοφύτου, μια ολόκληρη μέρα, χθες, στην Πράσινη Γραμμή είναι συγκλονιστικά. Η μαζική προσέλευση των Τ/κ μέσω των εννέα οδοφραγμάτων στις κάλπες, ήταν ένα δυνατό χαστούκι στην κατοχή.

Η μεγαλύτερη ροή καταγράφηκε στη Λευκωσία και σημειώθηκε στο ειδικό εκλογικό κέντρο στο γραφείο του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως, κοντά στο Λήδρα Πάλλας.

«Εκατοντάδες είναι οι Τουρκοκύπριοι που προσήλθαν μέχρι το μεσημέρι, πολλοί ως οικογένειες. Η ψηφοφορία διεξάγεται χωρίς προβλήματα και υπό την ενισχυμένη αστυνομική παρουσία εκτός και εντός του εκλογικού κέντρου. Στο ειδικό εκλογικό κέντρο μετέβησαν το μεσημέρι, εκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης και ο επικεφαλής του γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, Ανδρέας Κεττής», μετέδωσε το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Τζενκ Μουτλούγιακαλι, 48 ετών, αφού άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα, ανέφερε ότι η προσέλευση των Τ/κ είναι πολύ καλή και συμμετέχουν μαζικά κάνοντας την έκπληξη. Θεωρούν, πρόσθεσε, ότι είναι πιο σημαντική η αίσθηση ενός κοινού μέλλοντος Τ/κ και Ε/κ στο νησί. Η Κύπρος, σημείωσε, πρέπει να είναι μία, ενάντια ιδιαίτερα στο διαχωρισμό και το ρατσισμό, σε μια πιο δημοκρατική, ισότιμη και ελεύθερη Ευρώπη, «και το πιο σημαντικό μέσα σε μια ΕΕ και στο ΕΚ να υπάρχει και ένας Τ/κ». Οι Τ/κ, είπε, αισθάνονται ότι μπορούν να βγουν από τον «καλουπωμένο βορρά και να περπατήσουν προς την Ευρώπη και τον κόσμο. Οι Τ/κ βρέθηκαν με τους Ευρωπαίους συμπατριώτες τους στο νότο και αυτό είναι κάτι πολύ ωραίο».

Οι «δανεικοί» έγιναν «χρήσιμοι»

«Αναδίπλωση» επιχείρησε, χθες, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Μετά την κατακραυγή για τις «δανεικές» ψήφους στις οποίες αναφέρθηκε και εννοούσε τις ψήφους των Τ/κ, επικρίνοντας το ΑΚΕΛ για την πολιτική του για να τις κερδίσει, τάχα, χθες μίλησε για τη χρησιμότητα της συμμετοχής τους στην εκλογική διαδικασία. Και όχι, τυχαία, βέβαια, αφού ήδη είχε καταγραφεί η πρόθεση των Τ/κ για συμμετοχή στις ευρωεκλογές.

«H Ευρώπη, που είναι το σπίτι μας, μπορεί να μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε προβλήματα στις συνομιλίες και να δημιουργήσουμε εκείνες τις προϋποθέσεις που πραγματικά θα χαιρόμαστε διότι θα ζούμε σε μια επανενωμένη πατρίδα», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης με αφορμή τη ροή Τουρκοκύπριων ψηφοφόρων. Η συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων «δημιουργεί εκείνες τις προϋποθέσεις για να κατανοήσουν όλοι οι κάτοικοι αυτής της χώρας ότι η Ευρώπη, που είναι το σπίτι μας, μπορεί να μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στις συνομιλίες και να δημιουργήσουμε εκείνες τις προϋποθέσεις που πραγματικά θα χαιρόμαστε διότι θα ζούμε σε μια επανενωμένη πατρίδα, θα ζούμε σε μια οικογένεια κρατών που πριν και πάνω από όλα θέτει τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις αξίες της αλληλεγγύης, τις αξίες της ανθρωπιάς και αυτό είναι το πιο σημαντικό», θυμήθηκε να πει χθες ο κ. Αναστασιάδης. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επέλεξε, μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος στη Λεμεσό, να επισκεφθεί το εκλογικό κέντρο στο Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως στη Λευκωσία, όπου ψήφιζαν Τουρκοκύπριοι.

Μαρία Φράγκου

Συνεργασία από όλους ζητά ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

Nα μας απασχολήσει η αποχή, ευαρέσκεια για την αυξημένη συμμετοχή Τ/κ και έκκληση για συνεργασία τονίζει σε γραπτή δήλωσή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, για τις ευρωεκλογές.

