ΕΥΑΝΘΙΑ ΣΑΒΒΑ: Οι ψηφοφόροι να ορθώσουν ανάστημα και να υπερασπιστούν στην κάλπη την ποιότητα ζωής τους

Συνέντευξη στον Τάσο Περδίο

Εκκληση στο λαό της Λάρνακας και της Κύπρου γενικότερα να δώσει τιμωρητική απάντηση στον ετσιθελισμό της κυβέρνησης του ΔΗΣΥ μέσα από την ψήφο του στις βουλευτικές εκλογές απευθύνει η υποψήφια βουλευτής του ΑΚΕΛ στην επαρχία Λάρνακας, Ευανθία Σάββα. Ούσα νυν δημοτική σύμβουλος και επικεφαλής της δημοτικής ομάδας του ΑΚΕΛ στην Αραδίππου και έχοντας ζήσει από πρώτο χέρι τον αυταρχισμό με τον οποίο η κυβέρνηση και ο ΔΗΣΥ έχουν επιβάλει στην Αραδίππου και στη Β’ Βιομηχανική Περιοχή παράνομες βαριές βιομηχανίες, η υποψήφια βουλευτής του ΑΚΕΛ καλεί τους ψηφοφόρους να ορθώσουν ανάστημα, να υπερασπιστούν την ποιότητα ζωής τους και να δώσουν απαντήσεις με την ψήφο τους. Η κ. Σάββα εκτιμά ως βασικό διακύβευμα αυτών των εκλογών την αξιολόγηση της εσωτερικής και κυρίως της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης ξεκαθαρίζοντας ότι το αποτέλεσμα, είτε θα επιβραβεύσει τη νεοφιλελεύθερη πολιτική που έχει οδηγήσει στη φτώχεια τους πολλούς, είτε θα την τιμωρήσει. Σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση της επαρχίας Λάρνακας, καταλογίζει προχειρότητα στην κυβέρνηση και καλεί τους πολίτες να δώσουν απαντήσεις.

Τι σημαίνει για σένα η συμπερίληψή σου στο ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ και τι μπορεί να προσδοκά ο ευρύτερος κόσμος της Αριστεράς από το ΑΚΕΛ;

Η συμπερίληψή μου στο ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ είναι για μένα τιμή και συνάμα ευθύνη, γιατί το ΑΚΕΛ είναι η πολιτική δύναμη η οποία διαχρονικά αγωνίζεται για την προάσπιση και την ενίσχυση των δικαιωμάτων και των κατακτήσεων των εργαζομένων, για αξιοπρεπή ζωή και τη διασφάλιση της πρόσβασης των πολιτών στην παιδεία, την υγεία, την κοινωνική πρόνοια. Είναι εκείνη η πολιτική δύναμη, η οποία έχει ως επίκεντρο τον άνθρωπο, τον απλό πολίτη και αγωνίζεται για την ισονομία και την κοινωνική δικαιοσύνη. Οι αρχές και οι αξίες που πρεσβεύει με εκφράζουν απόλυτα.

Η παρούσα κατάσταση η οποία επικρατεί στην πατρίδα μας με τους αριθμούς να ευημερούν και τους πολίτες να δυστυχούν, η ανεργία, η μετανάστευση των νέων και όχι μόνο, η καταιγίδα περικοπών σε συντάξεις, μισθούς και επιδόματα, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, η τραγική κατάσταση στην υγεία, ο ορατός κίνδυνος ανά πάσα στιγμή η πρώτη κατοικία να περιέλθει στα χέρια των τραπεζιτών, είναι το αποτέλεσμα των πολιτικών λιτότητας που οδήγησαν στη συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους, στη διάλυση της μεσαίας τάξης και στη συγκέντρωση του κεφαλαίου στους λίγους. Ανάχωμα σε όλα αυτά βρίσκεται το ΑΚΕΛ ως η μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να αντισταθεί σε όλα όσα μας έχουν επιβάλει ή θα μας επιβάλουν, οδηγώντας το λαό στη φτωχοποίηση. Ο ευρύτερος κόσμος της Αριστεράς αυτό ακριβώς προσδοκά από το ΑΚΕΛ.

Ποιο θεωρείς το βασικό διακύβευμα αυτών των βουλευτικών εκλογών με βάση τη σημερινή κατάσταση στην Κύπρο σε ό,τι αφορά στο εσωτερικό μέτωπο με τη εσωτερική και κυρίως οικονομική πολιτική της κυβέρνησης;

Είναι η θέση μου πως το βασικό διακύβευμα αυτών των βουλευτικών εκλογών με την επικρατούσα σήμερα κατάσταση στο εσωτερικό σε σχέση με την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης είναι το εάν στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές το αποτέλεσμα θα είναι τέτοιο, που είτε θα επιβραβεύει αυτές τις πολιτικές είτε θα δώσει τα μηνύματα εκείνα που θα πρέπει να λάβει η παρούσα κυβέρνηση. Οτι δηλαδή οι μέχρι σήμερα πολιτικές στην οικονομία δεν οδήγησαν στο ”success story”, αλλά αντίθετα μάς οδήγησαν δεκαετίες πίσω. Είναι γι’ αυτό ακριβώς το λόγο που η συστράτευση όλων μας θα πρέπει διαμέσου των βουλευτικών εκλογών να στείλει το μήνυμα ότι ο λαός αντιστέκεται σε αυτές τις πολιτικές λιτότητας, αντιστέκεται στη φτωχοποίησή του, αντιστέκεται στη διάλυση του παρόντος και του μέλλοντός του.

Ως μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου Αραδίππου είχες ενεργό εμπλοκή στις διαδικασίες που αφορούν στη Β’ Βιομηχανική Περιοχή Αραδίππου με τις γνωστές αντιδράσεις των πολιτών. Πώς θα σχολίαζες τη στάση της κυβέρνησης αλλά και του Δήμου Αραδίππου στο θέμα αυτό;

Τα όσα έχουν διαδραματιστεί στο Δήμο Αραδίππου σε σχέση με τη μετατροπή της Β’ Βιομηχανικής Περιοχής σε βαριά βιομηχανική περιοχή με τη συσσώρευση βιομηχανιών, οι οποίες αποδεδειγμένα συγκαταλέγονται στις βαριές βιομηχανίες, αποδεικνύουν περίτρανα ένα και μόνο πράγμα. Τον ετσιθελισμό της κυβέρνησης που χωρίς κανένα σχεδιασμό, χωρίς διαβούλευση, αποφάσισε και διέταξε η συγκεκριμένη περιοχή να μεταβληθεί σε βαριά βιομηχανία αγνοώντας παντελώς ότι γειτνιάζει με οικιστικές περιοχές, σχολεία κ.τ.λ., αδιαφορώντας για την υγεία την ασφάλεια των δημοτών αλλά και το περιβάλλον. Στην προσπάθεια αυτή είχε ως σύμμαχο την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Αραδίππου.

Θα πρέπει να διευκρινίσω πως ούτε ήμασταν αλλά ούτε είμαστε ενάντια στην οποιαδήποτε ανάπτυξη ιδιαίτερα υπό τις παρούσες συνθήκες. Ομως η οποιαδήποτε ανάπτυξη θα πρέπει να γίνεται με βάση στρατηγικό σχεδιασμό λαμβάνοντας υπόψιν πρώτα και κύρια την υγεία και την ασφάλεια των δημοτών και το περιβάλλον μέσα στο οποίο διαβιούν. Πρώτιστο καθήκον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ως η αρχή που βρίσκεται πιο κοντά στον πολίτη- δημότη είναι η διασφάλιση αλλά και αναβάθμιση της ποιότητας ζωής του ανθρώπων.

Αυτό το καθήκον υπερασπιστήκαμε ως Δημοτική Ομάδα του ΑΚΕΛ, δώσαμε μάχες για να αποτρέψουμε τη σκοπούμενη μετατροπή της συγκεκριμένης περιοχής σε βαριά βιομηχανική περιοχή. Και όταν η ίδια η κυβέρνηση και τα αρμόδια κυβερνητικά τμήματα προβαίνουν σε παραβιάσεις της ίδιας της νομοθεσίας αλλά και κανονισμών , όταν παράτυπα και παράνομα δίνονται αποκλίσεις και μετατάξεις προκειμένου να εξυπηρετηθούν ιδιωτικές εταιρείες κολοσσοί, το φυσικό επακόλουθο είναι οι πολίτες να χάνουν την εμπιστοσύνη τους προς τους ίδιους τους θεσμούς του κράτους.

Η ευθύνη τόσο της κυβέρνησης όσον και της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου στην υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των δημοτών του Δήμου Αραδίππου και ιδιαίτερα της περιοχής Κρασσά είναι τεράστια, νοουμένου ότι η εξυπηρέτηση του μεγάλου κεφαλαίου στην περίπτωση αυτή υποθήκευσε το παρόν και το μέλλον των πολιτών της Αραδίππου να έχουν το δικαίωμα να ζουν σε ένα υγιές περιβάλλον με ασφάλεια.

Ποιες θεωρείς ότι είναι οι βασικότερες προκλήσεις των εκπροσώπων της επαρχίας Λάρνακας στο νέο κοινοβούλιο;

Σίγουρα η επαρχία Λάρνακας αντιμετωπίζει προβλήματα όπως άλλωστε αντιμετωπίζουν και οι υπόλοιπες επαρχίες της Κύπρου. Η ανεργία που μαστίζει τον τόπο μας δεν έχει αφήσει ανέπαφη και την επαρχία Λάρνακας. Η ανεργία επισύρει και ένα σωρό άλλα κοινωνικά προβλήματα τα οποία ταλανίζουν την κοινωνία. Η μεγαλύτερη πρόκληση των εκπροσώπων της επαρχίας θεωρώ ότι θα πρέπει να είναι η στοχοπροσήλωση στο όραμα των Λαρνακέων. Και ποιο είναι αυτό; Η ανάπτυξη της Λάρνακας ως τουριστικός προορισμός. Η συνεργασία όλων των βουλευτών της επαρχίας, των τοπικών αρχών και άλλων φορέων επιβάλλεται για την υλοποίηση αυτού του στόχου. Η ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας της Λάρνακας, η προσέλκυση επενδύσεων, η προσπάθεια φιλοξενίας κρατικών πανεπιστημιακών σχολών, η βελτίωση του οδικού δικτύου αλλά και η αξιοποίηση του διεθνούς αερολιμένα Λάρνακας θα πρέπει να αποτελέσουν τους στόχους των βουλευτών της επαρχίας. Με οδηγό αυτό το στόχο, σταδιακά η επαρχία της Λάρνακας θα οδηγηθεί σε πορεία ανάπτυξης με θέσεις εργασίας για τους πολίτες και στην απάλειψη των προβλημάτων.

Τον περασμένο Ιούλιο είχαμε εξαγγελίες του Προέδρου της Δημοκρατίας για έργα στην επαρχία Λάρνακας. Πώς τις κρίνεις και πώς αξιολογείς γενικά τη στάση της σημερινής κυβέρνησης απέναντι στην επαρχία σου;

Σίγουρα η εξαγγελία έργων μεσούσης της οικονομικής κρίσης είναι πάντα καλοδεχούμενη νοουμένου ότι τα έργα προωθούν την ανάπτυξη και κατ’ επέκταση νέες θέσεις εργασίας. Ομως δυστυχώς, με μια προσεκτική μελέτη των εξαγγελιών διαπιστώνει κανείς ότι από τα 64 εκατομμύρια ευρώ σε έργα, μόνο τα 15 περίπου εκατομμύρια ήσαν άμεσα υλοποιήσιμα, ενώ τα υπόλοιπα βρίσκονται ή θα μπουν στο στάδιο της μελέτης. Ακόμα, κάποια από αυτά αποφασίστηκαν, προγραμματίστηκαν και μπήκαν σε τροχιά υλοποίησης από την προηγούμενη Κυβέρνηση όπως π.χ. η επέκταση του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας, ενώ συγχρηματοδοτούμενα έργα όπως πλατείες κοινοτήτων εξαγγέλθηκαν ως κυβερνητικά.

Οσον αφορά στην ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας της Λάρνακας, η εξαγγελία για ανασχεδιασμό και η προκήρυξη προσφορών για το τέλος του 2016, σε συνάρτηση με τα όσα ζήσαμε το τελευταίο διάστημα σε σχέση με τη βιομηχανοποίηση του λιμανιού, καταδεικνύουν την προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζει η κυβέρνηση την επαρχία της Λάρνακας. Ως αποτέλεσμα όλων αυτών, η στάση της σημερινής κυβέρνησης απέναντι στην επαρχία της Λάρνακας χαρακτηρίζεται ως μια προσπάθεια στο να κερδίσει μόνο εντυπώσεις καλύπτοντας έτσι την αδυναμία της για σωστό σχεδιασμό και σωστή αντιμετώπιση των προβλημάτων.


Ο θυμός να μετατραπεί σε δράση ενάντια στη διαφθορά

Το τελευταίο διάστημα αποκαλύπτονται συνεχώς σκάνδαλα και υποθέσεις διαφθοράς, τα οποία επιτείνουν την απαξίωση στην πολιτική. Ποιο είναι το μήνυμά σου ως άνθρωπος που επιχειρεί να μπει για πρώτη φορά στο κοινοβούλιο ειδικά προς τους νέους;

Αναντίρρητα τα συνεχόμενα σκάνδαλα τα οποία βλέπουν το φως της δημοσιότητας, οι μίζες και η διαφθορά σε όλους τους βαθμούς εξουσίας, οδηγούν τους πολίτες και ιδιαίτερα τους νέους στην απαξίωση των πολιτικών και της πολιτικής. Το τσουβάλιασμα όμως όλων ανεξαιρέτως στο ίδιο καζάνι ευνοεί αυτούς οι οποίοι βολεύονται με αυτή την τοποθέτηση και λυπούμαι που θα τους απογοητεύσω, αλλά δεν είμαστε όλοι οι ίδιοι. Και αυτό είναι το μήνυμά μου προς τους νέους: Οτι υπάρχει ελπίδα σε αυτό τον τόπο φτάνει όλοι μας να συμπορευτούμε και να συμβάλουμε στην εξάλειψη φαινομένων διαφθοράς. Αντιλαμβάνομαι πλήρως την απογοήτευση και το θυμό των νέων μας σήμερα, όμως θα πρέπει αυτά τα συναισθήματα να τα μετατρέψουν σε δράση ενάντια στη διαφθορά με τη συμμετοχή τους και όχι με την αποχή τους.