Στην ανακοίνωσή του ο ΠτΔ εκφράζει την ικανοποίησή του γιατί οι εκλογές διεξήχθησαν σε ένα κλίμα απόλυτου πολιτικού πολιτισμού, όπως αρμόζει σε μια ευρωπαϊκή χώρα. Απευθύνει θερμές ευχαριστίες προς όλους όσοι εργάστηκαν και έφεραν με απόλυτη επιτυχία σε πέρας την αποστολή τους. Ο Πρόεδρος συγχαίρει όσους εκ των υποψηφίων θα λάβουν την εντολή του λαού και εκφράζει βεβαιότητα ότι ενωμένοι θα εργαστούν για το καλώς νοούμενο συμφέρον των Κύπριων πολιτών. «Την ίδια στιγμή εκφράζω τις ευχαριστίες μου προς όσους των πολιτών άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα, δεν παύει όμως να είναι ανησυχητικό ότι μια μεγάλη μερίδα συμπατριωτών μας επέλεξαν την αποχή. Ένα φαινόμενο που πρέπει να μας απασχολήσει σοβαρά σε κυπριακό και ευρωπαϊκό επίπεδο», αναφέρει. Στη γραπτή του δήλωση ο Πρόεδρος τονίζει ότι θα ήταν παράλειψή του να μην εκφράσει την ευαρέσκειά του και για την αυξημένη συμμετοχή των συμπατριωτών μας Τουρκοκυπρίων. «Οι εκλογές έχουν τελειώσει. Από αύριο αυτό που προέχει είναι η συνεργασία όλων, ώστε με αποτελεσματικότητα να αντιμετωπίσουμε τις όποιες απειλές δέχεται η πατρίδα μας, να συνεχίσουμε τις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού, αλλά και από κοινού να προχωρήσουμε στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που θα καταστήσουν το κράτος μας αντάξιο των προσδοκιών του λαού μας», καταλήγει ο Πρόεδρος.

Μικρότερη της αναμενόμενης η άνοδος της ακροδεξιάς πανευρωπαϊκά

  • Σημαντική ήταν η προσέλευση στις κάλπες
  • Η χθεσινή πανευρωπαϊκή εκλογική αναμέτρηση αφορούσε 426 εκατομμύρια Ευρωπαίους ψηφοφόρους που κλήθηκαν να εκλέξουν ανάμεσα σε δεκαπέντε χιλιάδες υποψηφίους

Συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατούσε χθες αργά το απόγευμα στις Βρυξέλλες καθώς, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η άνοδος των ακροδεξιών και λαϊκιστικών δυνάμεων ενδέχεται να είναι μικρότερη από ό,τι αρχικά αναμενόταν, ενώ σημαντική φαίνεται ότι είναι η προσέλευση στις κάλπες. Ωστόσο, έμπειροι αναλυτές σημείωναν ότι η τάση αυτή δεν αποκλείεται να αντιστραφεί κατά τη διάρκεια της νύχτας, καθώς οι πολιτικές και κοινωνικές ισορροπίες στην ΕΕ έχουν γίνει ιδιαίτερα πολύπλοκες.

Στην έδρα της ΕΕ χθες αργά το απόγευμα κανείς δεν τολμούσε να προβλέψει τα τελικά αποτελέσματα, αλλά είχε δημιουργηθεί μια αίσθηση ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες όχι μόνο κινητοποιήθηκαν σε μεγάλη κλίμακα για να ψηφίσουν, αλλά δεν έπεσαν μαζικά στις “παγίδες” του λαϊκισμού και του εθνικισμού. Το κατά πόσον η αίσθηση αυτή θα ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα ή θα είναι απλά ευσεβοποθισμός θα φανεί σήμερα, έλεγαν βετεράνοι Ευρωπαίοι διπλωμάτες.

Σύμφωνα με τα πρώτα προκαταρκτικά αποτελέσματα exit polls που ανακοίνωσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χθες αργά το απόγευμα από έξι χώρες, την Κύπρο, τη Μάλτα, τη Γερμανία, την Αυστρία, την Ολλανδία και την Ιρλανδία, καταγράφονταν τάσεις ενίσχυσης των Πράσινων, ενώ τα ακροδεξιά κόμματα, με εξαίρεση την Κύπρο, δεν φάνηκε ότι ενισχύθηκαν σημαντικά.

Στο Βέλγιο, όπου μαζί με τις Ευρωεκλογές διεξήχθησαν και εθνικές εκλογές, καταγράφεται μεγάλος κατακερματισμός δυνάμεων, αλλά και ενίσχυση των Φλαμανδών εθνικιστών και των Γαλλόφωνων Σοσιαλιστών και αριστερών.

Η χθεσινή πανευρωπαϊκή εκλογική αναμέτρηση αφορούσε 426 εκατομμύρια Ευρωπαίους ψηφοφόρους που κλήθηκαν να εκλέξουν ανάμεσα σε δεκαπέντε χιλιάδες υποψηφίους. Πρόκειται για τη δεύτερη σε έκταση δημοκρατική εκλογική διαδικασία στον πλανήτη, μετά τις εκλογές στην Ινδία.

Οι χθεσινές ευρωεκλογές ήταν οι ένατες εκλογές στην ΕΕ, μετά την πρώτη πανευρωπαϊκή εκλογική αναμέτρηση το 1979.

Βρυξέλλες, Βαγγέλης Αρεταίος

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy